Bibeln är Guds ord till oss människor. Detta inslag lyfter fram något av vad Bibeln säger om numrets tema.

Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och varje dag ta sitt kors och följa mig. Luk 9:23


Att följa Jesus verkar vara lite som bungyjump. En aning läskigt och obekvämt men samtidigt både tryggt och spännande. I denna vers lyfter Jesus fram den obekväma sidan. Han använder två uttryck: att förneka sig själv och att ta sitt kors. Vad kan det betyda?

Sedan syndafallet har människan satt sig själv i centrum. Jag, mig och mitt är det viktigaste. Så funkar vi allihop sedan Adam och Eva struntade i vad Gud hade sagt och i stället brydde sig mer om vad de själva ville och kände för. Egoismen finns i oss och präglar allt vi gör. När Jesus säger att vi ska förneka oss själva handlar det om att gå emot detta snedvridna – att inte längre först och främst utgå från vad man själv vill.
”Att ta sitt kors” är ett ännu starkare uttryck. Den som bar sitt kors var ju på väg mot döden och ägde inte längre rätten till sitt eget liv. Det Jesus menar är att vi varje dag behöver låta vår gamla Adam&Eva-style dö, vi behöver vända oss bort från det sättet att leva. Vi behöver ge upp rätten till att själva styra skutan.

Det är omöjligt att vara kristen om vi själva vill vara i centrum i våra liv.

Det är omöjligt att vara kristen om vi själva vill vara i centrum i våra liv. Detta är alltså tvärt emot hur vi naturligt fungerar. Som Jesus lärjungar får vi varje dag gå ner från kungatronen i våra liv och låta Jesus sätta sig där.
Även om detta är enormt utmanande så är det något fantastiskt. Det handlar alltså inte om att förneka vem man är, vad man känner, tänker och vill eller att inte bry sig om sina behov. Men Jesus utmanar oss att ta ett steg åt sidan och låta honom visa hur livet ska levas. Han vet att glädjen och friheten ligger i hans goda vilja för våra liv. Att lyda Gud, bli mer lik honom i vårt sätt att tänka och agera, och låta Jesus få leda våra steg – det är lärjungens väg.

Foto: Aaron Burden, unsplash.com
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelDet mest radikala
Nästa artikelEn livsomvälvande renovering