Jakob – mannen som brottades med Gud

Jakobs liv var allt annat än enkelt men han kommer gång på gång tillbaka till Gud. Gud gick med honom precis som han vill gå med dig.

Faktaruta
Årtal: ca 1900 f.Kr
Hemort: Paddan-Aram
Bibelställe: 1 Mos. 25:50
Citat: 1 Mos 48:15-16
Fun fact: Lyckades lura till sig en episk välsignelse från sin far genom att klä ut sig i getskinn.

Jakob blev bedragen och lurad av sin svärfar, han var flera gånger hotad till livet och han fick erfara känslan av att förlora en älskad son (även om det senare visade sig att han faktiskt levde). Han bedrog också själv folk för att vinna fördelar, han ljög för att ta sig ur trassliga situationer och han lurade sin bror på ett mycket fult sätt. Men han hade också gång på gång erfarenheter av den Gud som i allt är trofast, och han blev många gånger använd av Gud på ett mycket påtagligt sätt.

Jakobs refräng

Som en refräng i Jakobs liv återkommer hela tiden hans självklara tro på Gud och Guds trofasthet mot honom. Oavsett vad han är med om, vänder han sig alltid förr eller senare till Gud. Vad kan vi då lära oss av Jakobs liv? Vi zoomar in på en avgörande händelse.

Jakobs brottning

Efter ett antal år på bortaplan är Jakob på väg hem till sitt hemland igen. Inför sista etappen innan han ska möta och försonas med sin bror har han låtit familjen gå före och är ensam vid en flod. Då kommer en man och brottas med Jakob under natten. Det verkar som en jämn kamp men vid gryningen slår mannen Jakobs höft ur led och besegrar honom. Jakob vägrar dock släppa mannen om inte denne först ger honom en välsignelse. Vi förstår av sammanhanget att mannen på något vis är Gud själv. Jakob brottas alltså med Gud, och går därifrån skadad men välsignad.

Ibland kan vi hamna på ställen i livet då vi inte förstår Gud, då vi brottas med att kunna se hans närvaro och uppleva hans kärlek.

Din brottning

Har du också brottats med Gud? Du kanske inte gör det på samma sätt som Jakob men genom dina egna tvivel. Ibland kan vi hamna på ställen i livet då vi inte förstår Gud, då vi brottas med att kunna se hans närvaro och uppleva hans kärlek. Precis detta brottades även Jakob med, och mönstret i hans liv är tydligt: när han försökte hitta egna lösningar, utan Guds hjälp, gick det ofta åt skogen. När han däremot kapitulerade och efter att ha brottats med Gud tar emot Guds välsignelse, ja då går det mycket bättre. Och den dörren stod alltid öppen för honom, oavsett hur många gånger han gick snett. Det var sanningen för Jakob och det är sanningen för dig.

taggar: när livet är svårt, bibelberättelser, personporträtt, bibelpersoner och bibelböcker