När jag hör den här psalmen, fast den är snart 150 år gammal, blir jag ofta väldigt berörd.

En liten stund med Jesus

1.
En liten stund med Jesus,
o, vad den jämnar allt
och ger åt hela livet
en ny och ljus gestalt.
När jag är trött av vägen
och allt som möter mig,
en liten stund med Jesus
och allt förändrar sig.

2.
En liten stund med Jesus,
och hjärtats oro flyr
och blicken vänder åter
från jordens små bestyr
till livets verkligheter,
de ting som ej förgås,
när himlarna och jorden
av sin förvandling nås.

3.
En liten stund med Jesus,
vad kraft den har med sig,
vad lust den ger att vandra
på Herrens viljas stig,
vad mod den ger att leva
och lida för hans namn
i ljuvlig försmak redan
av vilan i hans famn!

4.
Så giv mig, käre Herre,
ja, giv mig ofta då
en liten stund med Jesus
i hemmets tysta vrå!
Mitt hjärtas djupa längtan
är denna enda blott:
en evighet med Jesus
och allt, ja, allt är gott!

SvPs 207, LH 246
Anne Louise Ashley-Greenstreet 1871
Lina Sandell-Berg 1879

När jag hör den här psalmen, fast den är snart 150 år gammal, blir jag ofta väldigt berörd. Jag tänker gång på gång: ”just det, det är så sant, det är HONOM jag behöver”. Det är så lätt att glömma bort det och att bara låta livet flyta på. Men flera gånger har jag fått uppleva att allting känns mycket lättare och ljusare när jag har fått börja min dag med honom, med en liten stund med Jesus. När jag får lyfta fram det som tynger mig inför honom, känns det plötsligt mycket lättare att bära.

Lina Sandell som skrev den här psalmen levde ett tufft liv, men trots en vardag med svår sjukdom och många svåra förluster i familjen, valde hon att lovsjunga Gud. Hon om någon förstod betydelsen av att spendera tid med honom, och vilken skillnad det kunde göra. O vad den jämnar allt. Så rätt hon har i det! När vi fäster vår blick på Jesus och litar på honom kan det jämna ut all oro i våra hjärtan och jobbiga känslor blir lättare att hantera.

“Flera gånger har jag fått uppleva att allting känns mycket lättare och ljusare när jag har fått börja min dag med honom, med en liten stund med Jesus”

När vi lyfter blicken från det som bekymrar och tynger ner oss och i stället fokuserar på Jesus ger det oss nya perspektiv på det som möter oss varje dag. Vad av det jag oroar mig för kommer egentligen betyda något i morgon, om tre veckor, eller i himmelen? Det enda vi har är vårt nu, just denna dag, och du får lämna den till Jesus och be att han ska vara med dig och leda dig.

När jag är trött av vägen, och allt den har med sig, en liten stund med Jesus, och allt förändrar sig. När vi sitter ner, om än bara en liten stund, tillsammans med honom som älskar oss villkorslöst, blir det enklare att möta allt annat i livet. Han vill ge oss kraft och mod att möta skola, jobb, stress, relationer och oro. Vi får landa hos Jesus och berätta allt för honom, han som vet och förstår allt vad vi går igenom. Han längtar efter oss och våra hjärtan längtar efter honom. Vi kan få be som Lina Sandell gör: så giv mig, käre Herre, ja giv mig ofta då en liten stund med Jesus i hemmets tysta vrå.