Vad är känslor egentligen? De är verkligen inte lätta att förstå sig på. I filmen “Insidan ut” får vi följa en tjej med fem grundkänslor i sitt huvud som är karaktärer med egna personligheter. 

Många av er som läser har säkert – likt mig – vuxit upp med flera Pixar-filmer. Den 17:e juli i år släpps uppföljaren till Insidan ut (2015). När den första filmen släpptes blev jag chockad över den djupa tematik som presenterades då vi får följa den unga tjejen Riley genom att se personifieringar av hennes känslor. Karaktärerna Glädje, Vemod, Rädsla, Ilska och Avsky befinner sig i Rileys hjärna och kontrollerar hur hon mår.

Insidan ut handlar om familje- och vänskapsrelationer, och att varje känsla har ett värde. Det blir centralt i berättelsen hur Vemod är en otroligt viktig del av livet, och i filmen vill Glädje ofta tränga bort Vemod – men det håller inte. Till slut lär vi oss genom karaktärerna att man kan acceptera sorg. Detta reflekterar den kristna synen väl. Ta till exempel versen “Saliga är de som sörjer, för de ska bli tröstade” (Matt 5:4). Lärjungaskapet följs ofta av en kombination av glädje och sorg, där hoppet är Kristus. Det kan hjälpa oss att känna medlidande med andra och omfamna dem i kärlek. Ibland kan det – som Insidan ut visar – bara vara att lyssna eller göra det tydligt att man ser dem. Kristendomen är ett uttryck av glädje som svar på sorg, inte i förnekelse av det. Ibland kan vi lätt tänka att “ett gott liv” är ett smärtfritt liv. Samtidigt levde Jesus – idealet för våra liv – med enormt lidande, inte minst på vägen mot korset. Insidan ut är en berättelse som är ofullkomlig utan smärtans roll i livet. På samma sätt är Kristi lidande inte bara nödvändigt utan också en nåd från ovan – för hela världens berättelse.

Lärjungaskapet följs ofta av en kombination av glädje och sorg, där hoppet är Kristus.

Det är samtidigt värt att vara uppmärksam på filmens individualistiska fokus på inre bekräftelse. Bibeln lär att sann helgelse – den nådegivna processen att bli kristuslik  – kommer genom att älska andra och sätta sitt fokus på medmänniskan. Insidan ut uttrycker inte heller kristna spirituella sanningar eller objektiva moralläror, något som annars är centralt för att finna meningen med livet – Jesus.

Filmen poängterar likt den kristna tron sorgens värde i livet, och Jesus erbjuder dessutom en trygghet i att han själv gått lidandets väg och finns där när det är tufft. Gud är närmare ditt hjärta än vad till och med dina känslor är. Han vet mer än du känner. Han skapade dig precis som du är, och att acceptera hans kärlek är att öppna dina händer inför sanningen att du är ett Guds barn.

Foto: Erik Mclean, Unsplash
DELA
Föregående artikelKallad att gå
Nästa artikelGideon – när Gud får vara ens armé