Vad gör Gud en vanlig dag 2018? Helar sjuka, talar genom drömmar, kallar missionärer och låter människor förstå hur värdefulla de är i Guds ögon? Absolut! Men Gud gör också sådant som vi kanske inte tänker på att han gör, saker som verkar hända automatiskt. Gud skapar.

En del tror att världen en gång skapades av en gud som gav den allt den behövde för att sedan kunna fungera av sig själv, utan gudens ingripande. Man tänker sig guden som en urmakare som tillverkar en klocka, drar upp den och sedan drar sig tillbaka och tittar på medan klockan går. Bibelns beskrivning är en annan. I Psaltaren står det: Du låter gräs skjuta upp för djuren och örter till människans tjänst. Så låter du bröd komma från jorden … Du ger dem och de samlar in, du öppnar din hand och de mättas av goda gåvor (Ps 104:14–15, 28). En vanlig dag 2018 ser Gud till att växterna växer och att du och jag får mat. Han är inte någon passiv urmakare, utan en aktiv skapare.

Guds mästerverk

Senare i samma psaltarpsalm kan vi läsa att Guds Ande ser till att människorna får liv och fortsätter att leva (Ps 104:29–30). Gud håller oss ständigt vid liv! ”Varje andetag beror på dig” lyder en strof i lovsången ”Utan dig”. Vi har så mycket att tacka Gud för! Varje nytt människoliv är skapat av Gud. Varje människa som blir till är designad av Gud. Om en mänsklig konstnär är fäst vid och gärna visar upp sina bästa verk, så är det ingenting jämfört med hur mycket Gud älskar och är stolt över var och en av oss, hans mästerverk.

När vi är kreativa och gör världen vacker så är vi lika Gud och gör sådant som han gör!

Kreativt och vackert

Gud ser till att skapelsen fungerar och fortsätter att göra det. Men han gör det inte bara på ett praktiskt och funktionellt sätt, han är också kreativ. Har du tänkt på hur vacker naturen är, fastän den inte behöver vara det? Höstlöv, vårblommor, vita stränder och bakteriekolonier är några exempel. Gud älskar att skapa skönhet och även i detta är vi hans avbilder. När vi är kreativa och gör världen vacker så är vi lika Gud och gör sådant som han gör!

Foto: unsplash.com Gabriel Gurrola
Louise Alpner
Tandläkare, Kungälv. I Insidans redaktion 2014-2017.
DELA
Föregående artikelTvå viktiga saker i strandväskan
Nästa artikelInsidan sommartipsar