Biiip…jag kan inte ta telefonen just nu, jag byter nämligen om till rött. Sedan tänkte jag byta gardiner, städa, baka, handla julklappar och sedan skjutsa mamma till julmarknad och sen kommer hela släkten. Om du lämnar namn och telefonnummer efter tonen så ringer jag upp efter mellandagsrean…..biiip….

Julen står och klappar på dörren. Det var längesedan som julkommersens reklamutskick damp ner i postlådan. Julklappshandeln lär slå nya rekord.

Butiksägarna kommer att sjunga ”Halleluja” och lovprisa Jesus för det extra klirret i kassan.

Egentligen tror jag att hela julen handlar om gåvor. Fundera över vad en gåva är.

Tänk dig syftet med en julklapp. Att glädja den man ger den till är ett bra syfte. Att ge för att få är ett dåligt syfte. Är syftet att julklappen ska symbolisera Jesus, som gåvan till oss, så känns det mesigt. Jesu gåva är oändligt mycket större. Jag slog upp i ett bibellexikon och fann en lista på de gåvor som Jesus ger till oss. Läs och häpna: sitt liv, sig själv, Guds Ord, sin Ande, sin frid, ett föredöme, sin härlighet och evigt liv.

Tomten kan inte hantera en lista med sådana önskningar. Det blir svårt att slå in dem i paket. Tur han inte kommer att lyckas med det, paketen riskerar att försvinna i mängden. Det lär de göra hemma hos oss i alla fall. För att kunna ta emot dessa gåvor får vi gå till Jesus. I berättelsen om den samaritiska kvinnan ur Bibeln (Joh 4) ser vi hur Jesus och Hans gåvor tas emot. Kvinnan möter Jesus vid en brunn. Tiden för mötet vittnar om att kvinnan egentligen inte vill träffa någon. För att få slippa höra det senaste skvallret bland stans kvinnor. Jesus ber henne om vatten. Det var konstigt eftersom judar och samarier inte hade någon bra relation. Detta leder till en diskussion. Jesus berättar om det levande vattnet som han har att ge. Men innan kvinnan tar emot detta vatten avslöjar Jesus henne och hon bekänner sin synd.

Jesus möter dig i din situation, där du befinner dig just nu. Han avslöjar dig, men han stannar också kvar. I berättelsen om den samaritiska kvinnan fick Jesus hjälpa henne med avslöjandet och en bekännelse, av liken i garderoben, av allt hon dolde och skämdes för. Sedan kunde hon ta emot Jesus och Hans gåvor. Kvinnan fick bli ett vittne om Jesus. Det berättas att många i staden Sykar kom till tro pga det hon berättade. Folket bad sedan Jesus att stanna kvar i staden, det gjorde han i två dagar.

Be Jesus stanna kvar i jul och sedan följa oss in i framtiden. Ta emot Jesu gåvor, Hans liv, Han själv, Guds Ord, Hans Ande, frid, föredöme, härlighet och det eviga livet. Gör detta i tro, med glädje och i tacksamhet.

Foto: Aidan Meyer
Andreas Giselsson
Örkelljunga
DELA
Föregående artikelGå ut med Jesus!
Nästa artikelMörkrädd