Var glad, för Kristus lever!

Var glad, för Kristus lever! Ny framtid vill han ge.
Ur vetekornets offer skall växa livets skörd.
Vi sörjer ej hans minne. Han är vår morgondag.
Han är ej bland de döda. Han är vår framtids Gud.

SvPs 743, Tore Littmarck

Kan man bestämma sig för att vara glad? Blir det en äkta glädje då eller blir den bara påklistrad? Denna sång, psalm 743 i Den svenska psalmboken, börjar just med orden: Var glad. Samma uppmaning ger Paulus i Första Thessalonikerbrevet 5:16. Där står det: Var alltid glada

Varför ska vi då vara glada? För att Kristus lever! Jesus var inte bara en historisk person som gjorde och sa bra saker. Jesus är Guds son som dog och uppstod för att rädda världen. Med döden övervann han döden. Om Jesus inte hade uppstått vore det meningslöst att vara kristen. Då skulle vi bara vara en grupp människor som krampaktigt håller kvar vid historien. Då skulle Jesus, likt alla andra historiska personer, vara bland de döda. En person värd att minnas och inspireras av, men inte mer än så.

Varför ska vi då vara glada?
För att Kristus lever! 

Men nu har Jesus uppstått från de döda! Han var en historisk person som vi kan inspireras av. Men det unika med Jesus är att han fortfarande möter människor idag. Tack vare den helige Ande kan du och jag lära känna Jesus och leva i en relation med honom. Att ta vara på den möjligheten är det mest meningsfulla vi kan göra. Han vill visa vägen genom livet för dig och mig. 

Många gånger kan det kännas skönt att vara arg och besviken och ledsen och det är viktigt att vara ärlig med sina känslor. Men om man fastnar i dem blir det inte bra. Gud ger många löften i Bibeln. Ett är att vår sorg ska vändas i glädje. Smaka på de orden. Er sorg ska vändas i glädje (Johannesevangeliet 16:20). När man är i en jobbig period kan det vara bra att påminna sig om det. Och en sak vet vi säkert: den största anledningen till glädje inträffade på påskdagen när Jesus besegrade döden. 

Det är kanske inte alltid möjligt att bestämma sig för att vara glad på beställning. Även om man har en mycket god anledning. Men påminn dig om att Jesus lever och att han är med dig. Då kan en stilla glädje börja växa. Då kan sorg vändas i glädje. Då kan vi våga hoppas på en framtid.