En 20 år gammal papperstidning som mest handlar om ett 2000 år gammalt budskap. Kan det vara något som är värt att lägga tid på i dag? Borde inte Insidan, ja hela kyrkan, uppdatera sig lite och prata om nåt nyare, fräschare och mer aktuellt?


Många tidningar och nyhetssajter tävlar om att vara först med det senaste. Men vi som jobbar med Insidan skulle kunna luta oss tillbaka medan de andra redaktionerna stressar. Det är inga nyheter vi vill komma med. Men det gör inte att Insidan är hopplöst ute och irrelevant. Tvärtom: det är det som gör Insidan så bra.

Stafett

4×400 meter och 4×100 meter brukar vara höjdare när det är OS och friidrotts-VM. Det är något med stafetten som gör den speciell. Det är en lagsport på ett annat sätt än de övriga friidrottsgrenarna och så skapar växlingarna, där stafettpinnen ska skickas vidare till nästa löpare, ett extra spänningsmoment. Stafettpinnen måste vidare, annars är allt förstört.

Vad är då stafettpinnen för Paulus? Vad är det som är helt avgörande att han skickar vidare till nästa generation?

När Paulus talar om det kristna budskapet och sitt uppdrag låter han på många sätt som en stafettlöpare. Till exempel talar han om sig själv som en löpare som jagar mot målet för att vinna segerpriset (Fil 3:14). Men det verkar som att han ser sig själv just som en stafettlöpare. Jag förde vidare till er det allra viktigaste, vad jag själv har tagit emot: att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna (1 Kor 15:3). Han säger att han dels har tagit emot något och att han sen förde vidare det. Det verkar påminna ganska mycket om en stafettpinne, det han pratar om, inte minst därför att han dessutom kallar det för det allra viktigaste. Så är det ju i stafett: det spelar ingen roll hur snabbt och fint man springer om man inte har stafettpinnen med sig. Vad är då stafettpinnen för Paulus? Vad är det som är helt avgörande att han skickar vidare till nästa generation? Vad är det som är helt avgörande att vi som är kristna 2000 år senare tar emot och för vidare? Jo: att Kristus dog för våra synder.

Gammeldags och uttjatat?

Men tiderna förändras ju. Den värld och de utmaningar som vi står inför i dag är helt annorlunda än när Bibeln skrevs. Bibeln svarar liksom inte längre på våra frågor. Och det där med att Kristus dog för våra synder … har vi inte redan hört det 1000 gånger? Är inte det kristna budskapet både gammaldags och uttjatat?

Kanske handlar inte livet om status, upplevelser och lycka?

Det är fullt förståeligt att man kan tänka så. Men frågan är om det är rätt? Att något är gammalt behöver inte betyda att det inte är bra och viktigt. Och att man har hört något 1000 gånger betyder ju för det första inte att det inte är sant, och för det andra inte att man har fattat vad det innebär.

Större och viktigare saker

Många är ointresserade av Jesus i dag. Man tänker nog ofta ungefär så här: ”Vad kan Jesus ge mig? – Högre status? Häftiga upplevelser? Ett lyckligare liv? Svar: Nej! Slutsats: det finns ingen anledning att bry sig om honom.” På ett sätt är det ju helt rätt. Svaret på frågan och slutsatsen stämmer verkligen. Men kanske är det istället frågan det är fel på? Kanske handlar inte livet om status, upplevelser och lycka? Kanske finns det större och viktigare frågor att ställa? Frågor om ursprung, mening och mål? Och om rätt och fel, godhet och ondska, skuld och förlåtelse? Kanske är det de frågorna som det kristna budskapet handlar om? Om en patient med livshotande skador på akuten envisas med att fråga läkarna hur mycket en Plopp kostar i sjukhuscafeterian är det inte säkert att han får svar. För det finns större och viktigare saker att fundera på.

Under 2000 år har Bibelns budskap gett hjälp och svar på människors frågor. Och så är det fortfarande. Miljontals människor har upptäckt och fortsätter att upptäcka det som Paulus ville skicka vidare, det som han kallade det allra viktigaste. De har insett att det är den verkliga lösningen på de viktigaste frågorna.

