Följetång Insidan ht 2011 – ”omoderna ord i ett modernt samhälle”

Alla vet vad det betyder att vänta, och vi tänker oftast på väntan som något negativt. Det handlar om något vi vill ha nu, men inte får, eller om något som är försenat. Att vänta är trist, tråkigt och inte alls vad jag vill.

”När ska vi öppna julklapparna? Hur länge måste jag vänta?” Det är ganska lätt att leva sig in i barnets otålighet och frustration. Eller när jag efter en vecka borta sitter på planet på flygplatsen i Stockholm och bara har en timme till Ängelholm där familjen väntar och hör i högtalarna: ”Det är kapten som talar.” Vi har lite problem med ett hjul som gör att vi inte kan lyfta. Vi väntar nu på att våra tekniker ska kunna undersöka saken.”

”Gud har bättre tajming än vi”

Men väntan behöver inte alls vara negativt, det kan också vara positivt. Allt beror på vad man väntar på och varför man väntar. Det finns saker som blir bättre av att man väntar. Det gäller vissa viner. De går utmärkt att dricka redan idag, men de är godare om ett år, om tio år eller femtio år. Sedan finns det saker som inte duger till något om man inte väntar. En omogen jordgubbe är hård och sur, vänta så blir den mjuk och söt och alldeles ljuvlig. Om du öppnar ett ägg som en höna ruvat på efter 17 dagar så dödar du en kyckling, men väntar du fyra dagar till så kläcks den själv och blir ett pipande urgullig litet gullefjun.

I livet med Jesus finns väntan med. Ibland upplever man den negativ – till exempel om man väntar på bönesvar om befrielse från en sjukdom. Gud har lovat att bota alla som tror, men en del blir inte friska förrän efter detta livets slut. Det finns också en väntan som beror på att Gud har bättre tajming än vi. Jesus lärjungar tjatade på Jesus om att något skulle hända genast. Jesus sa att det inte var deras sak att bestämma. Guds tajming gäller!

Några saker i livet blir bättre genom att vänta. Om du känner en kallelse att göra någonting är det inte alltid att du ska göra det direkt. Om du till exempel tror att Gud vill använda dig som kirurg, så ska du först utbilda dig – det vill säga vänta med att skära i människor – tills du har kunskapen, utrustningen och anledningen. Ett annat område där väntan är värdefull är kärlekens. De flesta av oss har en längtan efter att bli sedda och älskade av någon av det andra könet. Det är gott och något Gud lagt ner i oss. Men här finns också ett gott moment av att vänta. Att flytta ihop och att upptäcka varandras sexualitet och förenas i en sexuell relation – det är sådant som blir bättre om man väntar tills relationen har mognat dit att man också gifter sig.

Det finns en stor väntan för alla som tror på Jesus. Det är väntan på att han ska komma tillbaka. Vi kan känna lite olika inför det. En del längtar varje dag efter att han ska komma, andra känner sig kanske stressade av det – för man har saker ogjorda. Det är Guds tajming som gäller – och återkomsten dröjer för att så många som möjligt ska hinna höra om Jesus innan han kommer.