2011 är över och 2012 är snart här. Vad det nya året bär med sig vet vi inte, men vi har all anledning att vara förväntansfulla.

Vi är Jesus lärjungar och när vi på hans befallning går ut i världen för att göra hans namn känt så har han lovat att alltid vara med oss. Gud är med oss när vi ger kärlek till de behövande. Gud är med oss när vi berättar för våra vänner om vad han har gjort för oss. Vem kan ana vilka planer Gud har för dig och mig när vi ställer oss till hans förfogande? 2012 kan blir ett stort år för kyrkan och för dig.

Att börja ett nytt år är att vända blad och lägga det gamla bakom sig. När man ser tillbaka på det gamla året är man kanske inte helt och hållet stolt över allting man hunnit med att göra. Vi får vända blad, börja om på nytt och allt det gamla dåliga är bortglömt. Inte för att vår kalender säger att 2011 blir 2012 utan för att Gud har lovat det. Även om vi är blodröda av synd så kan han göra oss vita som snö (Jesaja 1). I hans nåd får vi vila och i hans nåd får vi börja om på nytt.

Vi kan lita på att när vi lämnar plats för Gud i våra liv så fyller han det utrymmet med något bättre.

Nystart

Nyår innebär en möjlighet att avlägga nyårslöften. Med det gamla året i åtanke går det ofta att lyfta fram någonting i livet som hade kunnat förbättras. Klassiska nyårslöften är till exempel att bli av med en ovana (sluta röka, sluta äta godis på förmiddagarna) eller att förändra något i ens vardagliga liv (bli mer positiv, börja äta frukost). I mitt huvud går tankarna snabbt till typiskt kristna nyårslöften – andaktslivet till exempel, en nystart på den fronten hade inte varit fel. Men det finns så mycket mer som man lätt glömmer bort som behöver göras. Vad kan vi som kristna göra för att breda ut himmelriket på jorden? Ta en stund och fundera över vad du har för möjligheter. Man kan lova allt från att göra en satsning i den kristna skolgruppen till att hjälpa till mer hemma. Man kanske ska lägga mindre pengar på någonting? Mer på något annat? Vad kan jag lägga mindre tid och kraft på, och var kan jag lägga mer?

Löften som befriar

Att lova en konkret förändring kan bli till rik välsignelse för en själv och för andra men det kan lätt också bli jobbigt och kravfyllt. Kom ihåg att du inte går i egen kraft! Gud längtar inte efter att vi ska kämpa hårdare med våra personliga ”helgelseprojekt” tills vi till sist lyckats åstadkomma en förändring i våra liv. Snarare vill han få möjlighet och utrymme att uppfylla oss med sin Ande, så att han kan forma vårt hjärta och vända vår blick mot det viktigaste. Vi kan lita på att när vi lämnar plats för Gud i våra liv så fyller han det utrymmet med något bättre. Om våra nyårslöften främst syftar till att släppa in Gud i våra liv genom att släppa taget och lämna över våra liv till honom, kan nyårslöftet bli en befrielse istället för en börda. Om man till exempel lovar att försöka läsa bibeln minst en gång om dagen, kan man antingen se på löftet som ännu en sak att hinna med eller så kan man se det som en övning i att lämna över sitt liv och sin tid i Guds händer.

Löften att praktisera

Jag tror att vi som kristna och vi som kyrka behöver arbeta mer mot konkreta mål. Livet som kristen är verkligen inte ett projekt och kyrkan får absolut inte förvandlas till företag fyllt av egocentrerade karriärister. Men kyrkan får inte heller bli en plats där människor sitter i kyrkbänken och väntar på att någon annan ska få någonting att hända. Mål och riktning är bra, för mål och riktning ger drivkraft och fokus. Lärjungaskapet är praktiskt och ett väl valt nyårslöfte kan vara en hjälp att flytta tron från huvudet till händer och fötter. Vår vilja och våra visioner måste gå från att vara fromma dagdrömmar till att bli en del av vår vardag.

Framtidshopp

2011 är över och 2012 är snart här. Vad det nya året bär med sig vet vi inte men vi får gå in i det med ny kraft och nya ambitioner, fria och förlåtna. Gud fyller våra liv med mening, han ger oss kärlek och förlåtelse. Om du avlägger ett nyårslöfte inför 2012, avlägg då ett som hjälper dig att ära Gud. Det är vad du är skapad till att göra.

Foto: Aidan Meyer
Anders Ek
Ungdomssekreterare för ELU i Malmö och Lund sedan 2015
DELA
Föregående artikelGud är alltid med oss
Nästa artikelEtt av alla syskon – Rumänien