Ledaregenskaper är lätt att tro att man föds med, speciellt om man inte ser dessa egenskaper hos sig själv. Är ledare en specialutbildad elittrupp eller vanliga människor? En ung ledare berättar och utmanar utifrån sina erfarenheter.

Är du som jag ser du på ledarskap som något tungt och svårt för vissa speciellt utvalda människor. En ledare är en präst eller någon annan som står framme på läger och i gudstjänster och predikar. Absolut inget för en liten tjej som mig, det ska man vara vuxen, musikalisk och varit kristen hela sitt liv för att kunna bli. Men, är du som jag kommer du också se den bilden förändras.

När jag blev kristen var det inte på grund av vad någon speciell och framförallt inte vuxen människa sa till mig, inte heller var det för att jag fick ett väldigt starkt Gudsmöte, det var tack vare gemenskapen i ungdomsgruppen. Tack vare att där fanns människor i min ålder som, utan att de gjorde något speciellt, fick mig att känna att de hade något som jag saknade. Detta något visade sig vara att de kände Jesus.

”En ledare är en förebild och förebilder är vi alla för någon.”

Det finns en ledaruppgift för dig

Att Gud har lika många uppgifter som han har efterföljare är något han visade för mig då och har fortsatt att visa flera gånger. ”Om foten säger: Jag är ingen hand, jag hör inte till kroppen, så hör den likafullt till kroppen” (1 Kor 12:15). Vi är alla som olika delar av kroppen, ingen är den andra lik och ingen kan säga att den inte behövs. Likaså är det med ledarskap, alla behövs till olika uppgifter, ledare är ingen elittrupp någon har satt samman för att styra oss andra, en ledare är en förebild och förebilder är vi alla för någon. Att vara ledare är att tjäna Guds rike och att tjäna Guds rike handlar om att tjäna våra medmänniskor. För dig kan det innebära att vara trogen i ungdomsgruppen, att inte vara den som börjar snacka skit i kompisgänget eller att vara den som säger hej till den som ingen annan säger hej till.

Säg inte att du är för ung

Det är lätt att komma med undanflykter och tänka att man är för liten för att vara en ledare, att man inte har något att komma med och att det faktiskt inte har så stor betydelse. Det är helt fel men vi inte ensamma om att tänka så, även människor i Bibeln var rädda för att inte ha något att komma med, Jeremia till exempel säger att han är för ung och inte duger till att tala men Gud har en annan syn på saken. Han ger Jeremia ett fantastiskt löfte som också gäller för oss idag. ”Då sade Herren till mig: Säg inte att du är för ung, utan gå dit jag sänder dig och säg det jag befaller dig! Låt dem inte skrämma sig, ty jag är med dig och jag skall rädda dig, säger Herren. Och Herren sträckte ut handen, rörde vid min mun och sade: Jag lägger mina ord i din mun” (Jer 1:7-9). Gud ger oss aldrig en uppgift vi inte klarar av, han har lovat att vara med oss alla dagar intill tidens slut och därför har vi alltid något att komma med. Det blir kanske inte alltid just som vi har tänkt, men Gud kan använda även det som i våra ögon är ett misslyckande.

Tänk om…

Jag kan komma på mig själv med att tänka: tänk om jag var som honom/henne eller tänk om jag bara hade den egenskapen eller gåvan också, då skulle jag vara en bra ledare och då skulle jag minsann ställa mig upp och ha den där andakten på ungdomsgruppen. Problemet med att säga så är att Gud har skapat oss till dem vi är, han har lagt ner våra gåvor i oss. Vilka är då vi att säga att de inte räcker till? I 1 Mos 1:27 står det ”Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne.” Jesus var en bra ledare och eftersom Jesus är Gud, och vi är skapade till Guds avbild måste det betyda att vi också är skapade till att vara ledare.

Att våga kasta sig ut

Inte trodde jag att jag någonsin skulle stå upp inför hela ungdomsgruppen och be dem skriva på fikalistor och hålla i lekarna vi lekte. Jag trodde inte heller att jag någonsin skulle säga ja till att skriva en artikel i en tidning, för det är ju bara sånt som vuxna ledare gör. Men så planterar Gud en tanke och jag börjar undra om det skulle gå och så får man bestämma sig för att våga kasta sig ut på helt okänt vatten och bara lita på att Gud är där och tar emot en och leder en på rätt väg, och så gör han det också, precis så som han lovar så många gånger i Bibeln. Genom att våga utmana sig själv till att göra något man inte tidigare har gjort växer vi och genom att växa kan vi också bära mer frukt i Guds rike. Att någon gång våga testa att hålla den där andakten kanske både hjälper dig och de runt omkring dig att växa och då är jag övertygad om att Gud sitter med ett stort leende på sina läppar.