Det alldeles otroliga i denna versen är att universums kung lovar att vara hos oss varje gång vi samlas i hans namn. Det konstiga i versen är ju, kan man tycka, att det väl är den ensamme som hade behövt ett tydligt löfte om att Jesus är närvarande, inte de som redan är ett gäng? Självklart är Jesus nära också den som ensam vänder sig till honom, men det är uppenbarligen så att Jesus vill poängtera någonting här. Han uppmuntrar oss att komma tillsammans till honom. Jag tror detta är en nyckel för oss när det gäller vårt andaktsliv. Det har i alla fall varit helt avgörande för mig.

Visst måste tron på Jesus och relationen med honom landa hos oss personligen. Men tron är inte en privatsak. Tvärtom har Jesus gett oss varandra för att påminna, hjälpa och bära varandra. För Jesus och hans lärjungar var det en självklarhet att gå upp till templet för att be tillsammans med fler och att träffas för att sjunga och be ihop. 

Kanske tänker vi att man ska ha andakt ihop med andra för att man ”borde” det eller att det är ”eliten” som gör så för att visa hur fromma man är eller för att man alltid är taggad på Jesus. Jag tror det är precis tvärtom. Vi ska be och läsa Bibeln ihop med andra just därför att vi behöver hjälp! För att vi inte är så fromma eller taggade på Jesus alltid. Men tillsammans kan vi dra varandra fram till Jesus.

Så till alla som kämpar och tycker det är svårt att få ihop andaktslivet – här kommer ett konkret och tydligt tips direkt från coachen: ”Varför kämpar du ensam? Ni har ju varandra!”

Varför kämpar du ensam?

Andakt i familjen eller på festen? Att dra ihop en hemgrupp med kompisarna eller en bönesamling i församlingen? Starta en skolgrupp eller bara att komma ihåg att be spontant tillsammans med en vän? Jesus har alltså lovat att på ett speciellt sätt vara med då! Så gör det om du behöver mer av Jesus – annars kan du strunta i det.

Men glöm inte att göra det i Jesus namn! Det betyder att komma inför Gud ihop med Jesus, på grund av vem han är och vad han har gjort på korset. Det är bara tack vare honom som vi över huvud taget kan ha andakt.

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelVardagslivet med Gud
Nästa artikelAndakt i mitt liv?