Att en liten finne på nästippen eller tandvärk kan påverka hela din kropp och tankar har vi nog alla upplevt någon gång. En hel dag kan vi gå runt och skela och känna smärta på grund av detta. Lika dant som vår kropp hänger ihop och påverkas av många kroppsdelar, så hänger vi människor ihop eftersom vi är delar i Kristi kropp.

Det händer att jag går runt och känner mig väldigt stolt över mig själv. ”Jag är egentligen ganska bra”, tänker jag. ”Jag är duktig på mycket, populär, snygg – nej, kanske inte så snygg – men i alla fall är det säkert ganska många som ser upp till mig…” Och så går det några timmar, och så händer det något. Något blev inte som jag hade tänkt det, kanske någon kritiserar mig för något. Och jag känner mig fullständigt värdelös. ”Undrar när folk kommer att genomskåda bluffen”, tänker jag. ”Jag är ju ett skämt. Allt jag gör blir ju bara fel, det kan verka som om jag har koll på läget men jag vet ju att det inte är så. Undrar vad folk skulle tänka om mig om de förstod vem jag egentligen är?” Och så skiftar jag mellan hybris och självmedömkan – i ena stunden är jag bäst i världen i mina egna ögon, och i nästa ögonblick är jag mindre värd än mossan jag trampar på. Nu ska vi se vad Paulus lär oss om hur vi ska se på oss själva! I Rom 12:3-8 skriver han om detta.

Du är en lem i Kristi kropp, det betyder att du är oändligt värdefull för Jesus. Att när du lider så lider han.

Ha inte för höga tankar om er själva

Ibland kallar man vår kultur för en skamkultur. Med det menar man att väldigt många människor går omkring och känner att de inte riktigt duger. Och så tolkar man alla former av kritik som ett budskap om att ”Du duger inte. Du är värdelös!”. Så när Paulus i vers 3 säger att du inte ska tänka för högt om dig själv, så är jag säker på att väldigt många människor i dag uppfattar det som att Paulus säger att du är värdelös. Men det gör han inte – det kan vi förstå av fortsättningen av texten.

Jag tror att det Paulus vill säga oss är att vi behöver förstå att vi står i ett större sammanhang. Vi är inte oss själva nog. Världen kretsar inte kring mig, jag är inte universums centrum. Men jag är en del av något större. I vår kultur är vi individualister, vi tänker att det är jag som är viktigast och centrum i tillvaron. Jag ska förverkliga mig själv, och det är viktigt att jag inte är beroende av någon annan. Just nu bor jag i Etiopien, och där tänker man helt annorlunda. Det är en kollektivistisk kultur, där är det viktigt att underordna sig andra och förstå sin plats i den större gemenskapen. Man förstår att man inte är sig själv nog. Det finns nackdelar med det – till exempel är det inte så självklart att man tar eget ansvar, utan man lämnar ofta över ansvaret till den som är högre upp i hierarkin. Men i grunden tror jag att det är sunt att inse att jag är en del av något större. Att inte ha så höga tankar om mig själv så att jag tror att jag klarar mig utan andra människor. Och framför allt att inte ha så höga tankar om mig själv så att jag tror att jag klarar mig utan Gud. Det tror jag är vad Paulus vill säga till oss i texten.

Du är värdefull. Du är oändligt viktig för Gud!

Ha inte för låga tankar om er själva

I vers 4-5 sätts du in i ett fantastiskt sammanhang. Paulus säger att du är en lem i Kristi kropp. Bildspråket är enkelt att förstå. Du har en kropp och den kroppen har en mängd olika delar – fingrar, ögon, ben, örsnibbar, tänder och så vidare. Och varje del hänger ihop med resten. När du har en finne på nästippen så är det ett problem, inte bara för näsan, utan för hela dig. Och när du har tandvärk så är det hela du som lider av det, inte bara tanden. Alltså är varje lem oändligt värdefull för dig.

Så när Paulus nu säger att du är en lem i Kristi kropp så betyder det ju att du är oändligt värdefull för Jesus. Att när du lider så lider han. Jag gissar att det är viktigt för dig att borsta tänderna för att de ska må bra och du ska slippa få hål i tänderna. På samma sätt är det med Jesus och dig. Han bryr sig väldigt mycket om hur du mår, för du är en del i hans kropp. Stanna nu upp en minut och låt detta sjunka in. Den Gud som skapade hela universum, han som håller varje stjärna i sin hand, han som har koll på varje molekyl – han älskar dig! Så tro aldrig att du är värdelös. Du är värdefull. Du är oändligt viktig för Gud!

Vi är alla delar i Kristi kropp. Det betyder att du behöver andra kristna, du är inte dig själv nog. Det betyder också att du behövs, du är viktig!

Vi är lemmar som är till för varandra

Bilden av oss som delar av samma kropp slutar inte här. Det är ju faktiskt så att när du har en finne på nästippen så påverkar det också resten av din kropp. Kanske vänder du bort huvudet för att ingen ska se dig. Eller håller handen för ansiktet så mycket det går. Eller också går du runt och skelar hela dagen för att se om finnen är kvar. Och om du går runt och skelar hela tiden så snubblar du säkert. Poängen är i alla fall att om en kroppsdel mår dåligt så påverkas alla kroppsdelar av det. Har du ont i tanden så är det ju inte så att du per automatik har ont i stortån också. Men eftersom stortån är en del av din kropp så kommer den ändå att vara involverad i din smärta.

Och så är det med oss kristna. Vi är lemmar som är till för varandra, säger Paulus i vers 5.

Vi hänger ihop med varandra, eftersom vi alla är delar i Kristi kropp. Det betyder att du behöver andra kristna, du är inte dig själv nog. Och det betyder att du behövs, att du är viktig. Du behövs för att Kristi kropp, församlingen, ska fungera. Du har fått gåvor som Gud vill att du ska använda. Ibland tänker vi att bara den som är bäst på något ska vara aktiv i församlingen. Att den som är bäst på att undervisa ska undervisa, att den som är bäst på att koka kaffe ska koka kaffe. Jag tror inte att det är det som är Paulus poäng. Foten funderar inte på om den är bäst lämpad för att gå innan den går. Den bara går. Och så är det med oss också, fundera inte så mycket utan gör något istället. Fråga ledarna i din församling vad du kan hjälpa till med, så ska du se att Gud kommer att leda dig in i precis de uppgifter som han har tänkt för dig. Du är ju trots allt en lem i hans kropp, så han borde veta vad han vill använda dig till!

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelStulen identitet
Nästa artikelEtt välsmort maskineri