Ami böjde sig fram över korgen med presenter och choklad och öppnade innehållet. I samma ögonblick hördes ett väldigt brak. En bomb som var gömd i korgen exploderade. Rutorna i huset blåstes ut. Till och med bilrutor på gatan krossades.

Ami Ortiz är en femtonårig israelsk pojke i byn Ariel i södra Israel. En dag i mars stod korgen med choklad utanför dörren till hans hus. Det var precis före den judiska högtiden Purim när man enligt traditionen ger varandra presenter för att minnas händelserna i Esters bok i Gamla Testamentet. Därför var korgen inte misstänkt.

Ami blev själv svårt skadad. Utöver bomben innehöll korgen också ett stort antal små metallbitar. Han förlorade flera fingrar. Båda benen bröts. Metallbitarna borrade sig in i hans ögon. Över hela kroppen fick han andra och tredjegradens brännskador. Trots detta överlevde Ami men hans liv förändrades för alltid. Idag, nio månader senare, är han fullt upptagen med den smärtsamma återuppträningen.

Polisen har ännu inte funnit gärningsmannen men allt tyder på att enda orsaken till dådet var Amis familjs tro på Jesus. Ami är nämligen messiansk jude, det vill säga att han tror att Jesus är den Messias som Gud utlovade i Gamla Testamentet. Hans pappa är ledare i den lokala messianska församlingen i byn. Bomben var med all säkerhet gjord av de människor i närheten som ser messianska judar som ett hot mot andra judar.