I Bibeln kan vi läsa om Maria, en ung tjej som väljer att ge Gud hela sitt liv. Genom det så föder hon världens frälsare och blir kanske en av världens mest kända kvinnor. I dag är hon fortfarande en förebild för många. Vad kan vi lära oss av Marias ja?

I Bibeln står det vid flera tillfällen berättat om hur Gud väljer att besöka sitt folk för att berätta att bebisar ska födas, trots att det egentligen är omöjligt. Gud besöker Abraham för att berätta att hans hustru Sara ska föda en son, trots att Sara är för gammal för att kunna få barn. Åren går, inget graviditetstest visar positivt, så de tar saken i egna händer. Sara fixar så att Abraham kan göra hennes slavinna Hagar på smällen och på så vis skaffa ett barn på omvägar. Men Gud håller sitt löfte och så småningom får de ett eget litet barn. Det barnet kommer att bli början på ett stort folk. Ingenting är omöjligt för Gud!

Sakarias otro

Ängeln Gabriel besöker Sakarias för att berätta att även hans hustru Elisabeth ska föda en son, trots att även hon är alldeles för gammal och dessutom ofruktsam. Sakarias tvivlar så mycket på att det ängeln säger till honom är sant så att han blir stum. Först när pojken ska namnges släpper Sakarias stumhet och han kan ge sin son det namn som ängeln hade sagt åt honom. Den pojken blir en stor profet.

Marias överlåtelse

Det mest kända ”ängel-besöker-människa-för-berätta-att-hon-ska-föda-barn-fast-alla-vet-att-det-inte-går”-besöket inträffar i Lukasevangeliets 1:a kapitel. Maria, ung tjej, oskuld, trolovad med Josef, bodde hemma, var inte helt beredd när ängeln Gabriel kom på besök för att berätta att hon ska föda Guds son. Jag vet inte hur mycket Maria visste om hur små barn kommer till, men jag tror att hon fattade att detta inte var det vanliga sättet. Hon frågar och ängeln förklarar att det ska ske genom Helig Ande. Vad gör Maria då? Lägger sig ner och gråter över att hennes heder nu är förstörd för överskådlig framtid? Tackar ängeln för erbjudandet men ber honom återkomma eftersom hon vill rådgöra med sina föräldrar och Josef först? Nyper sig själv hårt i armen för att vakna upp ur denna bisarra dröm? Nej. Nej. Nej. Hon svarar, hur coolt som helst, ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.”

Guds vilja är vår vilja

Maria fattar nog inte vad hon ger sig in i. Hon är typ super-ung. Oerfaren. Inte så mycket livsvisdom där inte. Kanske är det dock precis det som är grejen. Vi behöver inte veta och förstå, vi behöver ta emot! Maria vet inte så mycket, men hon vet vad som är verkligt viktigt i livet. Vilka prioriteringar som är bra. Hon har fattat att det är bättre att följa Guds vilja än att följa sin egen. Därför är hon beredd att säga ja till Guds förfrågan om att föda hans son. Maria tar emot Jesus i sitt liv på ett högst bokstavligt och konkret sätt. Hon ställer sig själv, sitt liv, sina relationer, sina framtidsplaner och drömmar till Guds förfogande och så får han göra något gott och bra av det. Hon vill vara Herrens tjänarinna. Det låter i modernt språkbruk fruktansvärt ålderdomligt, men hon vill helt enkelt lyda Gud. När Maria har sagt det tackar hon Gud, ”den mäktige som låter stora ting ske med mig”! En enkel schematisk översikt över det som Maria gör när Gud besöker henne skulle kunna se ut så här:

  • Hon lyssnar.
  • Hon svarar och överlåter sig.
  • Hon tackar.

Det fina med Marias exempel är att vi kan applicera detta i våra liv här och nu. Till exempel i vår Bibelläsning; lyssna in Ordet, svara och samtala med honom som ÄR Ordet, tillbe och tacka Honom. Se – be – tillbe! Detta schema kan med fördel användas i andra sammanhang. Typ i bönelivet. Lyssna in Gud, samtala med Gud, tacka Gud. Eller i gudstjänsten. Eller i … (fyll i själv – eget alternativ).

Vi behöver inte veta och förstå, vi behöver ta emot”

Lyssna och lyd

Maria lär oss att lyssna på Gud. Hon lär oss att ta emot Jesus. Hon lyder Gud och prioriterar honom först. Hon låter Gud styra sitt liv. Ignatius av Loyola uttrycker det så här: ”Få människor anar vad Gud kunde göra av dem, om de utan förbehåll ville överlämna sig åt nådens ledning, om de fick distans till sig själva och helt överlämnade sig åt den gudomlige Mästaren, så att han kunde forma deras själar mellan sina händer”.

Låt oss göra det!