I Sverige kan man bli kändis eller Youtube-fenomen över en natt. I sociala medier följer vi andra och blir följda, kommenterar och får kommentarer, medan var och varannan reklamskylt vill få oss att längta efter det senaste modet. Hur kan vi som kristna förhålla oss till de ideal om skönhet och kändisskap som man lever efter i Sverige 2016?

Skönhetsideal

Det finns många skönhetsideal i vårt samhälle. Ett ideal är att vara smal, ett annat att ha kurvor, ett tredje att ha snygga muskler. Ett fjärde ideal är att aldrig be om ursäkt för sin kropp utan vara stolt över den i alla lägen. Ett femte ideal säger att man ska klä sig efter modet, ett sjätte säger att du visar att du inte följer med strömmen om du klär dig på “ditt eget vis” – så länge det är tillräckligt kreativt.

Sexighetsidealet

Det är också ett ideal att vara sexig. Men ordet “sexigt”, tillsammans med ord som “hett” eller “läckert” används om många andra saker än sex; det kan användas om mat, om kläder, om kroppsdelar och kroppsspråk, om inredning eller choklad – ja, om det mesta som någon vill att någon annan ska se på och tänka “det där vill jag ha!” eller “sådär vill jag också se ut!” Och vare sig vi tänker på det eller inte så påverkas vi mer eller mindre av sådana ideal.

“Vem följer du? Vem följer dig? För vad ger du bekräftelse? För vad får du bekräftelse?”

Idealen vi visar upp

Sociala medier har öppnat upp möjligheter för just uppvisandet av ideal och en ny typ av kändisskap. Jag tänker på alla selfies, på fyndiga memes och söta bilder på kattungar, på alla som visar upp delar av sina liv och det de är bra på, vare sig det är sport, mode, politik, åsikter, resor eller kreativitet. Det är ganska tydligt att vi är följare. Vi följer dem som visar upp ett ideal som vi tycker är beundransvärt. Vem som helst kan vara kändis i liten eller stor skala, så länge man har tillräckligt många följare. Men ofta är vi inte bara följare, vi har också följare. Det blir som ett helt system av att få bekräftelse och att ge bekräftelse. Vem följer du? Vem följer dig? För vad ger du bekräftelse? För vad får du bekräftelse?

Inte fel…

Så hur kan man som kristen förhålla sig till allt detta? Jag vill börja med att poängtera att jag inte menar att det är fel att följa vissa skönhetsideal och att sträva efter saker. Jag menar inte heller att man ska undvika sociala medier eller bli ledsen för att man har följare på Instagram – verkligen inte! Det finns så mycket inspiration och motivation man kan få, saker att beundra och skämt att skratta åt, kontakt med människor man aldrig skulle träffat annars, och så vidare. Och det är ju bra!

… men sunt eller osunt

Men allt är inte bara bra. Det finns mycket som är osunt när det kommer till skönhet och kändisskap. En sund strävan efter att dela med sig av något till andra riskerar att förvandlas till en osund bekräftelsejakt. Kanske kan det kännas som att man lever i en lögn när man visar upp en vacker yta men gömmer sin såriga insida. Det är omöjligt att leva upp till alla ideal som ställs från samhället och från andra runtomkring. Ändå kämpar vi. Men att bygga sitt liv och sin identitet på att vara “snygg, sexig och känd” håller aldrig i längden. Det är inte fel att sträva efter ideal, men det blir fel när man sätter sin tillit till vad man lyckas prestera och till hur man ser ut i sina egna och andras ögon.

Guds ideal

Det enda som håller i längden är att sätta sin tillit till Gud. Ingenting annat i världen kan fylla vår tomhet som Guds kärlek kan. Gud förändras inte, och hans kärlek till dig och mig förändras inte. Han står fast, oavsett vad du själv och andra tycker om dig.

“Jag menar, vad är kändisskap när du är känd av Gud?”

Guds ideal är väldigt annorlunda jämfört med samhällets ideal! Han ser vem du är, inte vad du visar upp. Och det han ser när han ser dig är sitt alldeles egna och älskade barn (Gal 3:26), därför att Jesus dött och uppstått för din skull. Vad finns det då för mening med att söka bekräftelse hos andra? Jag menar, vad är kändisskap när du är känd av Gud (1 Kor 8:3)? Gud bryr sig inte om hur du klär dig, för han har klätt dig i Kristus (Gal 3:27). Och därför är du lika värdefull både när du lyckas och när du misslyckas. När du misslyckas finns det dessutom förlåtelse.

Därför blir mitt bästa tips detta: i en tid där vi är följare, följ Jesus! Jesus är vad Sverige behöver år 2016.