Jesus uppmanar oss att så. Våra frö är budskapet om honom och de har sprängkraft i sig! Det lilla fröet som du har i din hand känns kanske inte så märkvärdigt – men om det hamnar i god jord växer det upp och kan ge mängder av frukt. Så ut och så ut!

Läs: Matt 13:3-9, 18-23

Vår tid präglas av snabba klipp. Tempot skruvas upp för varje dag. Snabbmat, drive in-service, teknisk utrustning, bekväma lösningar och snabba beslut. Man vill så fort som möjligt se resultat i produktion och samhällsliv.

Vi som kristna riskerar att dras med i detta. På den sociala mediearenan finns Facebook, Instagram, Snapchat och Twitter som levererar snabba, korta och tillspetsade budskap. Kristna lever i världen men är uppmanade att inte bli ett med den.

Bibeln talar mycket om att så och att skörda i stort tålamod. Vi uppmuntras att dela evangeliet med vår omgivning. Vi är kallade till ett stort och viktigt arbete. Jesus, den store såningsmannen, sår med stor generositet. I Matteusevangeliets trettonde kapitel sås det frön överallt utan att han kontrollerar var det hamnar. Vägen, stenarna och tistlarna får del av den goda säden – men det bär ingen frukt.

Vräka ut de glada nyheterna

En gammal predikant sa till mig: ”predika evangeliet så frimodigt att det finns risk att det missbrukas, för då är du säker på att det hamnar i den goda jorden.” Vågar vi satsa på detta? Vågar vi ”så ut evangeliet” med övertygelsen att frukten blir större ju mer vi sår. Vi har uppdraget att tala om för alla att Jesus har segrat genom sin död och uppståndelse. En seger som gäller för alla människor. Hela världen äger en seger i Jesus Kristus. Vi är uttagna i det lag som har vunnit redan före avspark.

”Kanske har vi förlorat lite av det bibliska tålamodet i dagens stressade samhälle.”

Kanske har vi förlorat lite av det bibliska tålamodet i dagens stressade samhälle. Nu för tiden behöver vi inte plantera i trädgårdslandet och vänta på skörd. Istället kör vi till något köpcenter och handlar inplastade morötter av hög kvalité (inbillning!) men med smak av fabrik. Kanske undervisningen om evangeliets sprängkraft har förlorats genom förväntan på omedelbart resultat.

Ett stängt hjärta

Bibeln talar om att Satan försöker göra oss förvirrade. Känns Jesus tal om den onde som aktuellt eller har vi liksom många andra placerat den onde på ”science fiction-hyllan?” Jesus förklarar att djävulen kommer och rycker bort de goda livgivande orden från den som inte tar emot och vill förstå. Det är sådden vid vägen.

Kortvarig entusiasm

Det som sås bland stenar är som hos den som blir jätteglad och ropar högt av förtjusning över Jesus! Ungefär som på en hockeymatch när segermålet dunkas in. Men efter en tid bryr man sig inte längre. Evangeliet däremot, är en djupare glädje. Många gånger tänker vi att glädje är något som snabbt ska förändra vår gråa tillvaro. Evangeliet vill istället ge en bestående och djupare glädje som håller även i svåra tider av förföljelse och lidande. Även mellan hockeylagets segermål och i tider av motgång för laget. Djupa rötter innebär att växten står stadigt i den goda jorden. En god jord är plöjd, harvad och förberedd. Den förberedelsen sker när Gud får arbeta med oss – kanske under en längre tid. Nutidens sminkade glitterbilder ser inget värde i svårigheter och prövningar. Man vill fly från dem istället för att växa genom dem. Men för den som har Jesus som sin bäste vän får även mörka och svåra dagar ett värde när evangeliet klibbar sig fast på hela personen.

Tistlar över allt!

Fröna som landar bland tistlarna, förklarar Jesus, är som de människor som helt upptas av bekymmer och längtan efter pengar. Denna undervisning pekar på att evangeliet är tidlöst. Hur starkt träffas vi inte av just denna undervisning idag.

”Skördefesten är en tid av stor glädje över den totala segern. Den suddar ut precis allt som tidigare skuggade vår vardag av möda och arbete.”

Är inte tistlarna maximalt utspridda i våra liv? Tistlarna finns långt inne i kristna hem och församlingar. Tistlarna är ett elände i varje form av odlingsarbete. Tistlarna hör inte hemma i en verksamhet som vill växa och skörda. I jämförelse med kristna i t.ex. Afrika förlitar vi oss allt för mycket på våra pengar. Pengar styr våra liv från morgon till kväll. Vi drivs som slavar till studier, arbete och hög inkomst. Vi plågas i ett fängelse där standard och kvalité, utan ifrågasättande, tvingar oss att konsumera. Samhället är uppbyggt på att vi arbetar, vältrar oss i lyxkonsumtion och kör prylar till återvinningen för att sedan rusa till närmsta köpcenter. Är detta livet? Är det värt att leva? Visst skall vi vara tacksamma över ett fungerande samhälle. Det är Guds goda gåvor. Men när vi förslavas och blir robotar under ett system som helt och hållet räknar bort Gud, då är läget akut.

Det funkar!

Men det finns en god jord som villigt tar emot den goda säden. Så är det även idag. Han vill leta upp den goda jorden i våra liv så att tistlar och bråte får ge vika. Och han vill vill visa oss att det finns massor av god jord också i vår tid. Dina kompisar längtar efter sanningen. De får ta emot evangeliet om räddning i Jesus Kristus och bli helt nya och upprättade människor. Den helige Ande ger dig kraft. Evangeliet är så gediget och unikt i sin form och till sitt innehåll att allt vad vår omgivning kan visa upp bleknar och försvinner. Jesus Kristus, hans blod och sår, korset med sin seger och uppståndelsens blixtar ger oss glädje som tränger ut allt mörker. Det bär frukt i massor. Skörden är så stor och mäktig att man inte längre minns mödan och besväret det innebar att så. Skördefesten är en tid av stor glädje över den totala segern. Den suddar ut precis allt som tidigare skuggade vår vardag av möda och arbete. Välkommen till festen. Det är bara att dra igång! Ut på planen och jubla! Segern är din!