Nu är det nog, Herre. Ta mitt liv. 1 Kung 19:4

Bibelns människor är inga superhjältar. Läser vi noggrant märker vi att de ibland mår allt annat än bra. Profeten Elia var en av dem som verkligen mådde kasst. Denna smärtfyllda bön ber han när han har gått långt ut i öknen och lagt sig under en buske. Han har liksom gett upp. Han är utbränd, rädd, trött, ensam och utan livslust.
Hur kommer det sig då att Elia är så nedstämd och uppgiven? Och vad gör Gud åt saken?

Det märkliga är att Elia precis har haft en stor framgång. Genom att från himlen tända eld på ett altare som badar i vatten har Gud precis bevisat för hela folket att han är på riktigt och att Elia är hans profet. Men drottningen i landet gillar inte Elia och han flyr för sitt liv.

HAN ÄR UTBRÄND, RÄDD, TRÖTT, ENSAM OCH UTAN LIVSLUST.

Så är våra liv också – fyllda av framgång och motgång. Men den yttre framgången är tydligen inte någon garanti för att vi ska må bra. Inte ens en stark gudstro verkar vara det. Elia känner bara tomhet. Men Gud bryr sig och vill hjälpa Elia – och oss.

Gud svarar på bönen på tre sätt.

  1. Han sänder en ängel som ger Elia nybakat bröd och friskt vatten. Inte bara en utan två gånger kommer ängeln och påminner honom om att äta. Vilken fantastisk omsorg! Gud vill påminna oss om de grundläggande behoven vi har. Att äta, sova, röra på sig – det påverkar hur vi mår.
  2. Gud möter Elia i en stilla susning. Jordbävning, storm och eld kom först, men Gud var i det tysta och stilla. Där upptäcker Elia Guds närvaro. På samma sätt vill Gud mitt i vårt kaos möta oss och ge oss ro och frid. Att ensam i stillhet låta Gud komma nära gör att många bitar faller på plats.
  3. Gud påminner Elia om att han inte är ensam. 7000 män står fortfarande på Elias sida och Gud har dessutom utsett en medhjälpare åt honom. På samma sätt behöver vi både påminnas om att vi inte är ensamma och att vi får dela våra liv och situationer med våra kristna vänner. Vi finns för att bära och hjälpa varandra.

Elia fick glädjen, kraften och livslusten tillbaka. Kanske vill Gud hjälpa dig på samma sätt?

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelKristen = alltid glad?
Nästa artikelTid att trotsa tabun