Ibland målas Jesus upp som en snäll person som mest gick runt och pratade om kärlek och gav tips på hur man lever ett gott liv. Men det är långt ifrån hela sanningen. Jesus är nämligen mycket mer än så.


Det är lätt att ha fördomar och sätta etiketter på folk. Bilden av en kristen kan ofta vara att man ska vara lugn, snäll och sällan höja rösten. Och kanske är det inte så konstigt. Bibeln och Jesus säger ju åt oss att vi ska vända andra kinden till, älska våra fiender och alltid sträva efter att göra det goda. Men det mest centrala för en kristen är inte att vara snäll och trevlig i alla lägen. Det viktigaste är i stället att följa Jesus och bli mer lik honom.

Jesus sticker ut

När vi läser i evangelierna märker vi ganska snabbt att Jesus inte alltid är den där snälla personen som inte vill sticka ut och som till varje pris försöker undvika jobbiga situationer. Faktiskt är det snarare tvärtom! Det är Jesus själv som gör anspråk på att vara Guds son och som går emot de politiska ledarna och säger att de är helt fel ute. I Lukasevangeliet 11:39 går Jesus till angrepp mot de skriftlärda: ”Ni fariséer rengör utsidan av bägare och fat, men ert inre är fullt av girighet och ondska. Ni dårar, har inte han som gjorde utsidan också gjort insidan? Ge därför ert inre som gåva, så blir allting rent för er.” Jesus ser igenom fariséernas försök att visa upp en fin fasad och konfronterar i stället ondskan de bär inom sig.

100 procent

Men det slutar inte där. Också till dem som vill följa honom säger han minst sagt besvärliga saker, till exempel att “om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig” (Luk 9:23). Lite senare säger han “Låt de döda begrava sina döda, men gå du och förkunna Guds rike!” till en man som vill begrava sin far innan han kan följa Jesus (Luk 9:60). Jesus utmanar dem som vill följa honom att göra det till 100 procent. Denna radikala utmaning gäller inte bara dem som levde då – den gäller också oss som vill följa Jesus i dag. Att följa Jesus handlar om hela livet, inte bara en liten del av det. Det innebär att sätta sig själv åt sidan och kommer därför alltid att vara mer eller mindre obekvämt. Och ingenting, oavsett hur bra det är, får vara så viktigt att det drar oss bort från Jesus eller hindrar oss från att gå hans väg.

Jesus själv visade upp den mest radikala kärlekshandlingen i historien.

Obekvämt, Jesus!

Jesus är inte rädd för vad folk ska tycka och tänka om honom, utan säger sanningen i alla lägen. Han säger att han har all makt i himmelen och på jorden och att han är den enda vägen till evigt liv. Jesus gör dessutom obekväma påståenden om att vi alla är i totalt behov av honom och hans förlåtelse, annars är vi förlorade i vår synd. ”Den som tror på Sonen har evigt liv. Den som inte lyder Sonen skall inte se livet, utan Guds vrede blir kvar över honom” (Joh 3:36). Som du ser handlar Jesus undervisning inte bara om kärlek och att allt är frid och fröjd med oss om vi bara är snälla och trevliga. Nej, i stället är Jesus tydlig med att vi människor har misslyckats med att leva upp till Guds bud och därför förtjänar att dömas.

Det mest radikala

Men det fantastiska – och helt ofattbara – är att vi kan vara helt trygga i att Jesus älskar oss och erbjuder oss räddning trots vår egen otillräcklighet. Jesus lovar att var och en som kommer till honom med sin synd och sina brister kommer att bli förlåten, också när vi misslyckas med att följa honom. Det löftet kan vi lita på tack vare att Jesus själv visade upp den mest radikala kärlekshandlingen i historien när han dog på korset för dina och mina synder. Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv (Joh 3:16).

Foto: Ian Dooley
DELA
Föregående artikelDen sönderälskade snöleoparden Leo
Nästa artikelJesus grät