Känner du dig som ett “Jesusfreak” eller som en “vanlig gudstjänstbesökare”? Oavsett vilket, så kallar Jesus dig till att vara radikal! Men vad innebär det egentligen att vara en radikal kristen?


När jag var tonåring var grejen att maxa! Vi gillade att testa gränser, att uppleva så mycket som möjligt och det extrema var vårt normala. Skulle vi sola så solade vi tills vi blev lila, behövde vi äta lunch köpte vi ett paket delicatobollar, och skulle vi ha filmkväll tittade vi inte på en film utan på tio. Samma tänk och längtan tog vi också med in i vårt kristna lärjungaskap. Vi ville maxa, uppleva och testa gränser – vi drömde om att vara freaks för Jesus! Det coolaste och radikalaste lärjungaskap vi kunde tänka oss var typ att stå på ett bord i skolmatsalen och predika Jesus samtidigt som vi blev utbuade och beskjutna av pansarvagnar. När vi handlade mat på ICA ställde vi oss i entrén och sjöng lovsång, vi deltog i varje kristen konferens för folk under 25, och vår högsta dröm var att bli av med vårt sömnbehov för att kunna tillbringa nätterna helt i bön.

Failad kristen

För mig fungerade det rätt länge ganska bra att köra på med ett lärjungaskap i den lite mer extrema stilen. Det fungerade bra från att jag var 14 tills jag fyllde 22. Men när jag var 22 började jag jobba åtta timmar om dagen på ett helt vanligt jobb, och plötsligt kunde jag inte längre vara lärjunge på samma sätt som under gymnasiet, året som ungdomsledare eller på kristna folkhögskolan. Jag var övertygad om att min tid som radikal kristen var över och jag kände mig som ett stort fail. 22 år och game over – hur kunde det bli så? Svar: jag hade missuppfattat vad det innebär att vara en radikal kristen.

Vad är en radikal kristen?

Ordet radikal kommer från latin och betyder “att vara rotad”. En riktigt radikal kristen är helt enkelt en person som är riktigt rotad – rotad i Kristus! Att vara radikal handlar om att lära känna och älska Jesus mer och mer. Jag hamnade där jag var när jag var 22 för att jag hade tagit ordet radikal och kopplat bort det från att vara rotad i Jesus. I stället tänkte jag att det handlade om att vara väldigt extrem och leva på ett sätt som cirka en promille av alla kristna klarar av. Och man kan fråga sig om de som klarar av att leva så egentligen alls ska hålla på med det.

Sann radikalitet är en fördjupad överlåtelse till Kristus som håller och växer till livet ut

Extrem eller radikal

Självklart är det inget fel med att vara tonåring och att maxa och vara lite extrem mellan varven (kör på, alla ni sköna tonåringar som läser detta!). Men det blir problem när vi tänker att det där extrema är vad radikal kristendom innebär. Det blir också problem om vi tänker att radikalitet är för omogna, och något som man växer ifrån när man börjar plugga på universitetet. Jag trodde att radikalitet handlade om att älska det extrema, men radikalitet handlar om att älska Jesus. Vi blir aldrig färdiga med att lära känna Jesus, och vi kan aldrig älska honom för mycket. Sann radikalitet är med andra ord inget som peakar när vi är runt 21 och går bibelskola, nej, sann radikalitet är en fördjupad överlåtelse till Kristus som håller och växer till livet ut. Jesus kallar dig och mig till att vara radikala kristna, för Jesus kallar oss till ett liv där vi får växa djupare och djupare i vår relation och kärlek till honom!

En radikal kristen …

… behöver regelbundenhet och rytm

Vill du vara en radikal kristen? Fortsätt träffa din hemgrupp och kristna skolgrupp i veckorna, fortsätt fira gudstjänst på söndagarna, fira mässa och fortsätt läsa Bibeln och be!

Ibland tänker vi kanske att detta att växa och mogna i tron är något som ”bara händer” och att det händer bäst i hajp. Kanske tänker vi typ: ”När jag åker på det och det lägret – då kan Gud röra vid mig och då kan jag ta ett stort steg och komma vidare i tron”. Men detta med att växa handlar inte om hajpade punktinsatser utan om att ihärdigt göra samma saker dag efter dag.

Tänk till exempel att du köper dig en liten kaninunge. Vilket är då det smartaste att göra om du vill att din kanin ska växa och må bra? 1) Att ge den mat och omvårdnad lite random och sedan, under ett par dagar cirka två gånger om året, fullständigt maxa på med mat och omsorg? 2) Se till att kaninungen får en dos mat varje dag, och att den regelbundet får all omvårdnad den behöver? Jag fattar att regelbundenhet och rytm kanske inte är det mest spännande du har hört talas om, men det funkar verkligen om du vill se din tro växa och mogna. Vill du vara en radikal kristen? Fortsätt träffa din hemgrupp och kristna skolgrupp i veckorna, fortsätt fira gudstjänst på söndagarna, fira mässa och fortsätt läsa Bibeln och be!

… lär sig mer om Jesus och tjänar andra

Om vi vill växa i vår tro och rotas djupare i Kristus är det ovärderligt att satsa på en kombo av kunskap och tjänande. Det är lätt hänt att vi satsar på bara en av grejerna, men lämnar vi ute någon av dem kommer vi inte att växa som vi ska. Om vi bara satsar på att lära oss nya saker om Jesus men aldrig tjänar honom och andra blir vi som grodyngel – one big head. Men om vi bara tjänar utan att lära oss mer om Jesus kommer vi att bli kristna som är alldeles för lättpåverkade. Vi kommer hela tiden jaga efter den senaste grejen i kristenheten och inte kunna bedöma vad som faktiskt är gott och sant. Tycker du ibland att ditt kristna liv känns lite dött och segt? Kanske ska du då ställa dig frågorna: ”När var senaste gången jag lärde mig något nytt om Jesus?” och “Är jag med och tjänar andra?”

… behöver andra kristna

Gud vill att vi ska växa till och rotas djupare i Kristus, men det är inget vi kan fixa på egen hand. När vi räddas av Gud är det av nåd, och vi räddas in i en kropp där Jesus är huvud och där alla vi kristna tillsammans utgör de olika delarna av kroppen. Precis som ett ben och en fot behöver varandra för att kunna gå och springa behöver vi kristna varandra för att kunna rotas djupare i Kristus. En liten fot som sliter sig loss från kroppen och börjar köra sitt eget race kan inte direkt förvänta sig att leva, växa och funka som den ska. Jag behöver dig och du behöver mig! Du och jag har gåvor som Gud har lagt ner i oss för att vi ska vara med och bygga upp andra delar av kroppen. Gud vill använda oss till att rota andra kristna djupare i Kristus – Gud vill använda dig för att göra andra kristna mer radikala!

Det var det hela – kanske hörs vi igen när vi är 80, gamla och grå och mer radikala than ever.

Bön: Gud, hjälp mig att varje dag växa till och rotas djupare i Kristus.
Hjälp mig att hitta min plats i din kropp och att i glädje tjäna dig och min nästa.
Fyll mig med din kärlek och glädje.
Jesus, jag älskar dig! Amen.