Kristi himmelsfärds dag

– Det blir på Kristi flygardag, sa min fotbollstränare när han informerade om nästa hemmamatch med pojklaget. Han var inte så mycket för kyrkan – men detta var ju en röd dag som det passade utmärkt att lira match på. Kristi himmelsfärds dag är inte den mest firade kyrkliga helgen i vårt land. Den ligger dessutom på en torsdag och många ser det nog bara som lite extra lov. Men vad handlar denna dag om – kunde Jesus verkligen flyga? Och varför hände det på en torsdag?

Läs bibeltexten! 
När de nu var samlade frågade de honom: ”Herre, är tiden nu inne då du ska återupprätta riket åt Israel?” Han svarade dem: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har bestämt. Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.” När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn. Medan de såg mot himlen dit han steg upp, stod plötsligt två män i vita kläder hos dem. De sade: ”Galileer, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som togs upp från er till himlen, han ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen – Apg 1:6-11

Lärjungarna har nu hängt en dryg månad med Jesus efter hans uppståndelse. Påskdagen + fyrtio dagar (enligt Apg 1:3) = alltid en torsdag. De har under denna tid fått erfara att det verkligen är sant: Jesus lever igen! Han äter precis som alla andra, men han kan också gå genom väggar. Samma kille men lite annorlunda. Som det är att ha uppstått från de döda.

Vad är det nu som ska ske? Jesus ska lämna dem. Varför? Han har gjort sitt kan man säga. Jesus kom för att tala om Guds rike samt leva ut det i kärlek. Han kom för att som Messias dö och uppstå igen, för att alla människor genom omvändelse och tro på honom skulle kunna få syndernas förlåtelse och evigt liv.

Andens tid

Nu är det dags för den tredje personen i gudomen att verka: Den Helige Ande. Nu är det Andens och Kyrkans tid. Lärjungarna fick ett uppdrag av Jesus och var helt beroende av hjälp för att genomföra det. Jesus sa till sina lärjungar: Jag ska sända över er vad min Far har lovat. Men ni ska stanna här i staden tills ni har blivit rustade med kraft från höjden (Luk 24:49). Och: När den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns (Apg 1:8).

Home again

När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ur deras åsyn. Han flög inte, men lämnade dem på ett mystiskt sätt som bara Gud kan förklara. Jesus återvände till sin himmelske Fader. Till den andliga värld och verklighet vi inte kan se med våra jordiska ögon men där han hört hemma sedan evigheters evighet.

Uppdraget

Lärjungarna stod kvar som fågelholkar och tittade upp i luften efter honom – det hade nog också jag gjort – när två vitklädda män dyker upp och frågar: Varför står ni kvar här? Det är ungefär som att de säger: Ni vet ju vad ni ska göra! Anden kommer snart och då börjar ni det lilla arbetet med att få alla andra i världen att också bli lärjungar till Jesus. Det är detta som Anden och kyrkan håller på med fortfarande. Det uppdraget är också du och jag en del av. Jesus lämnade jorden för att den Helige Ande skulle fortsätta hans arbete genom att använda dig och mig och andra lärjungar – över hela världen.

Back again

Dessutom sa de vitklädda en sak till: Jesus ska komma tillbaka på samma sätt som ni såg honom stiga upp till himlen. Det är det vi väntar på nu kan man säga. Den vetskapen, att Jesus en dag ska komma tillbaka genom molnen, får fylla oss lärjungar med hopp och glädje men också med allvar och rätta prioriteringar. Vår tro är inte bara en teori – den handlar om honom som en dag återigen ska sätta sina fysiska fötter på vår jord. Till dess har vi ett uppdrag att slutföra.