Denna artikel kommer ta tempen på din gudsrelation och visa utsikterna för din framtid. Du kallar dig kristen men är du kall, varm eller ljummen?

Aposteln Johannes möter i Uppenbarelseboken Människosonen, Jesus, som uppmanar honom att förmedla ett drastiskt statement med rafflande bildspråk till församlingsledningen i staden Laodicea. Jag känner dina gärningar. Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du var kall eller varm. Men eftersom du är ljum och varken kall eller varm ska jag spy ut dig ur min mun. (Upp 3:15-16)

Vi börjar med en fysiklektion

Kall

Kyla är molekyler som är stilla och i brist av energi. För att skapa kyla använder man ett kylaggregat som tar bort energi. Ice bucket challenge gör ont i hela kroppen.

Varm

Varmt vatten kan man använda till te, matlagning och rengöring. Energi har tillsats och vattenmolekylerna har börjat röra sig. Det blir friktion och därmed värme. Det bubblar och verkar levande. Det krävs alltså energi. En termos kan inte värma tevatten utan bara försena avkylningen.

Ljum

Vad kan man använda det till som är varken eller? Det är som avslaget kaffe eller vatten som stått framme en dag på köksbänken. Man häller helst ut det. Ingen person tillverkar ljumhet utan det är något som tidigare varit varmt eller kallt men som med tiden anpassat sig till sin omgivning och blivit – ljummet. Molekylerna har fått samma ”tempo” som omgivningen.

…och fortsätter med kristendomskunskap

Kall

Kallsinnighet är ett medvetet val. Man vet att man inte vill ha med Jesus att göra och därmed kommer man heller inte att ångra sig när man får just det man önskar – en tillvaro utan Jesus efter döden. Man lurar alltså inte sig själv.

Liksom en termos inte räcker för att värma upp vatten behöver kristen tro yttre energi och påverkan.

Apostlagärningarna berättar om trollkarlen Elymas på Cypern som försöker hindra landshövdingen att lyssna på Paulus undervisning. Paulus blev uppfylld med den helige Ande och röt: ”Du djävulens son, full av allt slags svek och bedrägeri, du fiende till allt som är rätt, skall du aldrig upphöra att förvränga Herrens raka vägar?” (Apg 13:9)

Varm

Liksom en termos inte räcker för att värma upp vatten behöver kristen tro yttre energi och påverkan. I oss själva är vi kalla. Värmande lovsångspass eller känsloheta predikningar har därför bara en effekt om det finns en yttre energikälla från Gud, den Helige Ande. Paulus uppmanar oss: ”Var brinnande i Anden!” (Rom 12:11) och ”Släck inte Anden” (1 Tess 5:19)

Bibeln berättar om David som blev tillrättavisad av profeten Natan när han varit sexuellt otrogen med en kvinna som han inte var gift med. David stannade kvar i värmen istället för att dra sig undan och fick genom sin omvändelse på nytt en levande och varm tro. (2 Sam 11-12, Ps 32)

Paulus varnar sin läsare framför allt för att anpassa sig till denna världens sätt att tänka.

Efter uppståndelsen mötte Jesus två bedrövade lärjungar på vägen till Emmaus. Han förklarade då för dem vad som berättas om Jesus i Gamla testamentet. Till slut förstod de vem de träffat och de sa: ”Brann det inte i våra hjärtan när han talade med oss på vägen och öppnade Skrifterna för oss?” (Luk 24:32)

Ljum

Jesus allra skarpaste varningar riktar sig till de andligt likgiltiga som lever i självbedrägeri. Han är mycket tydlig mot dem som tror sig tillhöra Gud och ändå inte vill tro på Jesus, inte hålla sig till hans ord och inte ta emot hans Ande.

Jesus säger: ”Ve er, skriftlärda och fariséer, ni hycklare! Ni liknar vitkalkade gravar. Utanpå ser de vackra ut, men inuti är de fulla av de dödas ben och allt slags orenhet.” (Matt 23:27)

Paulus varnar sin läsare framför allt för att anpassa sig till denna världens sätt att tänka. (Rom 12:1-2) Att anpassa sig efter ett sekulariserat klimat utan att undersöka sanningshalten med Bibeln är typiskt tecken på ljumhet enligt Paulus. Om man gör det för att folk ska tycka bättre om oss kan man läsa Gal 1:10 ”Om jag fortfarande vill vara människor till lags, skulle jag inte vara Kristi tjänare”.

Sedan tar vi tempen

Bibelns termometer säger att vi är kalla. Vi föds som syndare och är bortvända från Gud ända tills han värmer upp oss. Till och med det lilla gulliga barnet är kallt. Det kallas arvssynd. Vissa svenskar tycker kanske att vi är moraliskt tveksamma eller direkt onda när vi säger så.

Jesus missar inte att bjuda in sig hos varken kalla eller ljumma.

Folks tyckande om oss utgör ännu en termometer – en mycket intressant sådan. På grund av folks tyckande vill vi vara lagom mycket upptagna av Jesus, inte vara fanatiska men ändå ha en livsåskådning. När svenska politiker säger att religion är en privatsak håller många kristna med och glömmer att Jesus har befallt oss att gå ut i hela världen och göra alla folk till lärjungar. Det ligger i den kristna naturen att tron inte är en privatsak utan den bästa gåva jag kan och vill ge mina vänner, syskon, barn och kommunens flyktingar. Att hålla tron för sig själv är termoskristendom – en gång en varm och rik rörelse som stängt sig och långsamt blivit ljum och snart kall.

Du kan ta tempen genom att gå igenom sista månadens inköp via internetbanken och se var fokus i ditt liv ligger. Du kan ta tempen en söndag morgon när du känner av förväntningarna inför gudstjänsten.

Vanligtvis blir vi ganska missnöjda när vi tar tempen.

…och en värmande middag

Det krävs yttre energi. Vi behöver påfyllning!

Ett par verser senare i brevet till Laodicea säger Jesus: ”Se, jag står vid dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom om och han med mig.” (Upp3:20)

Jesus missar inte att bjuda in sig hos varken kalla eller ljumma. Du har hört honom knacka på din dörr många gånger. När han väl får komma in dukar han upp en måltid. Vissa rätter kan du själv räkna ut, som t.ex. att kristen gemenskap, bibelläsning, gudstjänst och ett år på bibelskola är bra. Men ibland är rätterna hemliga – helt och hållet specialanpassade för dig. Han vet vad du behöver och längtar efter. Han ger värmande energirik mat som ger oss ny kraft och värme.

Att vara kristen handlar alltså om att leva nära Jesus. Han möter vår kyla och ljumhet med sin värme. Så blir vi varma! Och därför behöver vi honom hela tiden – vi är inga bra termosar och behöver ständigt värmas upp. Behöver du Jesus och hans nåd, förlåtelse och hjälp? Lever du nära honom? Är du värmd av honom?

Foto: Aidan Meyer
Daniel Engelbrekt
bibelskollärare på Strandhems Bibel- & Lärjungaskola, Örkelljunga
DELA
Föregående artikelI vems kraft försöker vi?
Nästa artikelSom ett stulet Playstation?