Tänk dig att du går in i en stor galleria. Mängder av affärer och butiker, massor av varor. Du vet ungefär vad du behöver. Men överallt finns det fler saker som du skulle vilja ha. En ny tröja. Ett läckert skal till mobilen. Och jackan i skyltfönstret du just gick förbi – den var bara såååå snygg. Förresten hade det inte varit fel att sätta sig på Starbucks med en Vanilla Spice Latte…

Men du vet också exakt hur mycket pengar du har på kortet. Det begränsar och stressar. Du vet vad du behöver köpa, och knappt ens till det har du pengar. Du går mot H&M. Kanske lite trist, men priserna är ju i alla fall okey.

Påskens budskap är: Allt är betalt, färdigt, klart! Eller som Jesus sa på korset just innan han dog: Det är fullbordat.

Inget är gratis, eller?

Så lägger du plötsligt märke till hur många det är som handlar i dag. Det brukar vara många här, som precis som du tittar mycket och köper lite. Men i dag? Folk går från affär till affär och fyller på med kassar. Jackor, byxor, träningsställ, inredningsprylar, och där kommer fem, sex killar med varsin ny iPad. Vad händer?

Du stannar upp utanför H&M. Likadant där. Folk går runt, kollar på kläder, provar, hänger tillbaka, bestämmer sig. Tar kläderna och går ut – utan att betala?! Och personalen hjälper till. Nickar, ler och slår in paket åt dem som vill. Kassaapparaterna är släckta.

Mittemot H&M ligger Phonehouse. Du går in, tittar dig lite omkring. Fingrar försiktigt på en iPhone 5. En ung kille med namnskylt kommer fram. Niclas, jobbar tydligen här. ”Välkommen. Intresserad av en ny telefon?” ”Jo, kanske”, svarar du tvekande. Intresserad, definitivt. Men först efter sommarjobbet finns det pengar. ”Jamen, ta en iPhone 5 då. Den är bra, och trivs du inte kan du alltid komma in nästa vecka och prova nåt annat. Jag hämtar en… Vänta lite.” Niclas går in genom en dörr bakom disken, kommer tillbaka och håller upp två askar. ”Vit eller svart?”

”Eh, alltså… Jag har inte råd”, stammar du fram och möts av en förvånad min. ”Råd? De e ju betalt. Allt är betalt. Vit eller svart?”

Guds räddningsplan

Påskens budskap är: Allt är betalt. Färdigt, klart. Eller som Jesus sa på korset just innan han dog: Det är fullbordat.

Vad var det som fullbordades, blev färdigt, när Jesus dog? Det var Guds räddningsplan för världen, för mänskligheten. Gud hade långt tidigare skapat en god värld, en perfekt tillvaro. Men genom det onda – och att mänskligheten tog emot det onda – uppstod ett avstånd mellan Gud och varje människa som föddes därefter. Det där avståndet var sådant att ingen från mänskligetens sida kunde ta sig över. Det låg för mycket emellan av mörker, egoism, ondska. Men Guds plan var att från sin sida av avståndet öppna en väg. Man kan tänka på en gammaldags riddarborg. Utifrån går det inte att komma in i borgen. Dels finns där en vallgrav som hindrar – vallgraven är synden och mörkret som hotar att förgöra den som försöker ta sig över. Och skulle någon komma fram så väntar där bara en hög mur som inte kan passeras på något sätt – muren är Guds helighet, den kan ingen passera.

Det Jesus gjorde var tillräckligt – också för oss.

Jesus har betalat

Jesus död på korset är Guds räddningsplan – han är öppningen i muren som gör att vi kan närma oss Gud utan att drabbas av hans helighet. Samma helighet kan nu istället bli till skydd för oss när vi är på insidan. Men Jesus är också vindbryggan som fälls ner över vallgraven. På honom kan vi gå över det mörka och synden hindrar oss inte längre att komma fram till Gud.  Den synd vi själva bär på får vi torka av oss och lämna där på vindbryggan, på Jesus, innan vi går in i den trygga borgen.

Allt det här – Jesus död och uppståndelse, en historisk händelse för snart 2000 år sedan – vad betyder det för mig i dag? Vad gör det för skillnad? Om jag återvänder till bilden av riddarborgen så kanske man kan säga att det går att leva ett ganska okey liv utanför borgen. I alla fall i trygga tider. Men när det kommer kriser i ens liv är man oerhört utsatt om man inte kan fly in i borgen och få skydd där. Och till sist kommer en dag när allt liv utanför borgen tar slut och förstörs. Den dagen finns det ett liv bara för dem som gått över vindbryggan Jesus och bor inne i borgen.

Påsken innebär räddning! Påsken innebär befrielse! Att allt är färdigt innebär att du och jag kan leva våra liv utan att hela tiden fundera på hur vi ska lyckas, på om vi duger, på om vi gjort tillräckligt för att vara bra personer.

En framtid med glädje

Påsken innebär räddning! Påsken innebär befrielse! Att allt är färdigt innebär att du och jag kan leva våra liv utan att hela tiden fundera på hur vi ska lyckas, på om vi duger, på om vi gjort tillräckligt för att vara bra personer.

Vi kan släppa de frågorna. Oftast duger vi inte, men Jesus dög för oss. Oftast gör vi inte tillräckligt, men det Jesus gjorde var tillräckligt – också för oss.

Det ger oss en ny inställning till livet. Vi får göra det vi kan, göra vårt bästa, varje dag och i varje situation. Och kan släppa frågan. Vi behöver inte jaga för att visa upp den bild av oss vi helst vill. Istället låter Gud långsamt (eller ibland fort) en bild av Jesus växa fram i oss.

I Bibeln står det att om Jesus inte uppstod från de döda är kristen tro meningslös. Det skulle den vara. Men Jesus uppstod från de döda! Om du inte tror att Jesus uppstod från de döda, då var hans död för din skull meningslös – för din skull dog han i onödan. Men om du tror att han uppstod från de döda, då kan du leva livet i den djupaste glädje och inför den älskande Gudens ansikte.