Sen jag var liten har jag läst och sett Harry Potter-serien hur många gånger som helst. Jag älskar att läsa och se historierna om denna magiska värld och drömma mig bort. Dessutom har jag i kristen undervisning och predikan hört om vilka symboler och liknelser det finns i Harry Potter som på olika sätt kan kopplas till Bibeln.

Det främsta exemplet är hur (SPOILER ALERT) Harry Potter frivilligt offrar sitt eget liv för att rädda sina vänner. Med det perspektivet och de tankarna i bakhuvudet satte jag för ett litet tag sedan igång De vises sten (första filmen) och fick då se på Albus Dumbledores roll med andra ögon. I De vises sten har Dumbledore en otroligt betydelsefull roll; det är han som gömmer stenen och därmed stoppar Voldemort från att ta makten igen. Det mesta av vad han gör får Harry dock aldrig se. I själva verket kan Dumbledore i Harrys ögon verka väldigt frånvarande, fast han faktiskt har full koll på vad Harry går igenom och leder och har omsorg om honom. När Harry står inför Voldemort är det Dumbledores ord om Mörd-spegeln som hindrar Voldemort från att hitta stenen. När Harry står där öga mot öga med ondskan personifierad och känner sig som mest utlämnad och ensam, griper också Dumbledore in med sin hjälpande hand och räddar honom i rättan tid. 

Gud vet precis vad vi går igenom

Sedan jag läste och såg om De vises sten har jag insett vilken fantastisk bild detta ger av Gud. Självklart inte en fullkomlig bild, Dumbledore är trots allt bara en dödlig och bristfällig människa och därmed inte allvetande och allsmäktig. Ändå kan han få vara en bild av hur Gud i våra ögon ofta kan verka långt borta och oengagerad i våra liv. Det kan ibland kännas som att vi inte kan få någon kontakt med honom och att han bara låter oss råka ut för alla möjliga motgångar. Vad Dumbledore gestaltar är att Gud alltid är på vår sida, även när vi upplever motsatsen. Gud vet precis vad vi går igenom, vilka strider och kamper vi har och vad vi känner. Mycket får den rättfärdige lida, men Herren räddar honom ur allt, som det står i Psaltaren 34:20. Genom allt är han med oss, han har omsorg om oss och han leder oss på rätta vägar och räddar oss från dödsskuggans dal. Därför behöver vi inte vara rädda även när vi upplever att Gud inte ser eller hör oss – han är vår gode herde!