Vi behöver – alla – söka goda förebilder och människor som kan inspirera, uppmuntra och vägleda oss. Det är viktigt att lära av dem som på olika sätt gått före. Samtidigt behöver vi vara medvetna om att de, likt vi själva, också alltid har sina svagheter och begränsningar.

Vi har olika förebilder i livet. En del hittar sina bland idrottsmän som Lionel Messi, Michael Phelps eller Usain Bolt. Andra ser upp till artister som Lady Gaga eller Rihanna. Några låter sig inspireras av Moder Theresa, Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi eller andra som gjort mänskligheten gott. Somliga hittar sina föredömen bland historiska personer som Winston Churchill eller Julius Ceasar. Någon har en bloggare som förebild, någon en politiker, författare, TV-kändis, modell, skådespelare, företagare, vetenskapsman, lärare eller andlig ledare. Många har också någon förebild inom släkten: en förälder, mormor eller farbror

Förebilder får aldrig bli ideal. Som kristna har vi bara ett ideal – Jesus Kristus själv

Vilka förebilder vi har säger mycket om oss. Den som har Barack Obama som förebild har andra ideal än den som har Adolf Hitler. På samma sätt prioriterar förmodligen den som ser upp till Blondinbella annorlunda i livet än den som inspireras av Mahatma Ghandi.

Goda förebilder hjälper oss

Varför behöver vi då förebilder och människor att se upp till? De fyller flera olika funktioner. En av dem är igenkänning. På något sätt känner vi ofta igen oss i våra förebilder. Det är därför mer naturligt för den som ska leda ett fredsuppdrag att ta intryck av Kofi Annan än Nicole Kidman. Det är också därför den som lever sitt liv under ständiga konflikter, svartsjukedramer och partnerbyten gärna följer kändisar som delar den livsstilen. Den som blir tillsammans med någon från en annan kultur kan behöva hitta förebilder som hittat glädjen och vägen i de utmaningar det kan innebära. För det andra tjänar förebilderna som inspirationskällor för oss. Många ser upp till Zlatan för att han med talang och målmedveten ansträngning lyckades ta sig från fattiga förhållanden till enorma framgångar. En tredje sak våra förebilder gör är att ge röst åt det vi tror på. Det gjorde Martin Luther King åt de svarta i USA på 1950- och 60-talet. I dag är vi många kristna i Sverige som får råg i ryggen av att läsa Marcus Birros krönikor där han är så tydlig med sin tro på Gud. För det fjärde och sista vägleder oss våra förebilder. Vi lär av deras uppfattningar, val och prioriteringar.

Att välja sina förebilder

Behovet av goda förebilder är enormt. Kommuner och organisationer uppmanar ständigt föräldrar att ta sitt ansvar som vuxna, vara där ungdomarna är, nattvandra eller visa omtanke på andra sätt. Media ger Loreen utrymme att i nyhetsprogram få berätta om sitt aktiva stöd till människorättsgrupper i bland annat Azerbadjan och Vitryssland. Fjolårsvinnaren av cykeltävlingen Tour de France, Cadel Evans, hyllades av tävlingsledningen för sitt avståndstagande mot doping och för sitt sociala engagemang utanför tävlingsarenan. Carola Häggkvist blir ofta förlöjligad, men också beundrad för sitt hjärta för dem som har det svårt.

Goda förebilder är viktigt för oss. Vi behöver människor som på olika sätt kommit längre än vi själva och som visar prov på en fast och mogen livshållning. Om vi har dem i vår närhet gör vi klokt i att söka oss till dem. Det kräver ödmjukhet att lyssna och lära av det de gör, men det är ett säkert sätt att utvecklas som människa.

Samtidigt behöver vi vara realister. Förebilder får aldrig bli ideal. Som kristna har vi bara ett ideal – Jesus Kristus själv. De människor som omger oss och som vi ser upp till, vare sig det är vår mamma, Fredrik Reinfeldt, ungdomsledaren på hemorten eller ledaren på konfalägret, har alltid svagheter precis som vi själva. Vi får lära mycket av dem, men aldrig okritiskt ta över deras beteenden och livsmål. Målet med våra liv är att bli original, inte kopior av människor vi beundrar.

Vem följer du?

Fundera en stund över vilka som är dina förebilder. Vilka tar du intryck av? Vem söker du dig till när du behöver prata? Vilka googlar du på eller följer på Twitter? Vad säger dessa förebilder om dina mål, drömmar och ideal? Vad kan du lära dig av just dem och på vilka områden får du se dig om efter andra föredömen? Vi ska välja våra förebilder med omsorg.

Foto: Aidan Meyer
Markus Hector
Predikant i ELM, Redaktör för tidningen Till Liv, medarbetare i kristna föreningen Filippi i Lund. Var med i Insidans första redaktion från 1997. Bor i Malmö.
DELA
Föregående artikelVi är alla någons idol
Nästa artikelFosterbarnet som blev skönhetsdrottning