En man som är sur och som helst vill vara för sig själv, är det en man för Gud?

Jag gissar att Jona är en av de mest kända profeterna i Bibeln. Det är ju en profetbok som mer innehåller en berättelse än direkta profetiska budskap. Därför är den lättläst. Att det dessutom är en spännande berättelse gör ju att den är tacksam att använda i till exempel söndagsskolan.

Framför allt gillar jag Jona bok därför att personen Jona är så mänsklig. Han är inte någon stor biblisk hjälte som klarar av vad som helst. Tvärtom, han är en motvillig profet med hetsigt humör, som hellre sitter under en buske och är sur på Gud än står med uppräckta händer och lovsjunger. Jag tycker om att stå med uppräckta händer och lovsjunga, men ibland har jag ännu mer lust att bara sitta under en buske och sura. Då är det skönt att ha en kille som Jona att läsa om i Bibeln.

Vem var Jona?

Efter att den store kung Salomo dog så delades Israel i två olika riken, ett i norr och ett i söder. I det norra riket avföll kungen och folket från Herren och valde att dyrka flera olika avgudar. Kanske har du hört talas om Baal, Ashera och Astarte? Det var några av gudarna som dyrkades där. Det var här Jona var profet, i 2 Kung 14:25 nämns det att han profeterade under kung Jerobeam II:s tid. Det betyder i så fall att han levde någon gång mellan 800-750 f.Kr.

Under den tiden var Assyrien stormakt. Assyrien låg i nuvarande Irak och var den tidens största och starkaste nation. Bara några få decennier efter Jerobeam II:s död intog Assyrien det norra riket och utplånade i praktiken tio av Israels tolv stammar. Huvudstaden i Assyrien hette Nineve, och det var hit Herren sände Jona.

Jona bok

Jag rekommenderar dig att själv läsa Jona bok, den är kort och lättläst. Men du ska ändå få en sammanfattning här. Jona är profet i Israel och sänds av Herren till Assyriens huvudstad Nineve för att förkunna dom över staden. Jona har inte alls lust att gå till Nineve, det är ju fiendernas huvudstad långt bort i öster. Så istället hoppar han på första bästa båt västerut.

Det går dock inte så bra. Herren vet ju var han är och sänder en stark storm, så att båten nästan går under i vågorna. Sjömännen förstår att Gud är arg på någon som är med på båten, och genom lottkastning kommer de fram till att det måste vara Jona. Jona erkänner och kastas i havet. Då slutar stormen att rasa.

Gud är mycket större än vi tror

Men Herren har inte övergivit Jona. Han sänder en stor fisk som sväljer profeten, och under tre dygn är Jona i fiskens mage innan han blir uppspottad på land. Nu är han redo att gå till Nineve. Väl där predikar han dom över staden – om fyrtio dagar kommer Herren att utplåna Nineve. Men det förunderliga inträffar: folket omvänder sig. Jona sätter sig utanför staden för att se vad som ska hända. Men han får aldrig se staden utplånas. Folket har ju lyssnat till hans profetia och omvänt sig, så Herren sänder inget straff. Jona blir väldigt arg på Gud, men berättelsen slutar med fantasiska ord från Herren om hur mycket han bryr sig om varje människa på jorden.

Och han bryr sig om dig, även när du är sur och arg

Vad kan vi lära av Jona?

Jona har ju bara en direkt profetia från Gud: ”Om fyrtio dagar skall Nineve förstöras.”(Jona 3:4) Men det finns massor av andra budskap som vi kan ta till oss genom berättelsen om Jona.

  • Mission är vikigt. Jona bok är faktiskt en av få missionsböcker i Gamla testamentet. Jona blev ju på sätt och vis sänd till Nineve som missionär. Och boken slutar med en programförklaring av Gud om hur viktig han tycker att varje människa – och djur! – i Nineve är. Därför är mission viktigt – varje människa behöver få höra evangeliet, budskapet om att det finns möjlighet till omvändelse och frälsning!
  • Det är okej att vara sur på Gud. Ibland tänker vi att Gud bara tycker om oss när vi sköter oss – när vi lovsjunger från hjärtat, när vi går regelbundet på gudstjänst, när vi läser Bibeln och ber. Men så är det inte. Gud brydde sig om Jona när profeten var som surast och argast. Och han bryr sig om dig, även när du är sur och arg. Han känner dig utantill och innantill, han vill ha dig som du är – inte sådan som du tror att han vill att du ska vara!
  • Det kommer en dom. Budskapet Jona har till Nineve är allvarligt. Gud är inte en mesig Gud som struntar i ondskan. Han är domens Gud, den som slutgiltigt utplånar ondskan. Folket i Nineve omvände sig, men vi vet också från historien att det inte varade speciellt länge. Drygt hundra år efter Jonas besök i staden mötte den sin undergång – enligt Bibeln på grund av folkets synd. Det är ett allvarligt budskap också till oss. Synd är inte att leka med. Syndens lön är döden, det kommer en dom också över dig. Nineves invånare fick veta exakt när domen skulle komma. Vi vet inte när den kommer, bara att den kommer. Därför är det viktigt att omvända sig från sin synd nu, innan det är för sent.
  • Gud vet var jag är. Jona försökte fly undan Gud, men det var helt misslyckat. Gud är mycket större än vi tror. Han känner dig bättre än du själv gör, du kan inte fly undan honom. Det kan kännas både skrämmande och tryggt att tänka på. Det finns ju säkert gånger du önskat att Gud inte såg dig, då du helst skulle velat fly någon annanstans. Men det finns säkert också tillfällen då du kan vila i att veta att Gud ser dig och bryr sig om dig!
  • Tre dagar och tre nätter. Jesus själv tar Jona som exempel i Matt 12:40. Liksom Jona låg tre dagar och tre nätter i fiskens mage så skulle Jesus ligga i graven tre dagar. På det sättet är Jona som person i sig själv en profetia om det viktigaste av allt – att Jesus dött och uppstått. Liksom Jona ”dog” och ”uppstod” bildligt så har Jesus dött och uppstått i vårt ställe. Det finns nåd och förlåtelse för oss – det vill Jona bok vara en påminnelse om!