Frid

När ett slagfält pågår inom mig
Och fruktan inte stillar sig
Och hoppet seglat långt ifrån min strand
När fienden tar plats runt mig
Och jag bara vill gömma mig
Din stilla viskning sträcker sig mot mig

Frid
Som håller mig i stormen
Din frid
Som övergår förståndet
När hela världen faller hop
Så får jag falla ner
Och andas Din frid

När eldens pilar skjuts mot mig
Och mörkrets terror hopar sig
Men jag vet det finns änglar överallt
Så jag får ändå vila trygg
Under dina vingars skydd
I dina löften får jag ha mitt hopp

Frid
Som håller mig i stormen
Din frid
Som övergår förståndet
När hela världen faller hop
Så får jag falla ner
Och andas Din frid

Glömmer inte vem du är
Du är Gud och du är här
Jag ska inte vara rädd
För i dig så är jag trygg
Glömmer inte vem du är
Du är Gud och Du är här
Jag ska inte vara rädd
För i dig så är jag trygg

Frid
Som håller mig i stormen
Din frid
Som övergår förståndet
När hela världen faller hop
Så får jag falla ner
Och andas Din frid

Frid är ett ord jag tror många av oss någon gång stött på. Kanske i Bibeln, kanske i en predikan. Men vad betyder det egentligen? När jag googlade ordet frid fick jag fram synonymerna lugn, ro, fred och stillhet. Menar Bibeln samma sak? Är det alltså en känsla vi pratar om eller är det ett tillstånd? Ett tillstånd av frid, hur känns det?

Det är något mer, det är Guds frid, som övergår förståndet.

I höstas flyttade jag till Åre för att gå bibelskola. Jag har sedan starten på bibelskolan stött på en låt, en lovsång som har följt mig. Var jag än befinner mig dyker den upp, på vilken gudstjänst, lovsångskväll, ungdomsgrupp eller andakt som helst. Det är Frid, med City Of Lights. En lovsång som handlar om lugn, ro, fred och stillhet. En lovsång som handlar om vår trygghet hos Gud.

Refrängen börjar så här:

Frid, som håller mig i stormen.
Din frid, som övergår förståndet.

Jag tror inte det är en vanlig känsla vi pratar om, eller bara ett tillstånd där vi känner oss lugna och rofyllda. Det är något mer, det är Guds frid, som övergår förståndet. Det kanske är svårt att relatera till, en frid som går bortom vad vi kan förstå, men jag är övertygad om att vi i alla fall kan få ett smakprov av den.

Bibeln talar om att Jesus genom sin död har gett oss fred och frid med Gud. Vi får vara med honom utan att vara rädda och oroliga. Men friden verkar också vara något som vi kan få uppleva och känna. Jag tycker den här sången lyfter fram det så starkt. Att Guds frid kan få landa i oss och bära oss, trots att vi är mitt i stormen och även när världen faller ihop eller mörkrets terror hopar sig

Kanske kan stillheten vara en hjälp för att smaka på Guds frid. När känner du dig lugn? Så där riktigt innerligt lugn och stilla? För mig kan det räcka med att gå utanför dörren för att känna det. Har du tänkt på hur tyst det blir när snön faller? Som om hela världen bara pausar och tittar på. Det är mitt smakprov.

Ett annat smakprov är låten Frid. Testa att lyssna på texten en gång eller flera gånger. Kanske när snön faller? Då tror jag att du kan få ett smakprov. Ett smakprov av Guds frid. Guds lugn, ro, fred och stillhet, det där som går bortom förståndet. Den frid vi får helt gratis.

Foto: Aleksander Ledogorov, Unsplash
DELA
Föregående artikelDet är sant
Nästa artikelJESUS – söker Guds ära