Ett har jag begärt av Herren, detta söker jag: att få bo i Herrens hus i alla mina livsdagar, för att se Herrens ljuvlighet och söka honom i hans tempel. (Ps 27:4)

Det finns många beskrivningar i Bibeln om allt det goda som väntar Guds folk i himlen. Det får vi se fram emot: friska kroppar, ingen ondska, frihet från synd, hela relationer, inget lidande och en ny fantastisk skapelse. Beroende på hur våra liv ser ut längtar vi säkert efter olika saker i himlen.  Samtidigt kan det vara bra att påminna sig om dessa ord från kung David. Han hade upptäckt något. Fastän han var kung under Israels storhetstid och därmed kunde få allt han kunde önska sig, var det något helt annat som han längtade efter mest av allt. Ett har jag begärt av Herren skriver han. Det fanns bara en sak som han verkligen ville ha och som verkar slå allt annat med hästlängder: han ville se Gud och vara i hans närhet. Detta får ge oss viktiga perspektiv på himlen.

David skriver om Herrens ljuvlighet. Det är alltså inte det som Gud gör eller ger som han pratar om här – utan Gud själv. Det här är egentligen ingen konstig tanke: om Gud har gjort allt det som är gott, vackert och underbart, ja, ljuvligt – hur ljuvlig måste han då inte själv vara? Mat, musik, humor, fjärilar, orkidéer, vattenfall och vänskap… allt detta är ju bara små vattendroppar som kommer ur den ocean som är Guds egen ljuvlighet. Det skapade kan aldrig mäta sig med Skaparen. 

Vi kommer aldrig tröttna på honom.

Utifrån Uppenbarelseboken förstår vi att lovsången inför Guds tron aldrig kommer ta slut. Som en oändlig lovsångskväll. Många av oss kan nog tänka att det låter lite enformigt och tråkigt. Men då har vi inte förstått Herrens ljuvlighet. Vi har ju inga problem med att stirra in i en brasa en hel kväll, se en konsert med vår favoritartist i flera timmar eller kolla på match efter match under fotbolls-VM. Skulle det vara bättre än att se Gud? Nej, då kommer vi fatta, som David gjort, att Herren är det mest ljuvliga som finns.

Vi tänker nog lätt att himlen kommer bli fantastisk därför att det kommer finnas så mycket roligt att göra, vackert att se och saker att upptäcka. Men allt detta kommer blekna jämfört med att stå ansikte mot ansikte med Gud. Det kommer vara det största, bästa och mest underbara du någonsin kommer kunna uppleva. Vi kommer aldrig tröttna på honom. Förmodligen kommer vi ta en del pauser från lovsången och hitta på annat – men jag tror att vi alla egentligen hela tiden mest av allt kommer vilja vara där, inför Gud och hans ljuvlighet.

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan och lärare på Strandhems bibel- och lärjungaskola i Örkelljunga. jakob.andersson@insidan.net
DELA
Föregående artikelDen nya jorden
Nästa artikelLåt himlen påverka dina prioriteringar