Har du någon gång upplevt att det känns tungt att läsa Bibeln? Tänk om lösningen inte är att pressa dig själv mer, utan att i stället vila i relationen med Gud och bli ivrig att bara lyssna till hans ord?


I Bibeln visar Gud att han inte håller människan på avstånd utan låter oss komma hela vägen fram till hans famn. Varje sida mellan bokpärmarna bär ljudet av hans hjärtslag, och genom att läsa Bibeln kan vi förstå mer av hans kärlek till oss. Ändå är det lätt att känna krav när det handlar om att läsa Bibeln. Bibelglädjen som vissa kristna verkar ha lyser med sin frånvaro. Men med längtan i stället för press, och goda vanor i stället för alldeles för höga mål kan du få upptäcka mer av allt det fantastiska som Bibeln innehåller.

Gör Bibeln till din

I Jeremia 31:33 säger Gud: Jag ska lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan. Ta Bibeln till hjärtat! Det är så författaren vill att den ska användas. Det blir dessutom både lättare och roligare när du gör Bibeln till din egen. Du kan göra på många olika sätt. Jag tycker om att skriva lappar med bibelord som jag gillar, eller som jag kanske behöver påminnas om. Lapparna kan jag till exempel sätta på spegeln, i mitt rum eller någon annanstans där jag ser dem ofta. Prova du också!

“Känn ingen press, utan känn dig pepp!”

Om du har en egen Bibel är ett annat tips att stryka under i den, anteckna eller rita små symboler. Jag brukar rita ett hjärta vid de ställen där Gud säger “Var inte rädd”. Sådana saker gör att jag blir påmind om att Bibeln är Guds ord också till mig personligen.

Upptäck tillsammans …

Allt är inte lätt att förstå i Bibeln, och det är okej! Du är långt ifrån ensam om att brottas med svåra bibelställen, men eftersom det kan göra att Bibeln blir stående i hyllan är det viktigt att ha några knep. Ett snabbt och enkelt första steg är att läsa fotnoterna, alltså kommentarerna till texten. De finns oftast längst ner på sidan eller som små bubblor som man kan trycka på om du läser i en app. Ibland behövs mer hjälp än så. Om det är något du fastnar med, skriv ned alla dina frågor tillsammans med var det står i Bibeln. Sedan kan du ställa dem till någon i din kyrka eller en kristen kompis. Att diskutera tillsammans kan verkligen hjälpa!

… med Gud!

Det mest fantastiska av allt är att den helige Ande är ivrig att visa dig saker och hjälpa dig förstå Bibeln. Be honom om hjälp! Det står i Johannesevangeliet 14:26 att den helige Ande ska lära oss om allt och påminna oss om det som Jesus lärde ut. Ställ frågor till Gud medan du läser Bibeln och lita på att den helige Ande vill hjälpa dig.

Vanor i vardagen

Under hösten är det många som vill komma i gång med träning och sociala medier översvämmas av inspirationsbilder. Ett återkommande träningstips är att det blir roligare när man hållit på ett tag. På samma sätt är goda vanor en hjälp att finna glädje i din bibelläsning. Försök att hitta sätt som funkar för just dig. Kanske vill du läsa i en app när du är på bussen, eller på toaletten? Eller kanske du tycker om att lyssna på Bibeln medan du städar eller promenerar? Lägg gärna din Bibel någonstans där du lätt kan råka börja läsa i den även när du inte hade planerat det. Jag tycker till exempel att det är gött att ha Bibeln på köksbordet. Prova olika sätt, och hitta egna vanor. Att läsa Bibeln är en vana som inte bara är bra, den förvandlar dig och ger dig styrka och glädje också. Hur coolt är inte det?!

Sätt inte orimliga mål

Att ha för höga ambitioner med sin bibelläsning kan ofta göra att glädjen försvinner. Det är grymt bra att längta efter mer och ha mål med sin bibelläsning. Men sätt inte för höga mål och var inte hård mot dig själv om du skulle misslyckas med att nå upp till dina mål någon dag. Mitt tips är: läs så mycket som möjligt, så ofta du vill. Känn ingen press, utan känn dig pepp! Det är ju trots allt världens mest fantastiska kärlek som du får lära känna när du läser. Hitta ditt sätt att njuta av allt det fantastiska som finns i Bibeln!