Utsidan syns och hörs och är ofta det som andra lägger märke till. Vi kan lägga mycket energi på att visa upp en fin fasad eller verka smarta och intressanta. Men Jesus tänker annorlunda. Han ser till insidan och bryr sig mycket mer om den. Och det menar han att du också behöver göra.


Han som brukar sitta djupt nersjunken i tv-soffan flyger plötsligt upp mitt under matchen och förklarar med all tänkbar tydlighet hur uselt spel det är. I rummet bredvid muttrar någon: ”Gör det bättre själv då, din soffpotatis.” I ett annat hus har man väldigt tydliga åsikter om hur lärare ska bete sig och i ett tredje hus om hur dumma politikerna är.

Det är ganska enkelt att tycka till och förstå sig på saker, så länge man slipper göra det själv. Det är enkelt att verka övertygad, smart eller duktig så länge vi inte behöver testa det i verkligheten – för då riskerar vi att bli genomskådade. Så kan det vara med våra andliga liv också.

Jesus avslöjar

Jesus mötte ofta detta ytliga resonemang bland religiösa ledare under sin tid på jorden. Dessa trivdes väldigt bra med att folk såg upp till dem. Att ha titeln farisé eller överstepräst var fint och därmed tyckte de sig ha rätt att kritisera Jesus. Han ansågs vara för simpel.

Först insidan – sedan kommer utsidan.

Jesus gav i sin tur dem benämningen hycklare och liknade dem vid vitkalkade gravar – fina utanpå men fulla med död inuti. De hade inte någon kontakt med sin insida. Samtidigt mötte Jesus mängder med människor som vågade blotta sina hjärtan och vara ärliga med hur de hade det på insidan och som med förtroende kom till Jesus. Dessa fick möta det vackraste en människa kan uppleva.

Jesus möter din insida

När en person har blivit berörd på insidan genom till exempel en förälskelse ser man ofta hur det förändrar och förvandlar också den yttre utstrålningen. Samma sak händer i vårt andliga liv när Jesus får tillgång till vår insida. Han önskar inget hellre än att våra försvarsmurar och rädslor ska falla och han ska få beröra oss på djupet. Han vill blåsa in nytt friskt liv, utgjuta sin Ande och älska oss så att helande och helgelse får växa fram. Han vill berätta hur hans död på korset är det största kärleksbeviset och samtidigt världshistoriens största vändpunkt eftersom det krossade djävulens makt över oss.

Gud vill tala

Han berättar detta för oss genom de så kallade nådemedlen: Guds Ord (Bibeln) och sakramenten (dopet och nattvarden). Detta måste ske kontinuerligt och därför är regelbundet gudstjänstliv viktigt – annars faller vi tillbaka i våra försvarspositioner.

I vår rädsla och otrygghet fokuserar vi instinktivt på utsidan. Jesus gör tvärt om. Först insidan – sedan kommer utsidan. Andlig frid kommer alltid från Gud till ett öppet hjärta och kan senare synas på utsidan och i trygghet och självförtroende. Ty det är Herren som ger vishet, från hans mun kommer kunskap och förstånd (Ords 2:6).

Inifrån och ut

Bibelns poetiska böcker, inte minst Psaltaren och Ordspråksboken, lovsjunger om vad som händer när Gud får beröra vår insida genom sitt ord. Psaltaren 1: Salig är den som inte följer de ogudaktigas råd … utan har sin glädje i Herrens undervisning och begrundar hans ord dag och natt. Han är som ett träd … som bär frukt i rätt tid och vars blad inte vissnar. Allt han gör lyckas väl … Och Ords 16:20: Den som ger akt på ordet finner det goda, lycklig den som förtröstar på Herren.

Det viktiga är om trädet är planterat på ett bra ställe, om det har djupa rötter och tillgång till vatten och näring.

Även Jesus liknade oss vid grenar som måste sitta fast på stammen för att bära frukt (Joh 15:5) och han sa att ett bra träd bär god frukt och ett dåligt träd bär dålig frukt (Matt 7:17). Det som syns på utsidan är alltså hela tiden en konsekvens av hur det står till på insidan. Det viktiga är om trädet är planterat på ett bra ställe, om det har djupa rötter och tillgång till vatten och näring. Att hänga upp fina äpplen i ett dött äppelträd gör ju inte trädet mer levande.

Den snabba vägen

Många vill ge oss snabba lösningar på vår inre längtan. Vår tidsanda utlovar massor men besvikelsen kommer inte låta vänta på sig. Med rätt träning, shopping och användande av sociala medier kan vi designa en superbra bild av oss själva. Och starka åsikter är inget problem – bara man inte låter någon komma för nära. Men det som Jesus har att erbjuda går förbi vår tids mallar och har som syfte att du ska få uppleva något mycket bättre: verklig frid!

Låt det ta tid

Goda rutiner är en grundläggande regel i den kristnes kamp mellan ett ytligt trosliv och en Jesusfylld insida. Din insida behöver näring. Det kommer ofta ta emot men på sikt kan dina tankar och inre personlighet inte förbli oberörd. Använd de hjälpmedel som kristna samfund erbjuder genom tidningar, webbsidor, bibelläsningsplaner och inte minst ungdomssamlingar och lokala gudstjänstgemenskaper. Ett liv som på detta sätt får präglas av Jesus ständiga renovering av insidan är det vackraste som finns. Låt det få ta tid! Och under tiden: prata gärna med gamla människor om vad det har fått betyda för dem att leva ett långt liv med Jesus i sin insida.

Foto:
Daniel Engelbrekt
bibelskollärare på Strandhems Bibel- & Lärjungaskola, Örkelljunga
DELA
Föregående artikelVad litar du på?
Nästa artikelYoutubekanal: The Bible Project