Det finns 613 olika bud i Skriften. Utav alla dessa bud är det två som är viktigare än alla de andra – att älska Gud och att älska sina medmänniskor.

(Läs texten i Matt 12:28-34)

Jesus befinner sig i Jerusalem uppe på tempelplatsen. Han samtalar med judarna. En del är fariséer, andra herodianer och ytterligare några sadducéer. De har frågor till Jesus – vissa kommer med kuggfrågor för att sätta dit honom och andra frågar för att öka sin kunskap. Det är säkert många som står och lyssnar på samtalen.

Jesus blir utfrågad

En av dem som lyssnar är en skriftlärd. Som skriftlärd studerade man Mose lag och profetböckerna i många år och dessutom kunde man mycket utantill.

Den skriftlärde mannen tyckte att Jesus hade svarat bra på frågan om de dödas uppståndelse. Han var överens med Jesus. Själv går han fram till Jesus för att fråga vilket bud som är det viktigaste.

Det handlar om att vara beredd att offra sig och att älska i vilja och handling

Det var en fråga som många hade funderat på tidigare. En bra fråga eftersom man räknar till 613 olika bud i Skriften. Kan man sammanfatta dessa i ett? Finns det något bud som är viktigare än alla de andra?

Jesus svarar att det finns ett bud som är större än alla de andra och ett som kommer på andra plats. Det största är detta: Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en, och du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Sedan kommer detta: Du skall älska din nästa som dig själv.

Judisk trobekännelse

Alla som hörde svaret visste vad Jesus citerade. Inledningen i svaret tar Jesus nämligen från judarnas trosbekännelse. På hebreiska heter den ”shema” och betyder ”hör”. Varje morgon och kväll ska en vuxen judisk man be: ”Hör Israel! Herren, vår Gud, Herren är en.”

Med detta påminner Jesus dem som lyssnar att det bara finns en Gud, skaparen. Det är också en påminnelse om att Gud hade utvalt Israel framför alla andra folk. Gud hade visat omsorg om Israels folk och befriat dem från farao och slaveriet i Egypten. Efter befrielsen liknade Gud sin insats vid att han burit israeliterna på örnvingar. Han ledde dem också in i ett nytt land, Kanaans land. Läs gärna mer om detta i 2 Mos 19!

Agapekärlek

I den grekiska texten för detta bibelställe använder man ett ord för ”älska” som kommer ifrån ordet ”agape”. Det är ett mycket starkt ord för att älska. Det handlar om att vara beredd att offra sig och att älska i vilja och handling. Det handlar alltså inte om känslor och stämning.

Det finns ett känt ställe i Bibeln som nämner ”agapekärlek”. Det är i Joh 3:16; Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.

Jesus menar att vi ska tjäna och lyda Gud. Vi ska ge oss själva åt Gud. Vi ska älska honom helt och fullt. Vi skall älska Herren av hela vårt hjärta, av hela vår själ, av hela vårt förstånd och av hela vår kraft. Under alla omständigheter ska vi älska, lyda och tjäna Gud.

Buden hör ihop

Det andra budet Jesus nämner är: du skall älska din nästa som dig själv. De båda buden hör ihop. Man kan inte välja det ena och låta det andra vara. Detta skriver lärjungen Johannes om i 1 Joh 4:20 Om någon säger att han älskar Gud och hatar sin broder, så är han en lögnare. Ty den som inte älskar sin broder som han har sett, kan inte älska Gud som han inte har sett.

Vem ska jag älska?

Vem är då min nästa som jag ska älska? Den frågan fick faktiskt Jesus en gång. Då svarade han med en liknelse om hur en man från Samarien tog sig an en jude som hade blivit nedslagen och misshandlad av rövare. Samariern såg till att juden fick den vård och omsorg han behövde.

Vi behöver erkänna att vi misslyckas med att älska Gud och vår nästa

Judar föraktade samarier eftersom de hade olika teologiska uppfattningar och samarierna var ett uppblandat folk. De var från början judar som sedan gift in sig hos andra folk. Det gillades inte av judarna. Men det spelade inte någon roll för samariern, utan han såg till att juden blev frisk och stark igen efter misshandeln. Samma omsorg som vi har om oss själva ska vi ha om våra medmänniskor. Vi vill gärna äta oss mätta, sova gott, kunna klä oss och så vidare.

Jesus älskar

Den skriftlärde höll med Jesus om dessa två bud. Han säger att dessa bud är mer än alla brännoffer och andra offer. Att älska Herren och sin nästa är viktigare än offrandet som prästerna höll på med på tempelområdet, ett stenkast från deras samtal.

Jesus avslutar samtalet med att säga till den skriftlärde: Du är inte långt från Guds rike. Han hade förstått att Guds lag kräver hel kärlek till Gud och till våra medmänniskor. Men han behövde också få uppleva att han själv inte kunde uppfylla detta krav.

Vi behöver erkänna att vi misslyckas med att älska Gud och vår nästa. När vi bekänner detta och flyr till Jesus öppnas Guds rikes dörr för oss. Hos Jesus finns förlåtelse. Jesus är vägen för oss in i Guds rike eftersom han kunde älska Gud och alla människor så mycket som det krävdes. Jesus kunde leva upp till ”agapekärleken”. Jesus älskar totalt.