Filmen Dune illustrerar människors sökande efter mening och längtan efter en räddare, en Messias. Vi får påminnas om att vi faktiskt har en verklig – och god – Messias att sätta vårt hopp till!

Den 28:e februari i år går “Dune: Part 2” upp på svenska biografer – uppföljaren till första delen från 2021 och filmatiseringen av Frank Herberts klassiska science fiction-roman. Vi följer ett politiskt maktspel på ökenplaneten Arrakis. Dune är som berättelse ett smörgåsbord av religiösa hintar i allt från heliga skrifter till andra bokens titel: “Dune: Messiah”. Trots dessa tendenser och en utlovad Messias går ingen frälsning att finna i filmerna. I stället skildras livet som en börda man uthärdar endast för att överleva. Kristendomen säger något annat. Vi har aldrig blivit lovade en obehindrad kamp men vi har blivit lovade en hjälpare. Någon som trots livets torra öken erbjuder livets vatten, så att vi aldrig mer går törstiga. Denna någon är Jesus. 

Att Dune som berättelse blivit så framgångsrik är en påminnelse om att alla människor söker mening bortom vår värld.

Dune har blivit en hörnsten inom science fiction. Dessvärre framställs religion nästan enbart som ett verktyg för manipulation. Exempelvis är Bene Gesserit en grupp som använder religion i samband med sin kraft “The Voice” för att kontrollera folks fria vilja. Deras ledare, som kallas “Reverend Mother”, står således i motsats till vår Gud – som har gett oss en fri vilja. I början av första filmen nämns det hur gruppen håller på att uppföda “The One”, vilket uppfylls när protagonisten Paul likt en profet ser visioner av framtiden. När han anländer till planeten skriker nomadfolket Fremen ett ord som översätts till “Messias”. Likt hur Israels folk hade väntat på Jesus ankomst hade även Fremen väntat.

Paul är ämnad att vara kraftfull nog att bemästra “rymd och tid – dåtid och nutid”. Vi får påminnas om att vi faktiskt tror på en Gud som är precis så kraftfull – och han är alltigenom god. Man bör njuta av de fantastiskt välgjorda aspekterna av den kommande filmen men vara uppmärksam på vilka budskap som förmedlas. Med kristendomen som spegel kan vi i stället genom reflektion över detta fördjupa vår relation med Gud. Att Dune som berättelse blivit så framgångsrik är en påminnelse om att alla människor söker mening bortom vår värld. Något eller någon som räddar oss från meningslöshet. Jesus har uppfyllt de messianska profetiorna och är den efterlängtade som lidit för din skull. Ditt värde är oberoende av de framgångar eller misslyckanden som du använder din fria vilja till. Du är djupt älskad, helt tillräcklig och accepterad. Det kan ingen falsk Messias eller filmberättelse erbjuda. Bara Gud.