På konfirmationsläger är det många ungdomar som får möta Jesus på ett personligt sätt för första gången. För flera av dem väntar dock en chockartad krock när de kommer hem. Och ett liv som i många fall inte innehåller Jesus, lovsång, bön, bibelläsning, gudstjänster och härlig gemenskap.

Jag blev kristen under mitt konfirmationsläger; en fantastisk och omvälvande tid i mitt liv! När man som jag fått lära känna Jesus, så var det grymt svårt att sedan förneka det man hade fått uppleva. Jag visste dock att det skulle bli tufft när jag kom hem. Med de vänner jag hade då, som egentligen bara utnyttjade mig (men det förnekade jag då) var det inte alldeles enkelt att komma hem och säga att jag hade blivit kristen.  Jag hade redan bestämt mig för att vara en Jesus lärjunge, men jag kände mig så ensam och utlämnad. Det fanns en ungdomsgrupp i närheten, men där gick ju bara töntar, trodde jag.

Aldrig ensam…

Först och främst måste vi försöka fatta att det Jesus säger i Bibeln är sant. Har han lovat att vara med oss varje dag, så är han det! Du kan tappa i popularitet och förlora ”vänner”. Du kan bli hånad och förlöjligad. Någon kanske tycker att du blivit hjärntvättad. Är det värt det? Frågar du mig så är svaret: JA! Varför? Jo, för att Jesus är på riktigt! Jesus är inte bara mysig och fin, som en liten nallebjörn, vid lägerelden eller i kyrkan med nedsläckta lampor och stilla lovsång. Jesus håller även i de mest stormiga och tuffa livssituationer. Jesus är i din och min vardag på riktigt.

…men du behöver andra kristna

Efter mycket övertalning gick jag i alla fall till ungdomsgruppen. Grejen var att när jag kom dit så fattade jag direkt att detta var det bästa som kunde hända mig. Kanongod gemenskap, hög Jesusfaktor, bibelstudier, lovsång, förbön och läger! Jag är evigt tacksam till min envisa ledare Heidi Pleijel! Hon la ner mycket tid på att undervisa, träna och fostra mig som lärjunge till Jesus. Hon hade denna fantastiska förmåga att kunna leda mig i både mildhet och (mycket) stränghet.

Gör som Zlatan

För att växa som kristen räcker det inte med att bara omge dig med kristna. Du måste vara beredd på att kämpa trons goda kamp och offra av din tid och bekvämlighet. Du måste ta dig personlig tid till Jesus!
Tänk på Zlatan till exempel! En supertalang som Zlatan hade inte blivit mer än en hyfsad allsvensk spelare om han inte hade tränat grymt hårt, ätit rätt och varit superdisciplinerad. Som lärjunge till Jesus (på engelska ”disciple”) krävs det också att man är disciplinerad!

Daniels tips för att förbli kristen (I en ruta)
– Fråga dina ledare om de har någon bra kontakt i närheten där du bor. Din ledare kan följa med dig den första gången!
– Sök upp församlingar där du bor. Testa och se om det finns någon ungdomsgrupp i din närhet.
– Bestäm dig för att börja läsa de fyra evangelierna när du kommer hem. Kanske ett kapitel varje dag. – Starta en facebookgrupp med dina nya polare och be er ledare/präst att svara på era frågor.
– Det finns mycket bra undervisning, böcker och lovsång på nätet! Fråga dina ledare om tips.
– Bön! Umgås med Jesus. Glöm inte att göra det på ditt sätt: Det finns säkert de som älskar att tända två ljus, sitta still och knäppa händerna. Mitt sätt är att promenera när jag pratar med Jesus.
– Åk på läger! Puls, Tejp eller UngdomsOas.
– Gå en bibelskola!

Om du känner dig misslyckad

Några månader efter konfirmationslägret brukar man ha återträff. Då kan det vara lätt att känna sig lite misslyckad, för att man inte lyckades leva riktigt så som man ville efter konfat. Bibelläsandet kanske har minskat och bönestunderna blivit allt kortare. Ens glädje till Jesus kan ha blivit mer dämpad än då man sist träffade sina konfakompisar. Men vi behöver inte känna oss misslyckade eller ha dåligt samvete över det. Vi behöver inte vara rädda för att misslyckas! I Bibeln har vi många goda förebilder som, liksom vi, misslyckas ibland, men som till slut förstår att styrkan och duktigheten inte kommer ifrån dem själva, utan från Jesus. Lösningen är alltså inte att ge upp, utan att klamra sig hårt fast nära Jesus när det är tufft och svårt.