Den 3 juli 1983 ligger Andreas tyst och vitklädd i sin systers armar framme vid koret i kyrkan. Han är nytvättad, luktar schampo, och har nyss matats inför sitt dop. Men varför tvättas en gång till i kyrkan efter det ljumma badet hemma?

Nyfödd två gånger

Nikodemus fick höra från Jesus att en människa inte kan se Guds rike, eller bli en medborgare där, om den inte blir född en gång till, genom vatten och Ande.

Dopvattnet är vanligt kranvatten. Men eftersom Jesus befallt ”döp dem i Faderns, Sonens och den helige Andes namn” blir det ett vatten där jag föds i den helige Ande.

Jesus säger att vi måste bli som barn, om vi ska komma in i himmelriket. I dopet fick jag som barn ta emot himmelriket. Barnet tar emot det utan att vägra, när denna gåva överlämnas i dopet.

Spetälskan rann av honom

Naaman var en framgångsrik befälhavare från Syrien, och sjuk av spetälska. I hans hus fanns en tjänarinna från Israel som kände till profeten Elisa i hemlandet. Hon visste att han kunde bota Naaman. Därför åkte Naaman söderut för att söka hjälp. Utanför Elisas hus får han budet att tvätta sig sju gånger i floden Jordan. Först var det en besvikelse, eftersom han föreställt sig något annat, men efter övertalning gjorde han det och blev frisk.

Det var inget speciellt med Jordans vatten. Naaman tyckte Damaskus floder var av bättre kvalité. Men knutet till befallningen från Herrens profet, blev Naamans bad i Jordans vatten helande. Sjukdomen försvann.

Det är en förebild till ditt dop, det rengörande badet. Där får du en ny identitet. Du blir Guds barn. Han älskar dig och kommer ta hand om dig.

I dopet får du en ny identitet. Du blir Guds barn.

Vatten som räddar eller förintar

Noa och hans familj räddades i en stor båt. De var i arken när Gud lät vatten täcka jorden. Gud var bedrövad över allt ont, över all olydnad och synd som han såg. Han sörjde i djupet av sitt hjärta och hans vrede upptändes över människorna som hade ställt till med allt detta. Därför sände han vatten som straff, mycket vatten, som steg över alla berg. Han gav människorna tid till omvändelse under de 120 år som arken byggdes. Men de enda som blev räddade från att drunkna var Noa, hans familj och alla de djur som de tagit med sig. I arken blev några få, åtta personer, frälsta genom vatten. Efter denna förebild frälser dopet nu också er (1 Pet 3:20-21).

Genom ditt dop slipper du Guds straffdom över världen, liksom Noa. När han var i arken var han säker. När du lever i ditt dop, genom tro på Jesus, blir du räddad från Guds slutliga dom. Därför är dopet så viktigt.

Liksom Noa och hans familj klev ur arken till en ny skapelse, kliver du i dopet in i gemenskapen med Gud. Du föds igen, men denna gång i rättfärdighet och renhet.

Läs hela bibeltexterna!
Nikodemus – Johannes 3:1-8
Naaman – 2 Kung 5:1-14
Noa – 1 Mos 6:13-7:24