– hur ska jag som kristen tänka?

Temperaturen var dryga 20 grader en sen eftermiddag i Dharamshala i norra Indien hösten 2008. Jag kände hur glad jag blev bara av tanken på att sticka ut och jogga. Jag tog på mig mina löpartights som gick nedanför knäna och en indisk tunika utanpå, snörade på mig mina gamla joggingskor och gav mig iväg. Det tog som vanligt inte lång tid innan alla tittade konstigt på mig och jag på nytt blev varse hur annorlunda jag var – inga andra tjejer och kvinnor i Dharamshala motionerade.

Idrott som intresse

Träning och hälsa har under största delen av mitt liv varit ett intresse. Som liten sportade jag mycket med mina bröder och att bygga kojor, åka inlines och kasta boll på rasterna hörde till vardagen när jag växte upp. Efter studenten gick jag ett år på folkhögskola med inriktning på idrott och friskvård och det ökade mitt intresse ännu mer.

Att jogga med Gud och lära känna honom bättre över en runda i skogen är något jag starkt rekommenderar!

Men hur ska man tänka kring träning och hälsa som kristen? Spelar det någon roll? Finns det några svar i Bibeln?

En joggingtur med Gud

I Sverige kretsar mycket kring hälsa, träning, mode, utseende och vikt. Vissa äter för mycket, andra äter för lite. Några tränar flera gånger om dagen medan andra inte rör på sig alls. Våra kroppar och vår vikt kan vara ett svårt och känsligt ämne, något som många brottas med.

Att involvera Gud i alla områden i våra liv, även mat och hälsa, hjälper oss att helt och fullt njuta av dessa goda gåvor utan att låta de styra våra liv.

Men Gud har gett dig din kropp, ditt utseende, din personlighet och han har skapat dig oerhört vacker precis som du är! Han är intresserad av hela dig och alltså även din träning och din hälsa. I 1 Kor 10:31 står det Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära. Detta kan vara en hjälp i hur vi kan tänka. Ta med Gud på ridturen, i hockeyrinken och i badhuset. Njut av glass och kolasås som Guds goda gåva. Att involvera Gud i alla områden i ens liv, även mat och hälsa, hjälper mig att helt och fullt njuta av dessa goda gåvor utan att låta de styra mitt liv. Att jogga med Gud och lära känna honom bättre över en runda i skogen är något jag starkt rekommenderar.

Du är Guds tempel

I Indien är cricket grejen. Små barn med rufsig kalufs och smutsiga kläder springer barfota på gatorna och spelar cricket så fort de har lärt sig gå. Cricket visas på tv, spelas på stora arenor och det engagerar folk i alla åldrar. Precis som fotboll i Sverige. Men i Indien ser man på hälsa och motion på ett helt annat sätt. De fattiga byborna jobbar och sliter hårt med sina kroppar varje dag och lägger ingen energi alls på att träna och spänna musklerna framför stora speglar. De rika i Indien äter gärna god och fet mat på restauranger och är ofta överviktiga. Där tyder övervikt på status, så människor som är tjocka är stolta över att vara det. Men hur ska man tänka? Vem säger att vi i Sverige har fattat det hela rätt? Det här är inte helt enkelt, men jag tror att man kan tänka att Gud har gett oss inte bara livet, utan även vår kropp, som en gåva. Han vill att vi ska må bra och ta hand om vår kropp på bästa sätt. Vet ni inte att ni är ett Guds tempel och att Guds Ande bor i er (1 Kor 3:16)? Att röra på sig och äta sunt är ett bra sätt att låta kroppen få vara med längre och jag har själv märkt att om jag fyller min kropp med bra mat så hjälper det mig att tänka klarare och fokusera bättre på Gud och andra saker som är viktigt, än om jag fyller den med mat som gör att jag blir trött och mår illa.

Älskad som du är

Du har skapat mina njurar, du sammanvävde mig i moderlivet. Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Ja, underbara är dina verk, min själ vet det så väl. Benen i min kropp var ej osynliga för dig, när jag formades i det fördolda, när jag bildades i jordens djup. Dina ögon såg mig när jag ännu var ett outvecklat foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, de var bestämda innan någon av dem hade kommit (Ps 139: 13-16).

Vare sig du är kort eller lång, smal eller tjock, har sneda ögon eller en stor virvel i luggen så är du högt älskad av Gud som tänkte på dig innan du ens blev till. Det är stort och ofattbart. Varenda cell, varenda muskel, varenda nervtråd i din och min kropp fungerar endast för att Gud håller oss alla vid liv. Låt oss leva livet till fullo och vad vi än gör, göra allt till Guds ära!