Jesus fysiska lidande på långfredagen går inte att föreställa sig. Ändå var inte det fysiska lidandet det värsta. Han blev ett med synden, övergavs av Gud och steg ner i helvetet. Alltihop valde han att genomlida för att vi skulle slippa det.

Detta händer på påskafton
– Jesus kropp ligger begraven i Josefs grav. (Joh 19:38-42)
– Det är sabbat i Israel. Jerusalem är i stillhet. (Luk 23:56)
– Översteprästerna och fariséerna blir rädda att lärjungarna ska röva bort Jesus kropp och ber Pilatus att sätta vakter utanför graven. (Matt 27:62-66)
– Jesus befinner sig i dödsriket och förkunnar enligt traditionen evangeliet för de döda. (1 Petr 3:18-19, 4:6)

Allt har fallit samman. För mindre än en vecka sedan hyllades Jesus som Messias när han red in i Jerusalem. Nu har han utmanövrerats av folkets ledare, övergivits av sina vänner, förråtts, förnekats av den han utsett som sin efterträdare, dömts till döden, torterats och avrättats under ohyggliga plågor i en offentlig dödskamp som varade i flera timmar. Bara några få vänner kom på hans begravning. Det Jesus var med om måste ha varit något av det värsta en människa kan vara med om.

Skyldig

Ändå var det inte det värsta. Det som var ännu värre var att Jesus inte dog oskyldig. Han bar världens synd på sig. Han dog som mobbare och snattare, hädare och girigbuk, som terrorist och lögnare, som pedofil och våldtäktsman, som diktator och massmördare. Det var vår synd han dömdes att dö för. Genom att han tog vår synd på sig blev han gjord till ett med synden och dog skyldig. Han, den helige, den härlige, den underbare; han som inte tål ondska och synd – han blev den vidrige, den vedervärdige, den avskyvärde.

Gud överger Gud

Men kanske var inte ens detta det värsta. Kanske var det värsta att Gud den treenige, Gud som av evighet är en gemenskap; Gud som är en relation mellan Fadern och Sonen och Anden i en sådan tät enhet att ingen och inget kan skilja dem åt; Gud som är en – klövs mitt itu. Sonen skiljdes från Gud. Gud övergav Gud. Gud offrade sig själv för att rädda oss från sin egen vrede över vår synd. Gud förgjorde sig själv för att skydda oss. Vårt enda skydd mot Gud är Gud.

Upp på korset, ner i helvetet

På korset tog Jesus det rättmätiga straffet för vår synd. När jag en gång hade slagit sönder en ruta i skolan krävde vaktmästaren att jag skulle betala. Jag hade inte råd, men min pappa betalade. Gud gör oss syndare till sina barn och säger: ”Det här är mitt älskade barn – jag betalar skulden.” Jesus tog vårt straff på sig för att ge oss himmelriket.

Jesus steg ner i helvetet för att ingen människa skall behöva vara där

På korset steg Jesus längst ner i mörkret, lidandet och ondskan. Han är där nere där den pedofilutsatte femåringen är. Han är där nere där den deprimerade självmordskandidaten är. Han är där nere där diktatorns politiske fånge glöms bort för att dö i en fuktig fängelsecell. Helvetet är att vara utan Gud. Jesus steg ner i helvetet för att ingen människa skall behöva vara där.

På korset dog Jesus för att bryta upp dödsrikets portar inifrån. Det är som när ett hus börjar brinna och de boende inte kan ta sig ut, utan är dömda till undergång – men en hjälte till brandman riskerar allt och tar sig in för att visa dem en väg ut. Jesus är inte bara en lärare som visar vägen till livet. Han är Livet som offrar livet, för att vara Vägen ut ur döden.

Som ett vulkanutbrott

Varför gick Jesus av fri vilja igenom det värsta av det värsta? För att rädda oss från det. Gud älskar oss fanatiskt, som en brudgum älskar sin brud. Hans kärlek är inte glöd, utan eld. Inte en mysig brasa, utan ett vulkanutbrott. Allt har fallit samman. Jesus är död, men på påskdagens morgon gryr den nya skapelsens första dag.

Bön:
Tack Gud, för att du är nära mig när jag tycker att livet är som värst. Tack för att du själv gick igenom det värsta av det värsta för mig. Amen.

Sång:

Kom och se detta mysterium
Skapelsens Herre hängd på ett kors
Kungars kung offrar sitt dyra blod
Tyngd utav ångest, smärta och kval

Sjung till Jesus, Han tog vår skam
Tog all vår synd på sig
Han har befriat oss
Sjung till Jesus, ära Hans namn
Sjung om Hans trofasthet
Han gav sitt liv och dog för oss

Kom du svage, här får du vila ut
Kom du som sörjer, han ger dig tröst
Kristus dog, uppstod till himmelen
Ger av sin nåd, ger av sitt liv

Sjung till Jesus, Konungars kung
Nu och för evigt
Han som är himlens konung
Sjung till Jesus, vi är Hans barn
Nu och för evigt
Sjung om den kärlek Gud oss ger

Sjung till Jesus, Erik Tilling

Visste du att…

… judarna inte firar sabbat på söndagar som vi, utan på lördagar? När påskafton infaller är det sabbat i Israel. Under sabbaten har man tydliga regler för vad som är tillåtet och inte tillåtet att göra. Till exempel får man inte laga mat, resa eller göra upp eld. Just denna sabbat när Jesus ligger i graven är det en speciell högtid. Man firar uttåget ur Egypten som det berättas om i Moseböckerna.
… anledningen till att påskafton har blivit en festdag i Sverige, då man bland annat delar ut påskägg och äter påskbord, troligtvis är av samma anledning som att vi firar julafton i stället för juldagen. Både det urnordiska och judiska dygnet varade från solnedgång till solnedgång och därför inleds firandet på aftonen före den stora högtidsdagen. Därför har vi också helgmålsringning på lördagkvällar.