Maria har blivit världskändis för att hon hällde ut en hel parfymflaska över Jesus. Var det ett misstag eller fanns det en tanke bakom? Fick hon en specialuppgift av Jesus bara för att hon tog sig tid att lyssna och fattade vad han sa? Fattar du vad Jesus säger till dig?

Läs texten i Mark 14:3-9 (I Joh 12:1-8 berättas det att Maria var kvinnan med oljan)

Syskonen i Betania

Maria var från Betania, en liten stad utanför Jerusalem. Hon hade en syster som hette Marta och en bror Lasarus. Marta var den duktiga som alltid ställde upp och jobbade för andra. Lasarus är mest känd för att han dog och att Jesus uppväckte honom från det döda. Maria ville gärna ta det lugnt och lyssna.

Jesus var på väg till Jerusalem

När Jesus var på väg till Jerusalem sista gången stannade han till i Betania hos Simon den spetälske. Simon den spetälske vet vi egentligen ingenting om, mer än att han bodde i Betania. En del menar att han var far till Marta, Maria och Lasarus. Det är möjligt. I så fall är Jesus hemma hos syskonen som vanligt. Det kan ju också vara så att en spetälsk man bott i huset och att han har gett namn till det, ungefär som vårt hus i Broby. Många äldre kallar det fortfarande ”skräddare Gottfridssons” trots att vi bott där i 12 år och skräddaren dog på 80-talet. Hursomhelst så träffade Jesus syskonen i Betania, när han var på väg till sin död i Jerusalem.

Maria hällde ut parfymen

Maria tog det finaste hon hade, en parfymflaska som var värd en förmögenhet. Nardusbalsam importerades från Indien. Nardus växte på Himalayas sluttningar och ur trädets rotstock pressade man fram den dyrbara nardusoljan. Fattiga människor hade inte råd att köpa den. Nardusoljan kostade en dagslön för en fattig arbetare – per gram. Flaskan innehöll 300 gram. Det blir en hel årslön i värde som Maria slösade på Jesus. Tänk dig en parfymflaska som kostar 120 000 kr. Vem har råd att köpa den? Maria hade säkert fått den av en beundrare som ville imponera på henne. En rik kille ville ha henne och gav henne något som hon inte kunde motstå. Det är inte säkert att han lyckades fånga henne, men flaskan hade hon. Det var hennes finaste ägodel. Vid festen hemma i huset som syster Marta hade gjort i ordning ville hon visa sin glädje över att ha lärt känna Jesus och att hon var hans vän. Hon hade svårt att få korken ur den dyrbara och vackra alabasterflaskan. Maria tog i så att flaskan kraschade och hela innehållet rann ut över Jesus huvud. Hoppsan. Vilket slöseri och vad det doftade i hela huset. Doften blev lika stark som när tonårskillar sprutar deodorant och fyller en sovsal med Brut för att impa på tjejerna. Den som varit på konfirmandläger förstår att Judas och de andra lärjungarna reagerade. Vilket slöseri.

Ge pengarna till de fattiga

Det hade varit bättre att sälja flaskan och ge pengarna till de fattiga i Asien. I vinter har vi verkligen fått en tankeställare, när rika människor från Europa har dött tillsammans med fattiga människor på Ceylon och Indonesien, i Indien och Thailand. Behovet att ge till fattiga är ofantligt. Och så håller Jesus inte med. De fattiga har ni alltid ibland er men mig har ni inte alltid. Vad menar han? Jesus ägnade ju sitt vuxna liv åt fattiga människor. Han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga, läste han som en profetia om sig själv i Nasarets synagoga.

Genom att lyssna in Jesus kan du förstå sammanhangen i livet.

Nu var det en alldeles speciell dag. Maria smorde Jesus huvud med olja. Låt henne vara,…. hon har gjort det som en förberedelse för min begravning. Va, hur kunde Maria känna till det som de andra inte visste?

Maria lyssnade

Några månader tidigare hade Jesus varit på besök hos syskonen. Marta hade som vanligt fått bråttom att laga mat. Lasarus och pojkarna låg och pratade med Jesus om viktiga saker. Maria skulle hjälpa sin syster, men hon smög in i rummet. Det hördes irriterade steg från köket och grytorna slamrade. Det blev alldeles tyst i rummet när Marta kom in illröd i ansiktet. Hon hade med sig porslinet, muggar, en skål med sallad och nybakat bröd. Marta såg rakt in i väggen och nästan skrek åt Jesus: ”Bryr du dig inte om att jag får göra alltihop och så sitter hon där (hon pekade på Maria) och gör ingenting.” ”Marta Marta, du oroar dig för så mycket. Maria har valt det bästa och det skall inte tas ifrån henne,” sa Jesus.

Hade Jesus berättat för Maria och lärjungarna om sin död och uppståndelse? Kanske bara Maria förstått att Jesus skulle dö? Var det därför hon smorde Jesus med sin finaste olja? En vecka senare var Jesus död och begraven. Maria har lärt oss att lyssna på Jesus. Genom att lyssna in Jesus kan du förstå sammanhangen i livet. Om du aldrig tar dig tid att lyssna utan stressar som Marta kanske du missar vad han vill med ditt liv.

Maria smorde Jesus till kung

Maria fick smörja Jesus till kung i Guds rike. Jesus blir kung när han dör på korset. Där skrev Pilatus, utan att riktigt veta varför: ”Jesus från Nasaret, judarnas kung.” Maria kanske inte var så medveten om vad hon gjorde när hon råkade hälla ut hela parfymflaskan över Jesus huvud, men hon fattade i alla fall så småningom att han är kungen i Guds rike, som besegrar döden.