Bibeln är full av politiker. Allt ifrån kungar och furstar till rådgivare och profeter. Av deras sätt att tala om Guds vilja till sin tid har vi mycket att lära.

Därför kallas de profeter – och de talade rakt in i maktens korridorer.

Även om vi skulle räkna bort alla kungar som nämns i Bibeln ser vi häpnadsväckande många som blir politiker. Där finns till exempel faraos chefsrådgivare Josef i Egypten, judinnan Ester som blir drottning i Persien, profeten Daniel som var en av furstarna i Babylon och den långa raden av profeter som har tät kontakt med kungarna i Israel, Juda och grannländerna. Natan, Elia, Jeremia och Jesaja är bara några av dem. De vågade sätta ord på vad Guds ordning betydde i deras samtid. Därför kallas de profeter – och de talade rakt in i maktens korridorer. De talade om välsignelse och förbannelse och är häpnadsväckande aktuella även för oss i dag.

Sök stadens bästa

Jeremia uttalar Guds uppmaning till sina landsmän som lever i exil i det hedniska Babel: sök den stads bästa dit jag fört er i fångenskap och be för den till Herren. När det går väl för den, går det också väl för er (Jeremia 29:7). Guds folk ska alltså inte hålla sig passiva på sin egen kant. De har något att ge som samhället behöver – vare sig omgivningen är gudstroende eller inte. Som Guds folk i dag får vi gå in i samma uppdrag – och vara Guds röst i vår tid.

Foto: Jakob Owens – unsplash.com
Daniel Engelbrekt
bibelskollärare på Strandhems Bibel- & Lärjungaskola, Örkelljunga
DELA
Föregående artikelEtt samhälle att kämpa för
Nästa artikelBön och arbete hör alltid samman