Vår vardag är full av en massa – saker som ska göras, ljud runt omkring oss, kompisar att hänga med, prylar att lattja med och så vidare. Mitt i allt ska vi även få in en relation med Gud. Retreaten är ett sätt att komma bort ifrån allt som stör och låta Guds tilltal nå ända fram.

Om jag säger ordet ”retreat”, vad tänker du då? Jag tror ganska många av er tänker ”Det är väl det där när man ska vara helt knäpptyst och inte får ha på sin mobil!?”, kanske med tillägget ”Det skulle jag aldrig klara av!”. Det första är helt rätt, och det andra är det inte så konstigt att vi tänker. För vi lever i en tid då vi har fler prylar, människor och ljud omkring oss än någonsin tidigare. Aldrig får det vara tyst. Aldrig får vi vara inaktiva. Att ha ”tråkigt” är förbjudet. Att då helt plötsligt stänga av alla ljud och prylar kan kännas väldigt främmande och svårt. Men tro mig – det är nyttigt.

Vad handlar retreat om?

Gud finns överallt och vill ständigt kommunicera med oss – genom sin skapelse, sitt ord (Bibeln), bönen med mera. Alla dessa saker kan, och bör, vi ge utrymme för i vår vardag. Problemet är att det utrymmet ofta blir alltför kortvarigt för att kommunikationen med Gud riktigt ska kunna slå rot i oss. Allt som oftast är det något annat som slåss om vår tankeverksamhet när vi tar oss tiden med Gud. Är det inte skolan eller sängen vi ska skynda vidare till, så är det något TV-program eller Facebook som hägrar.

”Grejen med en retreat är att bli av med alla dessa störningsmoment så att vi, helt utan störningar utifrån, kan bli stilla och ta in Guds närvaro och tilltal.”

Grejen med en retreat är att bli av med alla dessa störningsmoment så att vi, helt utan störningar utifrån, kan bli stilla och ta in Guds närvaro och tilltal. I lugnet och stillheten kan även tankar, funderingar och känslor få den tid de behöver för att mogna och förhoppningsvis falla på plats. Saker som i det vanliga livet inte hinns med på grund av allt vi har att göra, kan under en retreat få tid att flyta upp till ytan. Det är inte alltid enkelt eller bekvämt att de får göra det, men förr eller senare måste vi ta tag i dem för att de inte ska göra skada i våra liv.

Säger Bibeln något om retreat?

Ordet ”retreat” nämns inte någon gång i Bibeln, men tanken att vara ensam och stilla för att bättre kunna söka Gud finns på flera ställen med. Bland annat står det på vissa ställen att Jesus ”gick undan för att vara ensam och be” (t.ex. Matt 14:23). Tystnaden och stillheten är alltså något som självaste Jesus tog sig tid till när han gick här på jorden, ett tecken på att det är en viktig ingrediens i en kristen människas liv. Faktum är att Jesus i sin allra svåraste stund – i Getsemane, precis innan han ska gå till sitt lidande och sin död – går undan för att vara ensam och be till sin Far.

I Ps 46:11 står det: Bli stilla och besinna att jag är Gud. ”Besinna” är ett lite gammaldags ord, men man kan översätta det ungefär med ”fundera på” och ”ta in”. Tanken finns där – att vi ska bli stilla för att kunna förstå vem Gud är och vad han vill med oss och våra liv.

Hur gör man i praktiken?

Det finns många gårdar och liknande som arrangerar retreater och har du möjlighet att åka på en sådan så är det naturligtvis en fantastisk möjlighet. Där kommer man allra bäst bort från alla störningsmoment och man har ofta någon präst eller själavårdare att prata med om det som man funderar på. Det är underbart att få spendera en helg eller kanske till och med en hel vecka i stillheten och tystnaden, tycker jag! Men jag tror att det är minst lika viktigt att få in det som en rutin i sin vardag och då behöver man inte göra det så avancerat. En fördel är såklart om man kan vara ensam hemma. Kanske kommer du hem tidigt från skolan någon dag och får några timmar för dig själv? En perfekt möjlighet för en mini-retreat! Försök få bort så mycket som möjligt som kan störa din koncentration. Stäng av datorn, mobilen, TV:n, häng upp ”Stör ej”-skylten på din dörr. Sedan är det bara att börja. Läs Bibeln eller kristen litteratur, be, gå promenader i Guds natur, sitt stilla och fundera, sjung psalmer eller lovsånger – you name it! Sök Gud i lugnet och tystnaden så ska du se att han finns där och väntar på dig.