Ibland kan saker vara svåra att visualisera på egen hand. Särskilt de saker som kan kännas lite för bra för att vara sanna. Då kan serier och filmer vara till stor hjälp för bilden i vårt huvud. The Chosen är en sådan serie som berättar om Jesus liv och allt det innebar.

Jag misstänker att jag inte är ensam om att ha kollat en hel del på serien The Chosen de senaste åren. Under det nya året började jag kolla om den från början och har återupptäckt vilken fantastisk serie det är. Skaparna till serien lyckas måla en så stark och färgglad bild av hur Jesus möter människor, och de gör det på ett kreativt men verklighetstroget sätt. 

Det är så tydligt att Jesus älskar dem var och en, trots alla brister och svagheter. 

När man själv läser i evangelierna kan man lätt läsa förbi det utan ens höja ögonbrynen när det till exempel står att Jesus helar någon och att “när folket såg det, greps de av fruktan och prisade Gud som hade gett sådan makt åt människor” (Matt 9:8). Men när samma händelse porträtteras i The Chosen blir i alla fall jag helt tårögd av att se hur lyckliga och tacksamma människorna blir. Jag blir lika tagen varje gång när jag ser hur Jesus helar kvinnan med blödningar som hade tvingats att leva utanför samhället i tolv år, eller när den lame mannen vid Betesdadammen ställer sig upp för första gången på trettioåtta år. De var förbisedda av alla sina medmänniskor, de hade testat allt, offrat allt och förlorat allt sitt hopp – men när de får se Jesus har de ändå total tillit och tro på att han kan rädda dem. The Chosen har för mig gjort många av evangeliernas händelser mycket mer levande, och har fått många personer att kännas mer verkliga och relaterbara. När jag idag läser min Bibel gör jag det med helt andra ögon, tack vare The Chosen. 

Dessutom tycker jag att serien på ett så fint sätt visar vilken brokig och bristfällig skara lärjungarna var. Gång på gång gör de bort sig, blir arga på varandra och glömmer att lita på Jesus. Men han har tålamod med dem, förlåter dem och reser upp dem när de faller. Det är så tydligt att Jesus älskar dem var och en, trots alla brister och svagheter. Man inser också hur lärjungarna var så galet oförberedda när Jesus sände ut dem två och två till att missionera, bota sjuka och driva ut demoner. De hade följt Jesus i några månader och hade bara sett på hur han gör, men aldrig testat något själva – ändå valde Jesus att sända ut dem i tjänst. För mig visar detta så tydligt att när Jesus kallar oss och sänder oss till olika uppgifter i hans rike, gör han inte det för att vi är duktigare eller har en starkare tro än alla andra, utan just för att hans kraft ska få lysa igenom vår svaghet.