Rut – ledd av Gud i vardagen

Ruts liv var på många sätt tufft och fyllt av motgångar. Ändå kan vi gång på gång se att Gud var med henne och ledde henne i vardagen. 

Rut var en total nobody. Hon var inte rik, inte känd och kom inte från en fin släkt. När vi först möter henne var hon troligtvis bara en vanlig tonåring, kanske precis som du, i landet Moab. Rut gifte sig med en israelisk man, en flykting från svälten i hemlandet, men när han dog blev hon änka. Att vara ung och änka är oerhört svårt idag, men var ännu värre då. Mannen var kvinnans sociala skyddsnät och status, utan en man var man inte mycket värd i samhällets ögon. Sådan var tillvaron för Rut. Hon hade ingen man och inga barn. Hon hade bara sin svärmor, Noomi, som också var änka. 

Faktaruta
Årtal: ca 1200 f.Kr
Hemort: Landet Moab, öster om Israel.
Bibelställe: Ruts bok
Citat: ”Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud. Där du dör vill jag dö och bli begravd” (Rut 1:16-17)
Fun fact: Namnet Rut betyder “vän” eller “vänskap”.

Det stora löftet

När Noomi fick höra att svälten i hennes hemland Israel var över föreslog hon gång på gång att Rut skulle stanna kvar och hitta en ny man i Moab medan hon själv skulle återvända hem. Detta kunde Rut inte gå med på. Hon vägrade och ropade: Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud (Rut 1:16b). Vilken trofasthet! Vilket mod! Rut visste att hon inte skulle vara speciellt välkommen i Israel eftersom hon var moabitiska. Kanske var hon rädd, men hennes trofasthet var större än hennes rädsla.

Från änka till mamma

Diskussionen med Noomi slutade med att hon följde med Noomi till Israel. Där träffade Rut en ny man, som visade sig vara en av Noomis släktingar, och tillsammans fick de en son som de gav namnet Oved. Hon som var den unga änkan utan en framtid hade nu blivit välsignad med en familj! Men inte nog med det. Oved kom nämligen att bli farfar till den stora Kung David, och i Davids släktlinje föds sedan ett litet barn som läggs i en krubba, Jesus Kristus.

Hur ser du Guds fingeravtryck när du blickar bakåt i ditt eget liv?

Guds rike

Ruts bok handlar inte bara om Rut. Den handlar också om Gud, trots att han knappt nämns. Genom Ruts vardag handlar Gud och låter henne vara en del i hur hans rike växer på jorden. Samma sak gäller oss idag. Gud kan använda oss i vår vardag till att bygga sitt rike. Vi är en del av berättelsen, du och jag. Frågan som Ruts bok ställer är därför denna: hur ser du Guds fingeravtryck när du blickar bakåt i ditt eget liv?