När livet gör oss hungriga efter något större blir ”Hungrig” både en påminnelse och bekännelse.

Hungrig – Bengt Johansson

Hungrig kommer till dig för jag vet: du mättar mig,
Torr och törstig, men din kärleksström den sinar ej
Så jag öppnar mig, väntar här på dig
Jag faller ner på knä inför dig som jag är
Jesus, du är mitt hjärtas levebröd
Bruten skyndar till dig, för du är en öppen famn
Mitt i oron rör du mig som ingen annan kan
Så jag öppnar mig, väntar här på dig
Jag faller ner på knä inför dig som jag är
Jesus, du är mitt hjärtas levebröd

Svaret på vår längtan

I denna sång ryms mycket mellan raderna. Sången handlar om att öppna sitt hjärta för Jesus, om att uttrycka en förväntan på att få ta del av hans löften, om att prioritera honom och om att vända sig till honom i första hand. Kort och gott verkar kärnan vara: Gud ger oss det som vi djupast sett behöver och längtar efter, och detta är värt att bekänna!

Hjärtats kost

Språket i sången är varken krångligt eller gammalmodigt, men det är ett ord som ändå sticker ut lite: levebröd. Inte ett ord vi använder så mycket till vardags längre, eller hur? I dag betyder levebröd det som man kan göra eller jobba med för att försörja sig, men ordet syftar ursprungligen på det som ger näring och förutsättning för att leva. Jesus som vårt hjärtas levebröd handlar helt enkelt om att det är han som ger oss det vårt hjärta behöver.

Det är honom vi egentligen längtar efter när livet gör oss hungriga efter något större

Bekännelse under väntan

Sångens bildspråk om hunger- och törstkänslor kan kopplas till vad Jesus säger i Johannesevangeliet 6:35: Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta. Det handlar inte om fysiska behov, utan snarare om en livshunger eller livstörst. Livet kan kännas motigt, torrt och tomt. Här får vi konkret svara på det som Jesus säger genom att bekänna: ”Jesus, du har lovat att i dig så har jag allt jag behöver. Jag tror på det och litar på ditt löfte. Därför kommer jag till dig just nu!”

Innan kunskapen landat

I Psaltaren i Bibeln återkommer orden Lova Herren, min själ! Det kan verka lite konstigt. Behöver vi säga åt vår själ att göra något, trots att den är en del utav vår person? Ibland kan det ta tid för kunskap som finns i huvudet att också hitta till hjärtat. Då kan man behöva påminnas om sanningen, exempelvis genom en sådan här sång. Här får vi påminnas om att Gud är en öppen famn som är värd att vända sig till först. Det är honom vi egentligen längtar efter när livet gör oss hungriga efter något större.