I Jerusalem står fiskaren Simon Petrus från Galileen och predikar. Vid dagens slut har omkring 3000 personer gett sina liv åt Jesus. Hur gick detta till?

pixabay.com

Tips! Läs gärna först om den första pingsten i Bibeln: Apg 2:14-41

Det är pingst och den helige Ande har just fallit över lärjungarna. Det har hörts ett starkt ljud, och lärjungarna har börjat tala främmande språk. Runt lärjungarna samlas nu en stor folkskara på grund av dessa yttre tecken. Vissa som kommer dit för att titta är nyfikna, medan andra är hånfulla och anklagar lärjungarna för att vara berusade.

Det omöjliga hade hänt

För Jesus tolv lärjungar har det gått 50 dagar sedan deras mästare blev korsfäst på Golgata av de judiska ledarna och romerska makthavarna i staden. Detta borde ha varit slutet på lärjungarnas tro på Jesus som Messias. Men något hände som ingen hade förväntat sig: tre dagar efter sin död var Jesus grav tom. För lärjungarna blev mötet med den uppståndne och levande mästaren en livsförvandlande händelse. Men det skulle dröja ytterligare några veckor innan betydelsen av Jesus död och uppståndelse på ett fantastiskt sätt fick påverka världen. Men nu skulle det ske.

Folket hade sett Messias

Petrus och de andra lärjungarna står alltså i närheten av tempelplatsen i Jerusalem. Runt sig har de en stor grupp nyfikna människor. Petrus får nu för första gången möjlighet att förklara för det judiska folket vad som egentligen hade hänt vid påsken. Bland åhörarna finns utan tvekan människor som sett vad som hände då och som sett vad Jesus gjorde när han fortfarande levde  – under och mirakler både i och runt Jerusalem. Deras frågor var många: Vem var Jesus, och hur kunde han göra sådana saker? Petrus svarar att Jesus var en människa, men också Guds utvalde Messias som blev korsfäst.

Petrus predikan och uppmaning till omvändelse får med hjälp av Andens kraft enorm verkan på folket

Men om Jesus verkligen var Messias, den som judarna väntat på så länge, hur kunde han då dö? Detta lät väldigt konstigt för de judiska åhörarna. Men Petrus står fast. Det som skedde var en del av Guds förutbestämda plan, och judarna själva bar en stor del av ansvaret för vad som hänt med Jesus. Men Petrus fortsätter med hopp: Gud har uppväckt Jesus från de döda!

Allt förändras

Om det Petrus påstår faktiskt är sant, borde det få enorma konsekvenser för judarna. De har ju länge väntat på Messias, en kung utvald av Gud som ska komma och ställa allting tillrätta. Men hans ankomst borde väl synas på något tydligt sätt? Petrus svar är oväntat: det som Gud gjorde när han uppväckte och upphöjde Jesus får nu konsekvenser för alla människor – både judar och icke-judar. I Guds frälsningsplan för människan har han nu gett sin Ande till alla som tror på Jesus Kristus.

Detta är den slutgiltiga förklaringen till vad folket såg tidigare denna första pingstdag – att lärjungarna helt plötsligt kunde tala främmande språk. Petrus har tidigare under sitt tal försvarat sig själv och de andra lärjungarna, och beskrivit händelsen som en uppfyllelse av den profetia som gavs åt profeten Joel flera hundra år tidigare. Men nu kan apostlarna själva bekräfta att de har sett och varit med om vad profetian beskriver: Gud har utgjutit sin Ande.

Folkets reaktion – Guds frälsning

Att Gud nu utgjutit den helige Ande över världen får genast konsekvenser. Det hugger till i hjärtat på folket som lyssnar. De inser äntligen vad Petrus ord innebär för dem – Jesus Kristus är den utlovade Messias, och de är själva skyldiga till hans död. Att de nu inser det som deras hjärtan tidigare var stängda för visar att det här är ett nytt steg i Guds plan för mänskligheten – den helige Ande visar människor att de behöver Gud genom att peka på Jesus, hela mänsklighetens frälsare.

Detta är en tid då Gud utgjuter sin Ande över alla människor som tar emot budskapet om Jesus.

För åhörarna är situationen väldigt svår – om man är skyldig till Jesus död, hur ska man någonsin kunna betala tillbaka sin skuld till Gud? Petrus svarar: För det första ska de omvända sig, det vill säga vända sig från sina synder, ändra inställning till Jesus och acceptera honom som Herre. För det andra ska de låta sig döpas i Jesus namn. När man gör detta svarar man på Guds kallelse, och Gud ger syndernas förlåtelse och den helige Ande som gåva.

3000 blir kristna

Petrus predikan och uppmaning till omvändelse får med hjälp av Andens kraft enorm verkan på folket: när dagen är slut har omkring 3000 personer omvänt sig och döpts! Antalet kristna ökade på en dag  från 120 till 3000. Dessa blev sedan grunden till de första kristna församlingarna, där de med den helige Andes kraft vittnade om Jesus.

Historia eller verklighet?

Kan något liknande hända idag? Det är lätt att bara se texten som en historisk berättelse, som något fantastiskt som Gud gjorde en gång för länge sedan men inte gör idag. Men det verkar inte vara vad Bibeln menar. Petrus berättar hur det som inträffade under den första pingsten var början på en ny tid för mänskligheten – tiden innan Jesus kommer tillbaka. Detta är en tid då Gud utgjuter sin Ande över alla människor som tar emot budskapet om Jesus. Vi befinner oss fortfarande i samma tid som de 3000 som blev omvända i Jerusalem! Vi väntar ju fortfarande på Jesus återkomst. Men i denna väntan ger Gud oss sin Ande för att styrka och hjälpa oss. Samma Ande som verkade i den första väckelsen.

Samma budskap idag

Om vi vill ha en liknande väckelse idag fungerar det nog inte så bra att återanvända Petrus predikan ord för ord – människorna och det historiska sammanhanget är annorlunda nu. Men det som orsakade väckelsen för 2000 år sedan – budskapet om att Jesus dog för våra synder, besegrade döden och uppstod igen – är samma budskap som genom den helige Ande än idag leder till att människor ger sina liv åt den som offrade sitt: Jesus från Nasaret. Har det budskapet fått drabba dig? Också du får vara en lärjunge. Så var med och för väckelsen vidare!

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelVad är poängen? 
Nästa artikelEtt förvandlat Sverige