Det bästa budskapet

Bibelns budskap, och inte minst det allra viktigaste – att Kristus dog för våra synder, är som riktig dynamit. Det är sprängkraft i det. Det är ett budskap som förvandlar och ger liv, glädje, mening, vägledning, tröst, hjälp och frid till dem som tar emot det. Det är Guds budskap. Och det är han som talar genom bibelläsning, predikan och artiklar. Han som skapade hela universum genom att prata – han kan skapa nytt liv i dem som hör hans röst. Kanske gör han det den första gången vi hör eller läser budskapet, eller öppnar han våra ögon så att vi verkligen ser och tar emot det den 1000:e gången vi gör det.

Varför så bra?

Vi behöver höra hela Bibelns budskap för att förstå livet, lära känna Gud och veta hur vi ska leva våra liv. Här finns svar, vägledning och viktiga perspektiv för livets alla områden – för de stora men också för de små frågorna. Att förkunna och förklara detta är kyrkans, och Insidans, uppdrag. Men det är något som är viktigare och bättre än allt annat. Stafettpinnen. Evangeliet. Att Kristus dog för våra synder.

Genom att höra allt detta förvandlas vi.

Jesus är kärnan och stjärnan i Bibelns budskap. Evangeliet om vad han gjorde på korset är nyckeln till hela den kristna tron och det kristna livet. Att förkunna evangeliet är vårt huvuduppdrag.

  • Genom evangeliet lär vi känna Gud – den Gud som är fullkomligt god och fullkomligt ren och som reagerar mot och vill göra slut på ondska, synd och lidande.
  • Genom evangeliet lär vi känna hans kärlek. Hans gränslösa, utgivande kärlek som gör att han frivilligt offrar sig själv genom att dö vår död, för att vi ska få slippa.
  • Genom evangeliet förstår vi hur svår människans sits faktiskt är. Att Jesus var tvungen att dö för att betala vår skuld säger oss något om hur hjälplösa vi är i oss själva och hur beroende vi är av honom.
  • Genom evangeliet förstår vi hur allvarlig synden är. Jesus behövde dö och bli förbannad och skild från Gud därför att vi syndar – då är synden allvarlig på riktigt.
  • Genom evangeliet anar vi hur dyrbara vi är för honom. Det pris han betalar för att rädda oss är större än vi kan fatta. Guds son lider och dör för människornas skull – det är egentligen en galen tanke.
  • Genom evangeliet hamnar vi i en rätt position inför Gud. Vi blir försonade och rättfärdiga – totalt förlåtna för allt vi gjort och kommer göra. Vi blir Guds barn.
  • Genom evangeliet ser vi nåden, att han har gjort allt detta för oss och ger det som en gåva alldeles gratis. Vi kan aldrig förtjäna det utan bara tacka och ta emot.
  • Genom evangeliet kan Guds Ande flytta in i oss, så att vi kan leva i en öppen och nära gemenskap med Gud igen, så som det var tänkt från början, nu och hela evigheten.

Genom att höra allt detta förvandlas vi. När vi förstår vem Gud är, hur han ser på oss och att han själv har ställt allt till rätta, att han erbjuder nåd, förlåtelse och räddning – då vågar vi lita på honom. Då vill vi vända oss till honom och erkänna vår skuld och vårt behov av hjälp. Då inser vi att vi kan vila i honom och han blir det verkligt viktiga för oss. Glädje, tacksamhet och frid fyller oss. Genom att höra evangeliet växer tilliten och tron.

In i vår tid

Detta fantastiska budskap vill vi som jobbar med Insidan, precis som Paulus, ta emot och föra vidare. Både till dem som aldrig hört det och till dem som hört det 1000 gånger. Bönen är att fler ska ta emot det och att fler ska växa i kunskap och tro så att det gamla budskapet får förvandla och forma hela livet.

Men för att kunna föra det vidare måste vi göra det tillgängligt för vår tid. Därför lutar vi oss inte tillbaka! Vi behöver skriva så att unga människor förstår vad vi menar. Vi behöver möta folk där de är. Vi vill på nya och olika sätt visa vad den kristna tron egentligen handlar om. Vi vill ta ungdomars frågor på allvar och hjälpa dem att se de riktigt stora frågorna. Och det riktigt stora svaret. Det finns mycket som är bra och viktigt. Men vi vill skriva om det bästa och det viktigaste.

Bön: 
Tack Gud, att jag fått höra budskapet om att Kristus dog för våra synder.
Hjälp mig att ta emot och föra vidare detta fantastiska budskap
till de människor jag möter. I Jesus namn, amen!

Foto: pixabay.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelPassionerad kärlek
Nästa artikelOmvägarna ledde Hamza till tro