Om varför man kan välja att ta med sig en bibel.

I tidernas bästa story kommer Gud dig till mötes med frälsning och liv. Genom bibeln räddar han dig från berg- och dalbanor, talar personligt till dig, ger vägledning, förståelse och en grund att stå på – men också kraft och glädje att följa Jesus. Kan det bli bättre?

Om du bara får ta med dig en sak till en öde ö, vad skulle du välja då? Om jag hade fått den frågan när jag var 15 år tror jag att jag hade tagit med en fotboll. Men sedan konfirmerades jag och kom till tro på Jesus. Mitt första halvår som kristen var en känslomässig berg-och-dalbana. Ena dagen kunde jag känna att Gud var nära och det var en glädje att vara kristen. Men många andra dagar upplevde jag att Gud var frånvarande, bönen var som att prata till en vägg och det kristna livet kändes trist. Min konfirmationspräst frågade mig hur jag hade det och jag beskrev för honom hur svajigt det var med Gud. Då frågade han: – Hur ofta läser du Bibeln? – När jag känner för det, svarade jag. – Då kan du räkna med att ha det så här, blev hans svar. Hans poäng var att om jag inte lyssnar på Guds röst genom att läsa hans ord är det inte särskilt konstigt om Gud känns avlägsen. Jag testade hans tips om att läsa Bibeln dagligen och har fortsatt med det i över 15 år. Jag tycker fortfarande om fotboll, men om jag får frågan nu om vad jag skulle ta med mig till en öde ö skulle jag välja min Bibel. I den här texten ger jag dig tre anledningar till varför jag skulle ta med den och varför vi ska läsa Bibeln.

1. Böckernas bok

Det finns många bra böcker, men Bibeln sticker ut som helt unik. Paulus skriver att hela Skriften är utandad av Gud (2 Tim 3:16). Andra böcker kan innehålla Guds ord men Bibeln är den enda som är Guds ord. Man skulle kunna beskriva Bibeln som Guds kärleksbrev till oss. Gud tänkte på dig när han inspirerade de olika författarna till Bibelns 66 böcker att skriva de ord som han ville. Om nu Gud har talat måste vi ju läsa det! Tänk om du en dag skulle få ett brev eller meddelande från någon kändis. Föreställ dig hur till exempel Zlatan skriver till dig och ger sina bästa träningstips, berättar om sig själv, ger sin släkthistoria och erbjuder dig en plats i sin familj … Ja, liknelsen haltar. Men det är otroligt häftigt att tänka närmare på vad det faktiskt betyder att hela Bibeln är utandad av Gud. Universums herre och skapare har skrivit ett kärleksbrev till just dig. Kungen har hört av sig personligen till var och en av oss och därför ska vi läsa och lyssna.

Den handlar inte främst om en massa ord utan om en person, Jesus Kristus.

2. Tidernas bästa story

Du får tidernas absolut bästa story. Du kan inte hitta en bättre story någon annanstans. Där får du svaret på varför du är kristen – den godaste nyheten någonsin! Hela Bibeln pekar mot Jesus. Vi kristna är ingen bokklubb. Det som förenar oss är inte fascinationen över sidorna mellan två bokpärmar. Den kristna tron är ingen tävling i vem som kan räkna upp flest bibelpersoner eller vet var alla berg och platser som nämns i Bibeln ligger. Den handlar inte främst om en massa ord utan om en person, Jesus Kristus. I Bibeln kan vi läsa om att Gud har gjort allting klart mellan sig och oss människor. Den synd och ondska som vi människor har ställt till med har Jesus försonat och besegrat. Gud är inte arg på oss utan ser på oss med glädje tack vare Jesus offer på korset. Det som förenar oss kristna är tron på att Jesus räddar oss. Det kan vi inte läsa om någon annanstans än i Guds ord. Jag behöver läsa Bibeln för att kunna vara kristen, lära känna Gud och för att tro på syndernas förlåtelse. Storyn om Jesus är värd att läsas om och om igen. Den blir till och med bättre ju mer vi får läsa, förstå och fördjupa oss i den.

Bibeln beskriver inte bara något som vi ska göra utan ger också kraft till att göra det.

3. Uppmuntran på vägen

På en öde ö blir man lätt deppig, skulle jag tro. Då behöver man uppmuntran för att orka kämpa. Och visst är det så i ditt och mitt liv också? Vi behöver både vägledning, uppmuntran och guidning för att fortsätta vandra med Gud. Guds ord ger oss kraft att leva som kristna. Paulus fortsätter skriva att Skriften är […] nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet, så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning (2 Tim 3:16-17). I en relation kan rätt ord vid rätt tillfälle förändra allt. Gud vill möta oss med sitt ord för att uppmuntra, utmana och uppmana oss till efterföljelse och ett helt liv tillsammans med honom. Man skulle kunna kalla det en instruktionsbok, men inte vilken som helst. När man läser en instruktionsbok om någonting annat kan det kännas tungt efteråt. Bibeln beskriver inte bara något som vi ska göra utan ger också kraft till att göra det. Guds ord skapar liv! När vi läser Bibeln tar vi emot tron på Jesus och Gud fyller oss med sin helige Ande. Han hjälper oss att rätt förstå det som vi läser och han ger också den kraft som vi behöver för att följa Jesus.

Ingen enmansshow

Livet på en öde ö är ensamt. Men, som man brukar säga, ”No man is an island”. Likadant är det med bibelläsningen och livet som kristen. Vi är inte ensamma. Gud ger oss hjälp att förstå sitt ord. Han har gett oss sin helige Ande, hjälparen, så att ordet både ger kraft och liv. Gud har också gett oss varandra. Precis som min konfirmationspräst påminde mig om mitt behov av bibelläsning, kan du tillsammans med din församling och dina kristna vänner få hjälp att förstå och fördjupa dig i Bibeln.

För hela livet

Till sist: Bibeln håller att bygga sitt liv på! I Psaltaren 119:105 står det: Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig. Bibeln är Guds ord med tidernas bästa story och uppmuntran och kraft för varje dag, natt, kamp och glädje. Genom hela livet. Kungen har skrivit till just dig – läs och lyssna!


Bön: Tack Gud för ditt Ord och för att du talar till mig personligen. Hjälp mig att varje dag läsa och lyssna till dig. Helige Ande, led mig och förklara ditt Ord för mig. Låt mig få se Jesus. Fyll mig med ditt liv, din kraft och glädje. I Jesus namn, amen.

Foto: pixabay.com
Daniel Lyckander
Arbetar som bibelskolelärare på Strandhems Bibel- och Lärjungaskola i Örkelljunga.
DELA
Föregående artikelAllt för oss
Nästa artikelHur blir man lycklig?