Johannes – kärlekens apostel

Johannes var kanske bara tonåring när han och hans bror Jakob kallades att följa Jesus. De lämnade jobbet på pappas fiskerifirma och levde resten av livet i ett gigantiskt äventyr.

Johannes följde Jesus på hans vandringar under tre år. Han fick höra Jesus säga sånt som kungar längtat efter att höra, men aldrig fick: Guds rike var nära, med fred och försoning från Gud. Han fick se Jesus göra unika saker: sjuka blev friska, nedtyngda började dansa av glädje, skurkar gav bort stora delar av sin förmögenhet, stormar tystades. En gång fick de inte komma in i en samarisk by. Johannes blev så arg att han ville utplåna byn, men Jesus stoppade honom.

Faktaruta

Årtal: ca 10-100 e.Kr.

Hemort: Betsaida

Bibelställe: Johannesevangeliet, Första, Andra och Tredje Johannesbrevet, Uppenbarelseboken

Citat: Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. (1 Joh 4:10)

Fun fact: Jesus tyckte att Johannes och Jakobs humör var så häftigt att han gav dem smeknamnet Grabbarna Blixtådunder (ordagrant Åskans söner).

Från ilska till kärlek

Johannes stannade vid korset när de andra apostlarna fegade ur. Och han var den förste på påskdagen som insåg att Jesus hade uppstått från de döda.

Den helige Ande förvandlade Johannes hjärta. Han började kallas Kärlekens apostel. Efter ett tag skickade apostlarna iväg honom att berätta om Jesus i Samarien. Kanske till samma by som han förut velat utplåna? För till slut hade Johannes äntligen fattat att Jesus vill frälsa, inte förinta.

Till slut hade Johannes äntligen fattat att Jesus vill frälsa, inte förinta.

Älska varandra!

Johannes skrev om sitt äventyr med Jesus. I sitt evangelium valde han ut sju under som Jesus hade gjort och visade hur de berättar vem Jesus är. Han skrev också tre brev. Där kräver han att vi varken ska kompromissa med kärleken eller med läran. Han fängslades för att han var kristen när han var gammal och sattes på en fängelseö. Där fick han en uppenbarelse om framtiden som han skrev ner i Uppenbarelseboken.

Johannes var till slut den ende aposteln kvar i livet. Han skulle nu lämna över till den första generationen i kyrkan som aldrig hade sett Jesus live. Den sista predikan han höll löd: Mina barn, älska varandra!

Är du också kallad?

Johannes begravdes i Efesos, där hans grav finns kvar än i dag. Men tron dog ut i Efesos, trots att Johannes hade manat alla där att älska både evangeliet och medmänniskorna. I dag finns inga kristna där. Kanske Jesus kallar dig till ett äventyr: att bli en av dem som berättar om honom där?