Det kristna lärjungaskapet handlar om att vi ska vara salt och inte saltgurkor. Vad betyder det? Jo, det handlar om att vi ska vara de som påverkar den här världen och inte avskärma oss i någon kristen bubbla. Som Jesus lärjungar är vi kallade att leva i en nära relation till honom. Det betyder också att vi är Guds salt för den här världen genom att Guds kraft får verka genom oss i vår vardag. 


Tänk dig att du öppnar ett mörkt skåp och hittar några burkar med inlagda saltgurkor. Stora, krispiga och förmodligen väldigt goda! Du tar ner några av burkarna och på de handskrivna etiketterna står det: ”Ungdomsgruppen 2011”, ”Ungdomsgruppen 2012”, ”Ungdomsgruppen 2013”. Vad är egentligen det här?

Detta är en bild för hur vi många gånger tänker om kristet lärjungaskap. Livet med Jesus har blivit en slags ”saltgurkskristendom”. Saltgurkskristendom handlar om att vi först och främst ska bevaras som kristna – precis som saltgurkor inlagda på burk. Vi försöker bevara oss från den otrygga världen inne i kyrkans trygga bubbla …

Rotad, inte inlagd

Saltgurkskristendom är dock helt fel sätt att tänka! För det första finns det ett stort problem: saltgurkor är döda. Läser vi Bibeln så ser vi i stället att livet med Gud är något väldigt levande och organiskt. Det går ju inte att lägga in det som är levande! I Psalm 1 ges en bild av ett träd: Han är som ett träd, planterat vid vattenbäckar, som bär sin frukt i rätt tid och vars löv inte vissnar. Och allt han gör, det lyckas väl. Det är så här vi bevaras, genom att ha rötterna i honom som är livet självt, Jesus. Då blir vi likt levande träd som får växa till och bära frukt i rätt tid. Det är så här vi är kallade att leva i världen, i en nära relation till Gud. Vi är inte menade att läggas in i en kristen gurkburk.

Saltad, inte rutten

För det andra är saltgurkskristendom helt fel sätt att tänka eftersom saltgurkor saknar någon egentlig funktion. Visst, gillar man saltgurka kan de fylla en funktion på cheeseburgaren för 10 kronor – men that’s it! I stället är vi som Jesus lärjungar kallade att ha en viktig funktion här i världen. Vi är kallade att ha en uppgift och Jesus vill använda just dig och mig med våra gåvor och personligheter. Det är helt enkelt ingen slump att vi är här! I Bergspredikan kallar Jesus sina lärjungar för salt – Ni är jorden salt (Matt 5:13). Salt hade en väldigt viktig funktion förr i tiden. Saltet hindrade förruttnelse i mat. I brist på kylskåp toksaltade man helt enkelt maten så att den inte skulle bli dålig. Genom den här bilden vill Jesus säga: ”Den här världen stinker och är i behov av salt!” Världen håller på att ruttna, för den är inte som Gud en gång skapade den. Det har kommit in synd och därmed död som gör att världen sakta faller samman. Men det finns något som kan hindra och sakta ner det här ruttnandet. Det finns ett hopp – inte från den här världen –­ utan ett hopp i Jesus.

Skolan är en osaltad maträtt

Credo har arbetat i över 90 år med skolungdomar och studenter, där skolor och universitet är vår hemmaplan. Vi finns här av den enkla anledningen att vi tror att skolungdomar och studenter kan vara salt i sin vardag. Vi tror också att de allra bästa personerna att nå andra skolungdomar och studenter med hoppet i Jesus, är just dagens skolungdomar och studenter. Därför vill vi finnas till för att peppa och uppmuntra skolungdomar och studenter att leva ut sin tro på Jesus i plugget.

Först och främst måste vi söka Jesus för vem han är, inte för det vi vill få ut av honom

Jag vill bara uppmuntra dig: det är ingen slump att du går i den klass du går eller pluggar just det du gör. Gud vill använda dig, dina gåvor och din personlighet till att vara ljus och salt i ditt plugg! Den allra bästa personen att nå dina klasskompisar med hoppet i Jesus är just DU!

Jag, hur då?

”Schysst! Gud vill använda mig i min vardag, i mitt plugg! Var börjar man?!”, kanske du tänker nu. Då skulle jag avslutningsvis vilja skicka med dig tre grejer:

  • Jesus
    Det börjar med Jesus. Eller snarare i din personliga relation till Jesus. Jesus vill ha dig. Han älskar dig och vill vara nära dig, i din vardag, i skolan. Detta innebär att vi först och främst måste söka Jesus för vem han är, inte för det vi vill få ut av honom. Låt Jesus vara centrum i din vardag, i plugget. Be en enkel bön till Jesus och säg: ”Jesus, tack för din nåd. Tack för att jag är en ny skapelse i dig. Här är jag, sänd mig. Använd mig som ljus och salt i skolan.”
  • Gemenskap
    Det börjar i en gemenskap. Jesus tilltalar sina lärjungar som en grupp: Ni är … Vi är menade att vara salt och ljus tillsammans. Kristendomen är inget soloprojekt. Om du kan, försök att hitta fler kristna i din skola. Finns det en Ny Generation-grupp eller Credo-grupp på din skola? Joina den!
  • Unik plan
    Det börjar med att söka Guds plan för din skola. Vad vill Gud göra på just din skola? Fråga honom! Varje skola är unik!

Det som är mest spännande är att Jesus kallar helt vanliga (och till och med misslyckade) lärjungar att vara salt i världen. Detta innebär att du som en helt vanlig ungdom kan få vara med och se Guds rike bryta fram på din skola eller ditt universitet. Snacka om äventyr!

Jesus, tack för din nåd. Tack för att jag är en ny skapelse i dig.
Gör mig frimodig och stark i dig, ja, fyll mig med din Andes kraft.
Här är jag, sänd mig. Använd mig, som salt och ljus.
I Jesus namn, amen!

 

 

 

 

 

Har du lust att gå med i en kristen skolgrupp eller själv starta en? Ny Generation och Credo är två kristna organisationer som arbetar för att sprida Jesus kärlek och göra honom känd på skolor runt om i Sverige. De kan hjälpa med material (posters, förslag på bibelläsning), tips, idéer och stöd. På deras hemsidor, credosverige.se och nygeneration.se, hittar du mer info, event och svar på frågor om tron som kanske dykt upp i din skolgrupp.

Kolla in www.credosverige.se och www.nygeneration.se

Foto: Startup Stock Photos
Kristian Hartman
Generalsekreterare för Credo. www.credosverige.se
DELA
Föregående artikelDaniel återupptäckte Jesus
Nästa artikelTips: Teofiluspodden