Amazing grace handlar om den fantastiska nåden. Om hur enkelt det är att komma till Gud och ta del av hans nåd utan motkrav. Nåden är oändlig. Den är enkel, okomplicerad, fantastisk.

Amazing grace – Chris Tomlin och Louie Giglio
Amazing grace, how sweet the sound
That saved a wretch like me
I once was lost, but now I’m found
Was blind, but now I see
’Twas grace that taught my heart to fear
And grace my fears relieved
How precious did that grace appear
The hour I first believed

My chains are gone
I’ve been set free
My God, my Savior has ransomed me
And like a flood His mercy rains
Unending love, amazing grace

The Lord has promised good to me
His word my hope secures
He will my shield and portion be
As long as life endures

The earth shall soon dissolve like snow
The sun forbear to shine
But God, who called me here below
Will be forever mine
Will be forever mine
You are forever mine

”Jag ska bara”

I refrängen sjunger vi att våra kedjor är borta och att vi är fria. Vi sjunger att Gud, vår frälsare, har befriat oss och att kärleken aldrig tar slut. ”Ja”, säger du och jag. ”Det vet jag, jag har hört det förut. Men jag ska bara göra det här först, jag ska bara få ordning på det där först. När jag blivit mer öppen med min tro bland mina vänner och börjat be regelbundet kan jag sjunga det här.” Men det finns inga krav! Det finns inga måsten. Jag, Guds barn, måste inte först berätta om Jesus för andra och ha ordentliga bönerutiner för att kunna lovsjunga Gud för hans oändliga och fantastiska nåd. Det är inte vad nåden handlar om.

Den är enkel, okomplicerad, fantastisk.

Nåd på flera sätt

Nåden handlar om just nåd. Om man slår upp ordet hittar man flera olika synonymer. Några av dem är förskoning, eftergift, benådning, amnesti, förbarmande, förlåtelse, ynnest, välvilja, välvillighet och godhet. I sångens första vers ser vi ett tydligt exempel på detta. En oändlig nåd räddade oss från vår hopplösa situation. Vi var förlorade, men nu är vi räddade. Vi var blinda, men nu ser vi. Vi ser att Gud lovar oss godhet. Han lovar inte att inga svårigheter ska drabba oss. Men han lovar att vara med. Vi får söka skydd och tröst hos honom genom allt som händer oss i livet.

Inbjudan utan motkrav

Gud kräver inte gärningar först. Han gjorde själv det som krävdes och erbjuder oss resultatet av Jesus död och uppståndelse som en gåva. Inte för att vi förtjänar det, inte för att vi har rätt till det, utan därför att han ser på oss med förbarmande, förlåtelse, välvilja och godhet. Gud älskar oss. Utan motkrav. Det är nåd – oändlig, underbar och fantastisk nåd!

Foto: Iswanto Arif
DELA
Föregående artikelJag vill hjälpa – men hur?
Nästa artikelPsykisk ohälsa och kristen tro