Vi kristna glömmer så lätt bort att identifiera oss som Guds barn. Vi kan få för oss att vi inte duger, för att vi inte är lika fina eller duktiga som andra eller för att vi känner att vi inte klarar att leva upp till de ideal som vi själva har satt upp.

Ibland tror vi att vi måste förtjäna vårt värde genom att vara uppdaterade, intressanta och leva spännande, lyckade liv. Ofta går vår självkänsla upp och ner som en berg- och dalbana. Ena dagen går tankarna:  “jag lyckades ju rätt fint med matteprovet”, “alltså, hon verkar ändå tycka att jag är rätt intressant” och “den där killen hälsade faktiskt och jag fick 99 likes på min nya profilbild på Facebook.”  Sådana dagar konstaterar vi: idag var en bra dag. Andra dagar ligger vi och scrollar ner i Facebookflödet innan vi ska sova och blir fyllda av avundsjuka. “Åh, så härligt att de är i Bahamas på nån båt.” Alla andra verkar ha så trevliga och spännande liv.

Bekräftelsejakt

Vi jämför oss och känner oss gråa och ointressanta. Det vi egentligen gör är att vi lägger vårt värde och identitet i något annat än i vem Gud säger att vi är. Vi söker bekräftelse på fel ställe. Vi kan ägna timmar åt att bry oss om vad andra ska tycka och tänka om oss. Vi ältar någonting som vi har sagt: “varför i hela världen sa jag så där?”, “vad ska de tro om mig?” Vi funderar på vilken effekt vårt nästa inlägg på Facebook eller Instagram kan tänkas få: “kan jag lägga upp den här bilden?”, “vad kommer jag få för respons?”, “vad ska de andra tycka om mig?”, “kommer jag att verka töntig?”

Vet ditt värde!

Det farligaste i den här bekräftelsejakten är att vi även kan få för oss att vi måste prestera och vara på ett särskilt sätt inför Gud. Fienden vill gärna tuta i oss att vi inte riktigt duger här heller. Att Gud inte skulle vara nöjd med oss. Han vill också att du ska snegla på grannen och tänka att du inte riktigt är lika kristen som honom eller henne. Men det här är inte sant! Stopp! Du är en helt unik människa. Gud vill inte att du ska jämföra dig med andra eller tänka att du är otillräcklig inför honom – han har ju gjort dig rättfärdig! Han vill ha en lärjunge som vet sitt värde och som har lagt sitt liv i Guds händer. Det kan låta enkelt, men det är så lätt att fladdra iväg och slitas mellan alla möjliga krav och förväntningar.  

“Vänd dig mot Gud som är full av kärlek, nåd och sanning. Han ger dig ett större värde än något annat.”

Förtorkade benknotor får liv hos Gud

I Bibeln visar Gud profeten Hesekiel en dal som är full med förtorkade benknotor som en bild av vad det kan vara att tyna bort. Ibland kan vi känna oss precis så vissna och misslyckade. Gud frågade Hesekiel om dessa ben kunde få liv igen. “Det vet bara du”, svarade han. Gud visste, och gav dem nytt liv igen. De döda benen fogades samman, kött växte fram och de blev till levande människor. Det som i Hesekiels ögon var helt dött kunde Gud göra levande. Med Guds hjälp kan vi se oss själva med Guds ögon. I hans kraft kan vi stå rakryggade. Jesus sa en gång att allt är möjligt för Gud. Det fantastiska med livet med Gud är att nästa steg alltid är möjligt att ta. Du kan alltid ta steget till Gud vad du än har gjort och hur du än ställt till det för dig i livet. Det finns alltid ett steg att ta.

Var dig själv

Så sluta upp med att jämföra dig med andra och att lägga ditt värde i andra saker än det värde Gud ger dig. Sluta upp med att tro att du måste vara som någon annan. Sluta upp med att söka bekräftelse i andras gillande. Var den Gud har skapat dig till. Var dig själv. Låt inga lögner om dig själv beröva dig ditt värde, din glädje och din potential. Vänd dig mot Gud som är full av kärlek, nåd och sanning. Han ger dig ett större värde än något annat.

Istället för att scrolla ner i Facebookflödet, testa att läsa ett bibelord innan du somnar. Det viktigaste är ju att vara uppdaterad och hålla kontakten med Gud. När du först och främst riktar in dig på att vara närvarande inför honom blir det lättare att se på dig själv som han ser på dig. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också (Matt 6:33).

Foto: freeimages.com / len-k-a
DELA
Föregående artikelJag är ju fri!
Nästa artikelVar är du Gud?