Fordonslinjen eller naturvetenskap? Varför kan det inte bara stå i Bibeln vad jag ska läsa på gymnasiet? Vad vill Gud att jag ska välja, och hur vet jag det?

Jag tror på en skapare av denna värld, vilket får mig att oundvikligen anta att det finns en mening med den och med allt liv i den. Om man tillverkar någonting är det högst troligt att man vill att det man har gjort ska uppfylla ett visst ändamål, även om det kan användas till annat. Man kan till exempel göra ett hyfsat staket av spadar, men syftet och meningen med en spade, orsaken till att spadar finns, är ju för att underlätta grävande.

På samma sätt tror jag att våra liv kan användas på många olika vis, både bra och dåliga, men syftet med våra liv, orsaken till att vi finns till, tror jag ligger i att vi ska lära känna Gud och leva våra liv med honom. Däri finns fullkomlig tillfredställelse, och utan Gud i våra liv har vi ännu inte uppfyllt dess syfte och kan därför inte bli tillfreds i vår själ.   

Gud älskar mig och bryr sig verkligen om varenda liten detalj i mitt liv, likaväl som de stora livsavgörande besluten

I det stora hela är Guds vilja att älska mig och att bli älskad tillbaka. Han vill ha en relation med mig!

Kan själv!

Varför ska jag ta reda på Guds vilja? Jag är väl fri att välja själv?

Ja, du är helt fri att välja själv. Du kan nästan helt och hållet stänga ute Gud från ditt liv och från dina beslut. Men innan du eventuellt tar ett steg i den riktningen så märk väl att Gud verkligen älskar dig, han ser på dig som en pappa på sitt barn. Och en pappa vill det allra bästa för sin dotter och för sin son. Dessutom vet Gud även vad som verkligen är det bästa för mig! Med de tankarna i bakhuvudet skulle jag säga att det vore mycket visare och mindre riskabelt att lämna besluten hos älskande Pappa Gud, än att av mig själv försöka lista ut vad som är bäst.

Hur gör jag?

Gud älskar mig och bryr sig verkligen om varenda liten detalj i mitt liv, likaväl som de stora livsavgörande besluten – vilken gymnasielinje jag ska välja och vem jag ska gifta mig med et cetera. Men hur kan jag ta reda på Guds vilja med till exempel mitt gymnasieval? Det står väl inte i Bibeln om jag ska läsa fordonslinjen eller naturvetenskap?

Först och främst handlar det om att lära känna Gud, att lära sig urskilja hans röst. Jesus talar i en bild om sig själv som den gode herden och oss människor som får: ”Fåren följer honom, därför att de känner igen hans röst. Men en främling följer de inte, utan flyr bort från honom, därför att de inte känner igen främlingars röst.” Det är alltså viktigt att vi lär känna och urskilja vilket som är Guds röst och vad som är främmande röster. Det gör vi lättast genom att spendera tid med honom. Att hänga med honom och prata med honom och i samband med det läsa i Bibeln, umgås med människor som står nära Gud och lära av dem, och bara be att han ska dra oss närmre sig och att vi ska bli mer uppfyllda av den Helige Ande.

Om vi vill att Guds vilja ska ske så är det viktigt att vi strävar efter det. Att vi ivrigt ber att hans vilja ska ske. Att vi sätter hans vilja över vår egen vilja.  

Stå inte alltid still!

En bild, som någon förmedlat till mig, är hur du en mörk natt sitter i en bil med lyktorna på. De lyser bara en bit framåt och där bortom är det beckmörkt. Du kan välja att stå stilla där du är eftersom du inte vet vad som finns där borta i mörkret – kanske ett stup. Eller rullar du långsamt framåt och märker då att lyktornas ljus flyttar sig så att du kan se det som tidigare var mörker. I en del svåra val i ditt liv kanske du måste röra dig framåt för att Gud ska kunna leda just då. Styrfart är en term som används i båtsammanhang. En båt kan nämligen inte svänga stillastående utan behöver röra sig för att kunna svänga. I Jer 31:9 står det ”Jag skall leda dem där de går bedjande fram.”

Världen och alla omständigheter vilar i hans händer, så varför inte lägga även dina beslut där – i Guds händer?

Guds ledning

När jag stod inför mitt gymnasieval för fyra år sedan ansökte jag till ett musikgymnasium i Falun där det krävdes ett intagningsprov. Jag övade mycket och bad verkligen Gud att hans vilja skulle ske, att jag inte skulle komma in om det inte var hans vilja och vice versa. När jag kom till intagningsprovet fick jag knappt fram rätt toner i min oboe. Det gick inte bra. Jag kom inte in där och sökte istället till ett musikgymnasium i Lund. Jag fortsatte be om Guds vilja. När dagen för intagningsprovet kom hade jag dock inte spelat på cirka två månader. Jag var i sämre form än någonsin och när jag skulle öva på provdagens förmiddag fick jag knappt ljud i oboen. Jag var panikslagen och rädd för vad som nu skulle hända med mig. Jag hittade en vän som kunde be för mig och sedan gick jag iväg till intagningsprovet. På väg dit kom Guds frid över mig och jag kände att det i princip kvittade ifall jag kom in eller inte och kände en visshet i att Gud skulle leda mig dit där han ville ha mig. Vid provet spelade jag upp mitt stycke bättre än jag någonsin spelat det förr, och jag var så överraskad över hur bra det gick. Jag kom in på det gymnasiet, gick där i tre år och tvivlade aldrig på att det var där Gud ville ha mig.

Jag hoppas att du som läser detta allt mer ska längta efter Guds vilja i ditt liv. Han har full kontroll. Världen och alla omständigheter vilar i hans händer, så varför inte lägga även dina beslut där – i Guds händer?

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelJag är: Herden
Nästa artikelNåden att få tro