Dåliga nyheter: Du är inte uttagen till landslaget i fotboll i år heller…

Goda nyheter: Du är uttagen (vid dopet) till att representera din nation (Guds rike) på planen (livet) och lagledaren (Jesus) har redan säkrat segern (evigt liv)!

Om en tränare ska krama fram det bästa ur sina spelare kan han inte detaljstyra allt. Han måste först och främst låta Zlatan tycka det är roligt att spela genom att uppmuntra honom att trixa, överraska och leka med bollen. På samma sätt gör Jesus med dig som din personlige tränare. Han detaljstyr inte ditt liv så att du ängsligt måste fråga varje sekund: Vad skall jag göra nu? Nej, du är skapad att vara en härskare, att utforska världen och lägga den under dig. Du är menad att leva det här livet, hitta på saker och upptäcka alla de gåvor som Gud har lagt ner i dig. Du är frälst att vara kung och drottning i evighet. Jesus är inte en ledare som kontrollerar dig stenhårt. Han är en ledare som kastar ut dig på planen och säger:

Lev! Upptäck! Andas! Uppfinn! Utforska! Lär! Njut! Spela! Skratta! Älska! Det är ditt liv – lev det: det är vad du är skapad till!

Jesus ger oss stor frihet att välja själva. Han leder oss till frälsningen och det eviga livet. Inte alltid bekvämt – men alltid med kärlek.

Coach med obegränsade resurser

Men ibland vill Jesus leda oss på ett särskilt sätt. Då visar han det så tydligt att vi inte kan missa det. Han har ju hela universums resurser till sitt förfogande. Och du behöver aldrig tveka på vart Jesus vill leda dig eller leta efter hans vilja som om han ytterst motvilligt vill leda dig. Han älskar att visa oss sin vilja. Och dessutom har du fått Guds Ande i dopet – så du har redan fått en inbyggd känsla för att bli ledd rätt av Jesus! Han leder oss väldigt tydligt genom:

*Samvetet. Alla människor har en inbyggd känsla för vad som är rätt och fel. Alla tycker det är fel med stöld, till och med tjuvar (Jodå, fråga dem vad de tycker om någon stjäl från dem!) Lyssna alltid till ditt samvete! Men samvetet kan manipuleras.

*Bibeln. Här har Gud lagt ner det som samvetet egentligen tycker. Här finns bud och regler, uppmaningar och tips, råd och visa ordspråk. Den helige Ande gör dessutom bibelordet levande, så att det som du behöver höra i ett visst ögonblick träffar dig rakt i hjärtat precis när du behöver det. Lyssna alltid till Guds Ord!

*Andra människor. Föräldrar är inte bara nödvändiga för att ha någon att kunna smälla igen dörren framför näsan på. De är en gåva från Gud för att hjälpa sina barn och leda dem rätt genom livet. Kompisar, lärare, förebilder – lyssna på dem när de säger något klokt: här finns mycket ledning att få.

*Händelser. Om du kommer in på fordonsprogrammet men inte på diplomatutbildningen, så kan du frimodigt ta det som en ledning att om du någon gång kommer att åka till Nordkorea, så är det för att laga bilar, inte för att mäkla fred…

*Eller så ger han dig drömmar, visioner, uppenbarelser, ingivelser, tankar, eller får du ett budskap genom TV4-reklamen, eller…

Jesus har som sagt resurser att se till att du inte kan missa vad han vill!

Gud vill vårt bästa

Men ibland leder Jesus oss dit vi inte vill… Jesus är intresserad av hur vi lever – vi är mer intresserade av var vi lever. Vi är inte så pigga på att ledas till att älska våra fiender som att ledas till ett liv med en vän att älska och älskas av. Ofta vill vi ha ledning i frågor där Jesus ger oss frihet att välja själva – men vi vill helst inte ha hans ledning där han helst vill leda oss. Jesus har nämligen alltid en moralisk vilja med oss (att vi väljer det goda), men inte alltid en geografisk vilja (var vi ska vara).

Vad ska du utbilda dig till? Var ska du bo? Vem ska du gifta dig med? Fråga din tränare – och om han inte svarar, så betyder det att fältet är fritt för dig att välja själv. London eller Lönsboda? Han har välsignelser i beredskap för dig vilket du än väljer! Välj bara att alltid sträva efter att älska Gud och dina medmänniskor var du än bor, med vem du än delar livet, vad du än utbildar dig till.

Kanske är du lite rädd för Jesus ledning? Kanske tänker du att han – bara för att vara taskig – kommer att leda dig till att bli missionär i Afrika när du hellre vill bli militär i Alingsås? Det finns något i våra hjärtan som inte litar på att Gud vill det som är bäst för oss, utan att vi är dem som känner och älskar oss bäst. Men Gud vill oss bara gott. Läs Bibeln inte bara för att få vägledning. Läs den för att lära känna Gud. Då kommer du att upptäcka att han vill något bättre för dig än vad du själv vill!

I ljus och skugga

Målet för Jesus är inte att du skall bli så lycklig som möjligt. Målet är att du skall bli frälst. Han har inget emot att du blir lycklig i det här livet – men det är inte lika viktigt för honom som att du vinner den eviga lyckan.

När Gud ledde Israels folk ut ur Egypten ledde han dem inte närmaste vägen. Han gick före dem i en eldpelare om natten (som gav dem ljus i mörkret och värme i kylan) och som en molnstod om dagen (som gav dem skugga mot solen och regn i torkan). Folket hade säkert velat få ledning till Kanaans land på en bekväm väg som möjligt, men Gud ledde dem rakt ut i öknen. Kanske kommer också ditt liv att bli en ökenvandring. Då är det lätt att tappa modet och tänka att Gud har glömt dig. Men Jesus står fast vid sitt doplöfte till dig: ”Jag är med er alla dagar till tidens slut”.

Han leder dig inte alltid på räta vägar. Inte heller alltid på lätta vägar. Men alltid på rätta vägar. Gå dem frimodigt, älskade Kungabarn!

Obekvämt men med kärlek

Moder Theresa (en katolsk nunna som fick nobelpriset 1979 för sitt arbete bland fattiga i Indien) var en gång inbjuden att tala på en FN-konferens om ledarskap. Hon klev upp i talarstolen och frågade de samlade världsledarna:

– Känner du dina medarbetare?
Hon stod tyst medan hon tittade var och en av politikerna och företagsledarna i ögonen. När hon låtit dem alla tänka efter ordentligt frågade hon:

– Älskar du dem?
Sedan var hon klar med sitt tal…

Jesus känner oss. Han älskar oss.
Till döds…
Han ger oss så stor frihet att välja själva som möjligt. Och han leder oss till frälsningen och det eviga livet. Inte alltid bekvämt – men alltid med kärlek.

Jesus är vägen

För det mesta behöver du alltså inte ens be Jesus visa dig vilken väg du skall gå – han har redan visat vägen han vill att du skall vandra. Han är Vägen. Gå där han redan gått. Gå så som han går: de vägar genom livet som betyder att du tjänar, älskar och visar andra barmhärtighet, som ger dig glädje, frid och tålamod, som gör dig godare och ödmjukare är hans välsignade vägar.

Han leder dig inte alltid på räta vägar. Inte heller alltid på lätta vägar. Men alltid på rätta vägar. Gå dem frimodigt, älskade Kungabarn!

Lev! Upptäck! Andas! Uppfinn! Utforska! Lär! Njut! Spela! Skratta! Älska! Det är ditt liv – lev det: det är vad du är frälst till!